Műszaki hibák miatt jár ritkábban a csepeli HÉV

Publikálás dátuma
2018.05.25. 18:43
Fotó: Tóth Gergő
Több szerelvény futóműve is megsérült, emiatt változik a csepeli helyi érdekű járat menetrendje.

Meghibásodott szerelvényeket vont ki a forgalomból a MÁV-Hév Zrt, ezért a szokott 6 perc helyett péntekenként 10 percenként indulnak a H7-és HÉV járatai a Boráros térről Csepelre.

A távirati iroda szerint a szerelvények futóművével volt baj, a sérült alkatrészeket pedig javítani sem lehetett, cseréjükhöz mindenképp ki kellett vonni a forgalomból a járműveket.

A  hétvégén szintén 10 percenként, de a megszokottól eltérő indulási idővel és hosszabb menetidővel közlekednek a szerelvények. Május 28-án, hétfőn a reggeli csúcsidőben 7 percenként, a délutáni csúcsidőben pedig 8 percenként követik egymást a vonatok.

A menetrend valamikor a jövő héten állhat helyre, ekkor már valószínűleg elegendő szerelvény közlekedik a vonalon. A feltárt hibák miatt a MÁV-HÉV az átlagosan négyévente tartott műszaki vizsgálatok helyett most havi szintű ellenőrzéseket vezet be, és a problémák megoldásáig sebességkorlátozással próbálják elkerülni a baleseteket.

Szerző

Csakazértis fellépett Budapesten a szélsőjobboldali szupertroll

Publikálás dátuma
2018.05.25. 18:21
FOTÓ: JOSH EDELSON / AFP
Péntek délután a Bálnában lépett fel Milo Yiannopoulos, a Donald Trumpot támogató amerikai szélsőjobb legismertebb politikai botrányhőse és üstökös-szerű pályát befutó celebje, akinek megítélése képes megosztani a Fideszt is.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„Az ördög valós. Az ő neve: Soros György” – nyitotta előadását a rockzenés bevonulás után Milo Yiannopoulos a Bálnában tartott „Veszélyek és Esélyek a XXI. században” című előadásában. A rendezvényre a Fidesz kormányzatból nem jött el senki, természetesen leszámítva a kormányközeli szervezőket, így Schmidt Máriát, illetve a kormányzati agytröszt Századvég vezetőit. A hallgatóság zöme huszonéves egyetemista volt. Yiannopoulos beszéde nem sok meglepetést tartogatott annak, aki már sok Orbán Viktor beszédet hallgatott. Így a sorosozó bevezető után a szélsőjobb celeb hosszasan méltatta Magyarországot, ami szerinte immár a kultúrharc, a globalizmus és a multikulturalizmus közötti legfontosabb frontvonallá vált. „Ti vagytok a nyugati civilizáció védőbástyái, ti lesztek a frontvonala a nyugati civilizációnak”- mondta az előadó, aki szerint Magyarország „egy reménysugár”, mert itt „30 százalék a katolikusok aránya” és a többi lakos is valamilyen keresztény egyházhoz tartozik.

A szélsőjobb nemzetközi szónoka kiemelte, hogy a nyugati civilizációt az iszlám terjedése fenyegeti. Az iszlám nem is vallás, hanem egy ideológia - fejtegette, „ami a nők elnyomására és a homoszexuálisok elpusztítására épül, s ennek nincs helye Európában.” Magyarország ellenpontja természetesen az iszlámnak behódoló, hanyatló nyugat, elsősorban a „feminista” Merkel által vezetett Németország.

Yiannopoulos utána sorra vette a többi vélt ellenfelet, így a vallástól elidegenedett államokat, a feminizmust, ami „azt tanácsolja a nőknek, hogy ne legyen gyerekük, s végül 45 évesen ott maradnak egyedül, gyűlölve mindent, még a macskájukat is.” Magyarország ellenben szerinte egy bátor, lázadó ország, amelyik szembe mert fordulni a nyugati téveszmékkel, és amelyik „elkergette az országból Soros Györgyöt”, aki egyébként – így Milo Yiannopoulos – az USA-ban a „támogatta a belföldi terrorizmust is".

Megemlítette, hogy a globalisták a médiaszabadság örvén támadják Magyarországot, és Orbánt, pedig valójában ők védelmezik a sajtót „amikor az megérdemli.” Ez ritka eset lehet, hisz - ahogy mondta - a média nem más, mint egy csapat elmaszkírozott baloldali aktivista.

Alapvető tévedésnek nevezte a „fordítsd oda a másik a másik arcodat” az ellened támadónak parancsolatát. „Nem! Most a háború ideje van!- mondta Yiannopoulos, aki szerint igenis gyűlölni kell azokat, akik igazolni próbálják az iszlám terjedését és a nyugati világ hanyatlását elősegítő nézeteket, így gyűlölni kell a baloldaliakat, az EU-bürokratákat és persze Soros Györgyöt.

A hallgatói kérdésekre válaszolva annyit elárult: Donald Trumpot - akit ő "Daddy"-nak (apuci) nevezett - még mindig vonzóbbnak tartja, mint Orbánt.

A szélsőjobb legismertebb nemzetközi botrányhősének szerepeltetéséhez Schmidt Mária, a kormány kedvenc történésze annak ellenére ragaszkodott, hogy Milo Yiannopoulos fideszes körökben sem teljesen elfogadott. Az amerikai szélsőjobb szócsövének tekintett, trumpista Breitbart nevű portál szerkesztői székéből indult a rendkívül ellentmondásos, behatárolhatatlan tevékenységű Milo. Vele kapcsolatban nagyjából az egyetlen biztos pont, hogy bármi mellé odaáll, amivel figyelmet tud kivívni magának, és pukkaszthatja a liberálisokat és baloldaliakat.

Neve nem először forog a Schmidt Mária vezette szervezetek programjaihoz kötődve Magyarországon. Eredetileg már januárban tartott volna beszédet a XXI. Század Intézet által szervezett V4-es konferencián, ám személye még a Fidesz vezetők egy részében is kiverte a biztosítékot. Emlékezetes, hogy Gulyás Gergely akkor nyilvánosan is elhatárolódott a brit-amerikai botrányhőstől mondván: ”a demokratikus vitákban teret kell adni a fősodortól eltérő véleményeknek is, egy határon túl azonban ezek nem férnek bele".

A januári V4-es konferencia programjából végül eltüntették Yiannopoulos nevét, az „Európa Jövője nevű” konferenciát pedig a választások utánra napolták el. Május 23-24-én a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég a Várkert Bazárban rendezte meg a tanácskozást a V4-országok részvételével. (A rendezvényen egyébiránt az amerikai elnök volt kampányvezére, Steve Bannon előtt a beköszöntő beszédet épp az időközben Miniszterelnökséget vezető miniszterré kényszerített Gulyás Gergely tartotta.)

Bár Milo Yiannopoulos nemrég egy londoni rendezvényen úgy fogalmazott, hogy az „Orbán-kormány hívta őt meg Magyarországra előadást tartani", a "kereszténydemokratának" nevezett Orbán-kormányzattal szimbiózisban élő Schmidték végül úgy lavíroztak, hogy a Fidesz vezetői által is meglátogatott hivatalos konferencia programjától külön, egy nappal később tartják meg a Bálnában Milo Yiannopoulos fellépését. Gulyás Gergely csütörtökön lapunknak a Kormányinfón leszögezte: nem fog elmenni a Yiannopoulos-előadásra.

S hogy mi váltotta ki az új kancelláriaminiszter rosszallását? A kétségtelenül tehetséges médiakommunikátor Yiannopoulos szélsőséges, anti-feminista, iszlamofób, meleg-ellenes kiszólásaival olyan hatékonyan tudta maga ellen hergelni az amerikai baloldal legkülönbözőbb áramlataiba tartozókat és kisebbségi csoportokat, hogy pillanatok alatt a trumpista populizmus farvizén erőre kapott nemzetközi szélsőjobb szupersztárjává, hívónevévé lépett elő. Pedig személyes életpályája finoman szólva sem a szélsőjobboldali idol szerepére predesztinálta. A meleg és bevándorlás-ellenes szólamokat is megeresztő véleményvezér Angliában ír-görög, illetve zsidó szülőktől származik, Theo Hanrahan néven látta meg a napvilágot és fiatal kora óta nemcsak hogy bevallottan meleg, de magát szimplán „veszélyes buzi” néven is reklámozza (Dangerous Fag), amúgy régóta házasságban él egy színes bőrű férfival, akinek rejtegeti a kilétét.

Ráadásul Milo odamondogatásaiban időnként nemcsak a gyűlölt baloldaliakat, liberálisok és feministákat osztja, hanem a pályáját egy katolikus lap tudósítójaként kezdő Yiannopoulos nemrég karácsonyi üdvözletében saját magát imádkozó apácaként ábrázolta, a mellékelt felirat szerint pedig ő „két dolgot szokott térden állva csinálni”.

Milo igazi titka alkalmasint az, hogy magával együtt azt az illúziót is el tudja adni a Trump-szerű populisták híveinek, hogy ők elitellenes lázadók. Miközben éppenséggel a létező politikai elit középpontjából érkező milliárdosok, az elitista és tabuépítgetésben élenjáró politikai vezetés szekerét tolják az ellenzékbe szorult baloldallal szemben.

Bár a Breitbar szerkesztőjeként kőkemény Trump melletti kampányt folytató Yiannopoulos Trump győzelmével akár feljuthatott volna a csúcsra, ám - mint az várható volt, Milo pillanatok alatt túltolta a polgárpukkasztást. Mint 2017-ben kiderült, korábban egy rádióadásban amellett érvelt, hogy egy 13 éves fiú és egy felnőtt férfi közötti szex lehet teljesen normális, beleegyezésen alapuló dolog. Később ugyan visszakozott és elítélte a pedofíliát, a Breitbarttól kirúgták.

Bár többször is elhatárolódott attól, hogy szélsőjobboldali lenne, később az is kiderült, hogy a Breitbartnál szoros kapcsolatot tartott az amerikai szélsőjobb egyes vezetőivel, köztük igazi, hagyományos nácikkal is. Fény derült arra is, hogy a neve alatt megjelent véleménycikkek egy részét nem is ő írta, hanem kollégái cikkeit adták el a „Milo” húzónévvel.

A pedofil-botrány miatt Milo Yiannopoulos csillaga az USA-ban leáldozott, így volt főnökéhez, a Trump adminisztrációból szintén kiszorult, izgága Steve Bannonhoz hasonlóan (aki szerdán tartott előadást Budapesten) jobb híján egyre gyakrabban Európába jön át haknizni. Beszédeiben pedig magasztalva beszél a jobboldali populisták dominálta Magyarországról és Lengyelországról, amelyek szerinte ma a „szabadság bástyái” lettek.

Frissítve: 2018.05.25. 23:22

Szélsőségesebb a Jobbiknál a Fidesz

Publikálás dátuma
2018.05.25. 18:10
Ben Cardin FOTÓ: AFP /RON SACHS

Az USA budapesti nagykövetének jelölt David Cornstein szenátusi meghallgatása és a küszöbönálló amerikai-magyar külügyminiszteri találkozó kapcsán az Orbán-kormány politikáját erős szavakkal bíráló közleményt tett közzé Ben Cardin szenátor. A külügyeket és az emberi jogok helyzetét régóta figyelemmel kísérő demokrata párti politikus szerint Budapest szépsége eltakarja, hogy Magyarországon terjed a félelem légköre. Az elmúlt nyolc évben a Fidesz a többségi uralmat próbálta meg demokráciaként feltüntetni. Eltűnt a médiapluralizmus, a kormány kedve szerint válogat a vallások között, például diszkriminálja a Magyar Evangéliumi Testvérközösséget, hiányoznak a demokráciában nélkülözhetetlen fékek és ellensúlyok.

Cardin szerint a magyar kormánypárt korlátlan jogi hatalmat élvez, miközben Orbán Viktor miniszterelnök hagyja, hogy virágozzon a korrupció és gazdaggá teszi saját barátait és családtagjait. A kormány újracentralizációs törekvése nyomán a gazdaság mind nagyobb része kerül az állam vagy a kormányfő cimboráinak ellenőrzése alá. A Fidesz a képviselői helyek kétharmadának 2010-es megszerzése után úgy alakította át a választási törvényt, hogy ezután mindig ez az eredmény jöjjön ki. Ahogyan az EBESZ választási megfigyelői is megállapították, Magyarországon már nem tartják tiszteletben az állam és a párt különállását. "Ez mélyen aggasztó egy olyan országban, amely sokáig szenvedett az egypárti rendszer alatt" - írja a marylandi szenátor.

"Amikor 2013-ban a Helsinki Bizottságnak a magyar demokrácia irányáról szóló meghallgatását vezettem, őszintén szólva nem hittem volna, hogy a dolgok ennyire megromlanak. Részben azért, mert nem gondoltam, hogy a Fidesz a legerősebb magyar ellenzéki pártnál, a Jobbiknál is szélsőségesebb lesz" - szól az állásfoglalás. Miközben a Jobbik antiszemita és romaellenes retorikája görög kórusként szólt, a Fidesz megalapozta a saját revizionista politikáját, a fasiszta korszakból rehabilitált figurákat és díjazta az ország legszélsőségesebb vitatkozóit. Rájöttek, hogy egy húzással büntetlenül tovább szíthatják az etnikai és vallási kisebbségek elleni gyűlöletet: elég, ha muszlimnak és migránsnak nevezik őket.

Cardin felveti, hogy a magyar kormány sérelmi politikát folytat, amelynek egyik következményeként Ukrajna egy részének 2014-es orosz megszállása óta a budapesti retorika gyakran emlékeztet a moszkvaira. Úgy tűnik, hogy a magyar kormány nem az ukrajnai magyar kisebbségről szóló párbeszédben, hanem új ellenség gyártásában érdekelt. "Lehet, hogy véletlen, de ez zene Putyin füleinek" - írja a szenátor. A magyar kormány mindenesetre szélesre tárta a kapukat az orosz dezinformáció előtt. Paradoxon, de közben a magyarok közül sokan nyugatra vándorolnak - ami miatt már munkaerőhiány alakult ki.

Orbán megtanulta az erőszakmentes elnyomást, fogalmaz a közlemény, amely felsorolja, mi mindennek nevezték már a rendszert, illiberális vagy maffiaállamnak, esetleg oligarchiának vagy kleptokráciának, de saját ötlettel is előáll: "gulyásautoritarizmus". Sok jel utal arra, írja a szenátor, hogy a helyzet tovább romlik. Úgy tűnik, hogy Orbán valóra váltja a morális, politikai és jogi elégtételről szóló fenyegetését. A rezsim ellenségeiről a kormányközeli sajtó kétszáz névből álló listát tett közzé, amelyen több amerikai állampolgár is szerepel. "Az ilyen rágalomkampányok után gyakran lekerül a kesztyű, és jönnek az ökölcsapások" - szól a közlemény.

Cardin idézte a nagykövetjelölti meghallgatáson a republikánus levezető elnök, Bob Corker szájából elhangzott intelmet: "Cornstein úr fontos feladata figyelmeztetni arra a magyar kormányt, hogy jövője nem a múlt sötét napjaihoz való visszatérésben, hanem a liberális demokráciák közösségének aktív tagságában rejlik." A zárt ajtók mögött továbbított üzenetek azonban hatástalanok maradhatnak, és a közvélemény előtt helytelenül is interpretálhatják azokat - szól a közlemény.

"Az Egyesült Államok azokkal az országokkal ápolja a legerősebb szövetséget, ahol tisztelik az emberi jogokat és erős a demokrácia. Remélem, Cornstein úr ilyen kapcsolat építését fogja elősegíteni" - zárul Ben Cardin szenátor közleménye.

Szerző