119 embert ítéltek ma életfogytiglanra Törökországban

Publikálás dátuma
2018.05.25. 16:51
Tárgyalásra kísérnek a puccs-kísérletben való részvétellel vádolt személyeket - a kép ilusztrácuió, 2017-ben készült. Fotó: Must
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a török légierő 116 korábbi kadétját pénteken egy isztambuli bíróság a 2016-os puccskísérlet után indított egyik perben - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség alapján az MTI.

A légierő isztambuli akadémiájának volt hallgatóit a törvényszék az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete bűntettében találta vétkesnek.

A pernek összesen 122 vádlottja volt. A pénteki döntések értelmében három egykori katonatisztet - egy repülőszázadost és két főhadnagyot - szintén az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete miatt súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtottak. A három tiszt szándékos emberölési kísérletért további 45 év, a repülőszázados szándékos testi sértésért pedig ezeken felül még 19 év 6 hónap börtönbüntetést kapott. Három korábbi közlegényt felmentett a bíróság.

A 116 egykori tisztjelöltet eredetileg ugyancsak súlyosbított életfogytiglani börtönre ítélték volna, de a bíróság a tárgyalásokon tanúsított megbánás és jó magaviselet fényében enyhített a büntetésükön.

Törökországban az elmúlt 22 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek a puccskísérlet óta tartó "rendkívüli állapot" keretében. Eddig - 150 tábornokot és több mint 4630 tisztet beleértve - a haderő legkevesebb 8570 tagját menesztették állásából. Rendszeresek a civileket és újságírókat sújtó, életfogytiglan tartó börtönbüntetést kiszabó ítéletek is. A vádak sokszor nem kifinomultabbak annál, mint hogy az újságírók "tudat alatti üzeneteket terjesztettek".

Az Anadolu legutóbbi - március eleji - összesítése alapján a megtorlás részeként eddig legalább 586 emberre szabtak ki vagy súlyosbított vagy "hagyományos" életfogytiglani szabadságvesztést.

Ankara a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás vágyával törölte a török alkotmányból. Helyére a "súlyosbított életfogytiglani" szabadságvesztést vezették be, amely egy sor korlátozás révén nehezíti az elítélt mindennapjait, és garantálja, hogy valóban semmilyen körülmények között ne engedhessék őket szabadon.

Szerző

Kukásautónyi szemetet vittek Macron pártszékházához

Publikálás dátuma
2018.05.25. 16:22
A szemétszállítók előállítása. Forrás: Twitter/OnZeLeft
Előállítottak pénteken Párizsban két szemétszállítót, akik ellopták a fővárosi önkormányzat egyik kukásautóját - tudósít az MTI. Ezzel párhuzamosan több mint száz szemétszállító, vasutas és energetikai dolgozó megpróbált bejutni a kormánypárt székházába, amely a párizsi operaház közelében található.

Az akciót a CGT szakszervezet szervezte a, közszféra megvédésére. A közalkalmazottak kedden tartottak országos tiltakozónapot a jövőre tervezett "reform" ellen, melyben az 5,7 millió embert - a francia munkavállalók több mint negyedét - foglalkoztató közszféra minden szakszervezete részt vett. A tét: a bérek befagyasztása, a teljesítmény alapú díjazás bevezetése, valamint 120 ezer munkahely megszűnése.

Ennek folytatásaként a szemétszállítók és az energetikai dolgozók péntek reggelre Párizsban hirdettek akciókat a közszféra leépítése ellen. A tiltakozóknak sikerült is rövid időre bejutniuk a kormánypárti székházába, ahol kikapcsolták az áramot és lezárták a vizet, majd elhagyták a helyszínt.

Az ellopott kukásautót délelőtt fél 10 órakor vették észre a rendőrök. A gyanúsítottak a kamion tartalmát Emmanuel Macron államfő pártjának, a Köztársaság Lendületben (LREM) a székháza előtt próbálták meg kiönteni - közölték hatósági források.

Szerző

Robbantás egy kanadai étteremben - Legalább 15 sérült

Publikálás dátuma
2018.05.25. 10:50
Illusztráció: Shutterstock
Tizenöten megsérültek, amikor robbanás történt egy étteremben Kanadában, egy Toronto melletti kisvárosban - írja az Euronews. A hatóságok szerint a sérültek közül három ember állapota kritikus.

A robbantás a rendőrség szerint szándékos volt - két fiatal, fehér bőrű férfit keresnek, akik a helyszínen jártak, de az eset után elmenekültek onnan. A két férfiről egy fotót is közzétettek, de azon csupán az látszik, hogy eltakart arccal és kapucniban lépnek be az étterembe.

Az indiai étterem környékét lezárta a rendőrség, és a körülötte lévő boltok és éttermek sem nyithatnak ki pénteken.

Szerző
Frissítve: 2018.05.25. 12:57