Előfizetés

Kizárták az LMP-ből Sallai R. Benedeket

Publikálás dátuma
2018.05.25. 13:23
Sallai R. Benedek. Fotó: Molnár Ádám

"Ma kizártak az LMP-ből első fokon" - jelentette be Sallai R. Benedek csütörtök éjjel Facebook-oldalán. Hosszú posztja - mely Az életnek birka szaga van címet kapta - először hosszan taglal egy birkanyírást, majd egy mondatban kitér a kizárás tényére is.

A korábbi országgyűlési képviselő, Sallai ellen az után indult fegyelmi eljárás pártjában, hogy nekitámadt Hadházy Ákosnak egy ülésen. Az erről készült hangfelvétel is nyilvánosságra került: hallható, amint Sallai káromkodva nekimegy párttársának, majd egy csattanás következik. Az LMP a hangfelvétel kiszivárgásának körülményeit is vizsgálja.

Az LMP agrárpolitikusa már tavaly is beszélt arról, hogy visszavonul a politikától.

Tavaly 19 ezer gyerek tűnt el Magyarországon

Publikálás dátuma
2018.05.25. 12:57
Képünk illusztráció Forrás: AFP/ Julian Stratenschulte/ DPA
Az eltűntek többsége meg is kerül, a pár napos-hetes szökéseket általában a családhoz köthető trauma előzi meg.

Több mint 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták Magyarországon 2017-ben, akiknek jórésze gyermekotthonból szökött meg - mondta el az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő a köztévé pénteki műsorában, amit a távirati iroda is idézett.

Gyurkó szerint a családból való kiemeléssel a gyermekek másodlagos traumát élnek meg, így az első egy-két napban gyakran elszöknek a gyermekotthonokból.

Fontos az elhelyezésnél, hogy a kiskorúak az új környezetben találkozzanak egy bizalmi emberrel, aki megérkezésüktől kezdve segít nekik a kialakult nehéz helyzetben - magyarázta.Hozzáfűzte: a szakemberek folyamatosan cserélődnek, ez a tartósan gyerekotthonokban élők körében is gyakran elszökéshez vezet.

A műsorba meghívták Incze Zsuzsát, a Csellengők alapítóját, aki a felpörgetett nevelőszülői képzés problémáiról beszélt : emlékeztetett, hogy két hónapos tanfolyam elvégzés után szinte bárki lehet nevelőszülő, akiktől szintén rengeteg gyermek - főleg lányok – megszökik.

Mint ismert, korábban a nevelőszülőket 500 órás OKJ-tanfolyam elvégzésére kötelezték, jelenleg viszont egy 60 órás képzés után is bárki lehet hivatásos, díjazott nevelő, legalábbis a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) kritériumai  szerint.

A kormány éppen biztosított januárban újabb félmilliárd forintot a nevelőszülő képzésre: Czibere Károly, korábbi szociális ügyekért felelős államtitkárt szerint idén a kormány 20,5 milliárd forintot költhet a nevelőszülői hálózatra, az összeg pedig lefedi a mintegy 5500 nevelőszülő bérét is.

Veronai buszbaleset: Kész a vádirat

Göbölyös N. László írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.05.25. 12:16
Emlékmű a veronai tragédia áldozatainak - a kép a baleset első évfordulóján készült. Fotó: Vajda József
Több mint másfél évig húzódó vizsgálat után október elején kezdődik meg a magyar iskolabusz Verona melletti, 17 halálos áldozattal járó szerencsétlenségéért felelős személyek pere.

Mint az állami tv-híradó veronai kiadásának honlapjáról kiderült, a 2017. január 20-án az A4-es autósztrádán éjféltájban bekövetkezett borzalmat balesetért hat embernek kell bíróság elé állnia. Valamennyiük ellen „többrendbeli közúti gyilkosság" a vád, de a pert elrendelő ügyész szerint felelősségük mértéke eltérő.

A vádlottak között van az autóbusz vezetője, az A4-es autósztráda Brescia és Padova közötti szakaszának felügyelője, a sztráda technikai irodájának vezetője, aki egyben a biztonsági korlátok és a forgalomirányítási munkálatok tervezője, továbbá az olasz állami útépítési vállalat, az ANAS által létrehozott bizottság tagjai, akiknek a feladata az útkorlátok műszaki átvétele, illetve azok teherbírásának ellenőrzése.

Az autóbusz Franciaországból, a Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé. Rajta utaztak a gimnázium tanárai, diákjai, egykori diákjai, az egyik tanár családtagjai, valamint két járművezető, összesen 56 fő, 43 fiatalkorú és 13 felnőtt (a két járművezetőt is beleértve). A Magyarország irányába, hazafelé tartó autóbusz letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. Tizenheten haltak meg a tragédiában és 26-an szenvedtek súlyosabb sérüléseket.