Előfizetés

Zuckerberg hiába kért bocsánatot

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.05.22. 23:21
TALÁLKOZÓ - Antonio Tajani, az EP elnöke (jobbra) és Mark Zuckerberg az EP épületében FOTÓ: AFP/THIERRY ROGE
Mark Zuckerberg hiába kért bocsánatot, az Európai Parlament tisztségviselői elégedetlenül álltak fel a Facebook-vezérrel szerda este folytatott brüsszeli beszélgetés után.

Mark Zuckerberg, a Facebook-vezér másfél órás beszélgetést folytatott tegnap este Brüsszelben, de hiába kért bocsánatot az elkövetett hibákért, az Európai Parlament tisztségviselői elégedetlenek voltak, nehezményezték, hogy meghívottjuk csak a kérdések egy részére válaszolt. Úgy döntöttek: néhány napon belül minden felvetésre írásban fog reagálni. A világ legnagyobb közösségi portáljának első embere — az amerikai Kongresszusban egy hónapja lezajlott nyilvános meghallgatását követően — ezúttal az uniós képviselőtestület elnökét és frakcióvezetőit igyekezett megnyugtatni afelől, hogy cége minden tekintetben megpróbál megfelelni a 250 millió európai Facebook-felhasználó elvárásainak. Az EP azért invitálta Mark Zuckenberget Brüsszelbe, hogy magyarázatot kapjon tőle az online óriás segédletével végrehajtott tömeges adatlopásokra, és garanciákat kérjen a portálon terjedő hírhamisítások és manipulációk megfékezésére.

Az online közvetített eszmecserén Mark Zuckerberg tájékoztatást adott azokról a döntésekről és intézkedésekről, amelyekkel a Facebook igyekszik meggátolni a felhasználók adatainak jogtalan továbbítását, az álhírek terjesztését, a dezinformációs kampányokat. “Az emberek biztonsága számunkra fontosabb, mint a profit” — hangoztatta, hozzátéve, hogy a cégnél már kétszer annyian dolgoznak ennek garantálásán. Kifejtette, hogy az EU szigorú adatvédelmi rendeletét már a hatályba lépése napján, vagyis május 25-én teljes mértékben alkalmazni fogják. Igyekezett megnyugtatni a résztvevőket, hogy a Facebook minden európai országban a törvényben előírtaknak megfelelően fizet adót, sőt további komoly befektetéseket tervez a kontinensen. Akárcsak az amerikai Kongresszusban, Zuckerberg az EP-ben is a szabályozás hívének mondta magát, ám szerinte annak rugalmasnak, az innovációt segítőnek kell lennie. Kitartott azon véleménye mellett, hogy az általa vezetett óriáscégnek rengeteg versenytársa van.

A parlamenti frakcióvezetők nem kímélték a Facebook-alapítót. Nem csak kérdések özönével árasztották el, hanem keményen bírálták is a portált. “Zuckerberg úr! Mit szeretne? Hogyan emlékezzen önre az utókor? Mint egy nagy cég zseniális vezetőjére, vagy egy szörnyszülött megalkotójára?” — tette fel a szónoki kérdést hozzászólásában Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője. A progresszív, baloldali képviselők Zuckerberg szemére hányták az online gyűlöletbeszédet, az antiszemita megnyilatkozásokat, míg az euroszkeptikusok a szabad véleménynyilvánítás korlátozásáért kritizálták a Facebook alapítót.

Többen aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a jövő évi európai parlamenti választások eredményét a Facebookon terjedő uszító, félrevezető propaganda fogja meghatározni. Zuckerberg szerint a közösségi portál ezt minden eszközzel meg fogja akadályozni.

A Facebook tevékenységének technikai részleteiről a közeljövőben egy újabb meghallgatást szerveznek az EP-ben, immár a cég szakértőinek a részvételével.

Rómán Brüsszel aggódó szeme

Gál Mária
Publikálás dátuma
2018.05.22. 20:18
Giuseppe Conte FOTÓ: Silvia Lore/NurPhoto
Még várni kell az új olasz kormány beiktatására, Sergio Mattarella államfő ugyanis tovább konzultál a koalíciós pártokkal. Az államfő garanciát vár az ország nemzetközi vállalásainak tiszteletben tartására.

Hiába nevezte meg közös kormányfőjelöltjét az olasz szélsőbal-szélsőjobb koalíció hétfőn, Sergio Mattarella államfő annak ellenére nem siet megbízást adni Giuseppe Contenak, hogy március 4-i választások óta húzódik az új kabinet megszületése. Az, hogy az Európai Unió egyik alapító országában kerülnek hatalomra úgynevezett rendszerellenes, euroszkeptikus pártok komoly aggodalmakat keltett nemcsak Brüsszelben, hanem a pénzpiacokon is. A fennálló politikai berendezkedéssel szemben létrejött baloldali radikális, populista Ötcsillag Mozgalom (M5S) és a szélsőjobboldali Északi Liga különös házassága szemmel láthatóan Sergio Mattarella olasz államfőben is kételyeket keltett, ezért nem bólintott még rá kormány kinevezésére.

Az elnöki hivatal keddi közleménye szerint Mattarella garanciákat vár a koalíciós pártoktól arra vonatkozóan, hogy kormányzásuk alatt Olaszország tiszteletben tartja minden korábbi nemzetközi vállalását. Erre azért volt szükség, mert a két párt igen vegyes hangokat üt meg, és bár hangsúlyozták, hogy nem áll szándékukban kiléptetni az országot az Európai Unióból, a közös kormányprogram kialakítása során olyan ötletek is megfogalmazódtak, mint az eurózónából való kilépés, az olasz államadósság egy részének (250 milliárd euró) elengedése, „Brüsszel diktátumának” mellőzése a költségvetési hiány felső értékét illetően, és az európai szerződések újratárgyalásának szükségessége is elhangzott már.

Matteo Salvini, a Liga elnöke nyugtatva a nemzetközi kedélyeket, azt5 hangsúlyozta kedden, hogy senkinek sem kell aggódnia a jövőbeli olasz kormányzás miatt, a hazai választóközönséget megcélozva pedig azt emelte ki, hogy „a gyarapodás és a jövő kormánya alakul meg Olaszországban”.

Az Európai Bizottság kedden, vagyis Giuseppe Conte miniszterelnökké jelölését követően néhány órára, azonnal figyelmeztette Rómát a költségvetési hiány „elszállására”. Nyilván azért, mert a kormányprogram olyan pontokat tartalmaz, mint az adócsökkentés , a nyugdíjreform eltörlése, az ötcsillagosok alapvető kampányígéretének teljesítése, 780 eurós havi alapjövedelem a legszegényebbeknek. Brüsszelt a Liga iszlám- és bevándorlásellenes politikájának programba foglalása is aggasztja, mert az már alapvető emberi jogokat sérthet. Többek között a kormányprogramba foglalták a kitoloncolások felgyorsítását, az imámok regisztrációját. A további szigorítások kevésbé kifogásolhatók emberi jogi szempontból, az engedély nélkül működőt mecsetek bezárása valamint helyi referendum kiírása egy-egy mecset felépítéséhez.

Annak sem örül különösebben az Unió, hogy az új olasz kormánykoalíció programjába rögzítette az Oroszországhoz való közeledést.

És ezeken az aggodalmakon aligha tud enyhíteni az Ötcsillagos Mozgalom háttérjogászából miniszterelnökké előreléptetett Giuseppe Conte személye, mindenekelőtt azért, mert mindenki számára nyilvánvaló, hogy a kabinet igazi vezetői a belügyminiszternek jelölt Salvini illetve a gazdasági-fejlesztési miniszter, Luigi di Maio.

Olasz sajtóértesülések szerint az államfő aggályain túlmenően az is nehezíti a Conte-kabinet kinevezését, hogy bár a miniszterelnök személye kapcsán egyetértés van, az Ötcsillag Mozgalom soraiban több, a Liga által javasolt miniszter személye ellen kifogások merültek fel.

A kompromisszum neve Conte
Az 54 éves jogászprofesszor, Giuseppe Conte az Ötcsillag Mozgalom háttérembere volt, ő dolgozta ki a párt programjának igazságügyi fejezetét. Nem parlamenti képviselő, tehát nem választott személy, ami azonnal meg is fogalmazódott az olasz nyilvánosságban. Erre viszont Di Maio úgy válaszolt, hogy Conte az ő stábjának tagja volt, így 11 millió olasz szavazott rá.
Olaszország leendő kormányfője 1964-ben született a dél-olaszországi Puglia régióban, Voltrara Appulában. A Firenzei Egyetem polgárijog-professzora és tanít a római LUISS egyetemen is. Rómában szerezte meg jogász diplomáját, majd kutatóként dolgozott, tanult a Yale-en és a Sorbonne-on is. Akadémikus, politikai tapasztalata nincs, eddig soha nem töltött be választott közhivatalt.

Putyin maga büntetheti a "barátságtalan" országokat

Publikálás dátuma
2018.05.22. 17:01
Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Aleksey Nikolskyi/AFP
Harmadik, végleges olvasatában is elfogadta kedden az orosz parlament azt a törvényt, amely felhatalmazza az elnököt arra, hogy ellenszankciókkal sújthasson olyan országokat, amelyek "barátságtalan" lépéseket tesznek Moszkva ellen - írja az MTI.

A törvény értelmében az orosz elnök, Vlagyimir Putyin a kormány kezdeményezésére büntetőintézkedéseket rendelhet el az Oroszországgal szemben "barátságtalan magatartást tanúsító" országok, azok joghatósága alá közvetlenül vagy közvetve tartozó szervezetek, ezen országok tisztségviselői és állampolgárai ellen. A jogszabály lehetővé teszi a nemzetközi együttműködés leállítását vagy felfüggesztését meghatározott ágazatokban, a termékek és nyersanyagok importjának és exportjának betiltását, az állami és helyi szintű közbeszerzési eljárásokból és privatizációból történő kizárást.

A törvény emellett egyéb korlátozásokat is megenged "az elnök döntésével összhangban, hogy lehetőség nyíljon az operatív reagálásra a változó helyzetben".

Ez már a törvénytervezet enyhített változata: a lehetséges ellenintézkedések száma 16-ról 6-ra csökkent, és kimaradt a szövegből a szankciókkal sújtható ágazatok, áruk és szolgáltatások konkrét megnevezése is. Az országban az első változat által keltett felháborodás nyomán az ellenintézkedések nem terjednek ki létfontosságú árukra, egyebek között oroszországi forrásból nem pótolható gyógyszerekre sem.

A Vjacseszlav Vologyin házelnök és a négy frakcióvezető által beterjesztett tervezetet kedden egyetlen tartózkodás mellett fogadta el végleges változatban az Állami Duma.