Felhőszakadás, jégeső, viharos szél

Publikálás dátuma
2018.05.22. 00:03
Fotó: Shutterstock
Kedden erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell számítani a napos időszakok mellett, többfelé kialakulhatnak délnyugatról északkelet felé mozgó záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel.  Zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk lehet a délkeleti szél. Hajnalban 10-16, délután 24-28 fokot mérhetünk, de a zivatarokat követően átmenetileg lehűlhet a levegő.

Szerdán is többfelé lehetnek záporok, zivatarok a napos időszakok mellett, helyenként heves viharok ismét kialakulhatnak felhőszakadás, jégeső és viharos szél kíséretében. Délután északkeleten maradhat szárazabb az idő. A legmagasabb hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. 

Csütörtökön is napos-gomolyfelhős időre van kilátás, lokális záporok, zivatarok ezen a napon is kialakulhatnak, helyenként ismét lehetnek heves viharok. A legmelegebb órákban 25-30 fokot mérhetünk.

Pénteken a napos időszakok mellett újra kialakulhatnak elszórtan záporok, zivatarok. A kissé szeles időben 25-30 fokra számíthatunk. Szombaton sok napsütésre van kilátás, csak néhol alakulhat ki egy-egy gyenge, rövid ideig tartó zápor. Délután 26-30 fokot mérhetünk.

Szerző

Szocialista elnökhelyettes lenne Komjáthi Imre

Publikálás dátuma
2018.05.21. 19:33

Egyre népesebb az MSZP egyes vezetői tisztségeire pályázók csoportja. A Népszava birtokába került pályázatával most a párt második embere, Gőgös Zoltán politikai életből történt távozásával megüresedett elnökhelyettesi tisztségre jelentkezett be a korábban az elnökségi tagságot már kipróbált borsodi politikus. Komjáthi Imre, aki tökös borsodi gyerekként mutatja be magát, „a vidék szószólója” akar lenni, mert – ahogy fogalmaz – az ő személye a vidéki, hat gyermeket nevelő, nagycsaládos melós hitelességét kínálja.

Úgy jellemzi magát, hogy ő az, aki pontosan érti, ismeri azoknak a falvaknak az életét, ahonnan „már a Jóisten is elfordította a tekintetét”. Az éhségmenetek szervezésével és a Közmunkás Szakszervezet, valamint a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület vezetőjeként eddig is a legrosszabb helyzetben lévő rétegek és általában a kiszolgáltatott munkásemberek érdekében politizált – emlékeztet bemutatkozó csomagjában, hozzátéve, hogy jól ismeri a szakszervezetek világát is. Épp ezért fontosnak tartja, hogy az érdekvédők hagyjanak fel politikamentességükkel, álljanak be a munkavállalókat támogató pártok, köztük az MSZP mögé. A szocialisták pedig keressék a szövetségkötés lehetőségét azokkal a vidéki civil szervezetekkel, amelyeknek elegük van Orbán kormányzásából. Ennek a szisztematikus vidéki építkezésnek lenne része Komjáthi szerint a melósok munkásöntudatának felélesztése is, mert ma „simán elfogadják, hogy az ő érdekük többet dolgozni”. Közösségi élmények szervezését kéri számon az MSZP-n, műhelymunkával szeretné megtalálni a párt új, jól felismerhető jelképrendszerét.

Rövid programismertetőjét azzal zárja, hogy a hazánkat működtető és szolgáló hétköznapi emberek képviselője lenne a szocialisták elnökségben, de ez a munka csak akkor lehet sikeres, ha minden erejét erre koncentrálja. Ezért arra is kész a párt megújítása és vidéki gyökerei megszilárdítása érdekében, hogy a megbízás két évére fizetés nélküli szabadságot kérjen munkahelyétől, a BordosChemtől.

Komjáthi lapunknak elárulta, döntését azt követően hozta meg, hogy a pártból több felkérés is érkezett hozzá, de további részleteket nem közölt támogatóiról. Azt viszont kérdésünkre megerősítette, hogy pályázatát nemcsak az elnökhelyettesi, hanem az alelnöki posztok valamelyikére is beadta, mert mindenképpen részese akar lenni a párt megújításának. Ha pedig ez nem sikerül, akkor egy új baloldali tömörülés létrehozásának.

A szocialisták június 17-én tartanak tisztújító kongresszust. Pártelnöknek többen is jelentkeztek, legutóbb Ujhelyi István hozta nyilvánosságra, hogy indulna a választmány vezetéséért, de az elnökhelyettesi posztra ismereteink szerint eddig egyedül Komjáthi Imre pályázik.

Áttörés a rákgyógyításban immunstimulációval

Publikálás dátuma
2018.05.21. 15:13
Illusztráció: AFP
Az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítja a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott kombinált immunstimuláns kezelés - olvasható a  Magyar Tudományos Akadémia honlapján.

A daganat által rájuk kényszerített bénulásból magukhoz térítve az immunsejtek úgy söprik ki a daganatot és annak áttéteit a szervezetből, mintha egy vírusfertőzést számolnának fel. Szellemi atyja, Ronald Levy szerint az egyelőre csak egerekben kipróbált eljárás elvben bármilyen daganattípus kezelésére alkalmas lehet, és a klinikai próbák már 2018 vége felé megkezdődhetnek

„Áttörést hozhat a rák gyógyításában” – annyiszor olvastuk-hallottuk már ezt a frázist, hogy nehéz hiteles szavakat találni, amikor úgy tűnik, valóban áttörés körvonalazódik a daganatok kezelésében. Márpedig ha a Stanford Egyetem kutatóinak 2018. január 31-én a Science Translational Medicine-ben közölt egérkísérletes eredményei emberben is megismételhetőek lesznek – és az előzetes jelek biztatóak erre nézve –, az túlzás nélkül új fejezetet nyithat az onkológiában.

A Ronald Levy laboratóriumában kidolgozott immunterápiás eljárás során két immunstimuláns parányi mennyiségét közvetlenül a daganatba fecskendezték, amivel aktivizálták a daganatba beférkőzött, de ott támadásképtelen állapotba került immunsejteket. Az aktivizálás nyomán kialakuló immunválasz nemcsak a megcélzott daganatot pusztította el, de a szervezet bármely más pontján található azonos típusú daganatokat is, sőt, megakadályozta vagy lefékezte az ugyanilyen daganatok későbbi kialakulását.

További részletek  Tátrai Péter biológus cikkében olvashatók.

Szerző