Előfizetés

Ingyenes lesz a teljes észt buszhálózat

Publikálás dátuma
2018.05.21. 13:37
Tallini látkép. Illusztráció: Calle Montes / Photononstop
Országszerte ingyenesé teszik a buszközlekedést Észtországban júliustól. Az újítás - ami az autóforgalom jelentős csökkentése mellett megadja a közlekedés szabadságát azoknak is, akiknek korábban nem volt erre pénze - július elsején lép életbe.

Az újítás a főváros példáját követi - számol be a CityLab.com. Tallinban 2013 óta ingyen használhatják a tömegközlekedési eszközöket a város lakói. Ott az ország más pontjáról érkezőknek és a turistáknak ugyanakkor még mindig kell jegyet vásárolniuk.

Az új terv ennél is tovább megy: az állami busztársaságok július elsejétől teljesen ingyenesen használhatóak, országszerte. Mint az észt ERR News beszámol, egyedül egy régióban ellenkezett a helyi tömegközlekedés üzemeltetése. De mivel a felmérések alapján éppen ott, Harju megyében az emberek akár 33 százaléka választaná az ingyenes tömegközlekedést autója helyett, tiltakozásukkal nem sokat értek el.

"Nehéz és hosszú előkészületi fázison vagyunk túl" - nyilatkozta Kadri Simson, gazdaságért és infrastruktúráért felelős miniszter az újításról. Mint elmondta, az előző évben 22 millió eurós állami támogatást kaptak a tömegközelekdési szolgáltatások, és 11 milliós bevételük volt a jegyekből. 2018-ban a jegybevételek kiesését 13 millió euróval az állam fogja pótolni. Az első fél évben ugyanakkor továbbra is árusítanak jegyeket - az így befolyó összeget a szolgáltatás fejlesztésére fordítják.

Hasonló lépést, a tömegközlekedés teljesen ingyenessé tételét fontolgatja Tallin után Párizs is - a városvezetés nemrég rendelt meg egy hatástanulmányt a kérdés kapcsán. A nagy-britanniai Walesben pedig már korábban meghozták a döntést, hétvégenként ingyenesen használhatóak a regionális buszjáratok.

Jobboldaliak összeverték a liberális polgármestert (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.21. 13:00
A Jannisz Butaris elleni támadás egyik pillanata. Fotó: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Szélsőjobboldaliak egy csoportja támadt rá Szaloniki polgármesterére szombaton, az első világháború görög áldozataira emlékező rendezvényen - számol be az Euronews. A 75 éves Jannisz Butariszt sörösüvegekkel dobálták, majd a földre lökték, ahol ütötték és rúgták. A liberális politikus a fején, a hátán és a lábán sérült meg. A támadók egészen autójáig követték a polgármestert, kocsiját is összetörték.

Görögország második legnagyobb városának vezetőjét a támadás után kórházba vitték. A sajtónak nyilatkozva elmondta, mindenhol ütötték és rúgták. A támadást hitvány cselekednek nevezte. A történteket elítélték a vezető görög politikusok, az állampolgárvédelmi miniszter pedig bejelentette, hogy a támadók felelni fognak tettükért.

Csalás gyanújának árnyékában választották újra Maduro-t

Publikálás dátuma
2018.05.21. 12:32
Az újraválasztott Maduro. Fotó: Juan BARRETO / AFP
Nicolas Madurot újraválasztották vasárnap Venezuelában. A szavazás tisztaságában azonban sokan kételkednek - írja az Euronews. Donald Trump amerikai elnök hivatala már jelezte, hogy nem fogadják el az eredményt, és több latin-amerikai ország is ezt fontolgatja.

Nicolas Maduro igyekezett mielőbb visszavágni az Egyesült Államok reagálásra: "nincs meg a minimális képességük sem arra, hogy értelmezzék és felfogják a venezuelai emberek üzenetét. Nincs meg a minimális képességük a párbeszédre sem, csak elsöpörni és megfélemlíteni képesek. De Venezuelának megvan a saját útja, amelyet ma újra megerősítünk" - mondta az újraválasztott elnök.

A választási eredményeket a venezuelai ellenzék is vitatja. Maduro legfőbb kihívója, Henri Falcon - aki eleve bojkottra szólította fel híveit - csalásra hivatkozva nem fogadja el az eredményt. "Ahogy ez a választási folyamat lezajlott, azt mi nem tekintjük érvényesnek. A mi szemünkben nem történt választás. Új szavazást kell kiírni Venezuelában" - mondta az ellenzéki vezető.

A dél-amerikai ország választási irodája szerint a vasárnapi szavazáson leadott voksok több mint 67 százalékát kapta Maduro, ám a részvételi arány a 45 százalékot sem érte el az ellenzék bojkottja miatt. Az előző elnökválasztáson a jogosultak több mint 80 százaléka szavazott.