Előfizetés

Szakadár fegyveresek végeztek egy ukrán család tagjaival

Publikálás dátuma
2018.05.18. 17:53
Szakadár fegyveresek díszfelvonulása május 3-án, Donyeck központjában, az orosz Győzelem Napján Forrás: AFP/Alekszej Filippov
Gránátbecsapódás ölt meg egy 13 éves fiút és apját a kelet-ukrajnai Trockije településen, a Moszkva-barát szakadárok tiltott fegyverekkel lőnek át az ukrán oldalra.

Nehéztüzérséggel lőtték a "megszállók" péntekre virradóan a kelet-ukrajnai Trojicke települést, egy 13 éves fiú és apja életét vesztette, édesanyját és 18 éves bátyját sebesülésekkel kórházba szállították – idézi az MtI az ukrán katonai sajtószolgálat közleményét.

A 36 éves anya a beszámoló szerint válságos állapotban van, a nagyobbik fiú sérülései nem életveszélyesek. A katonai jelentés alapján a Luhanszktól több mint 200 kilométerre északra fekvő, ukrán ellenőrzés alatti települést a Moszkva által támogatott szakadár erők a minszki megállapodásokban tiltott, 122 milliméteres tüzérségi fegyverekkel lőtték, 15 lövedék robbant fel lakott területen. 

Az beszámoló kitér arra is, hogy az elmúlt egy napban a szakadárok 60-szor nyitottak tüzet a Donyec-medencében, és hét ukrán katonát sebesítettek meg. A felderítés szerint az ukrán erők ez idő alatt hat szakadár fegyverest likvidáltak, egyet megsebesítettek.

Meghalt a szakadárok egyik vezetője is 

Az UNIAN ukrán hírügynökség pénteki jelentése szerint előző nap repesztalálattól életét vesztette a Donyeck melletti Avgyijivka ipari övezetében zajló harcokban a szakadár fegyveres csoportok egyik parancsnoka, az oszétiai Oleg Mamijev. A férfi 2014 óta harcolt Ukrajna keleti részében a szakadárok oldalán.

Mamijev halálát Eduard Baszurin, a donyecki „népköztársaság” egyik vezetője is megerősítette pénteki sajtótájékoztatóján. A DAN szakadár hírügynökség jelentése szerint Baszurin hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt egy hét alatt 202 alkalommal sértették meg a tűzszünetet nehéztüzérséget is bevetve. Állítása szerint legalább 22 települést ért találat, ahol 25 lakóházban keletkeztek károk, egy polgári személy életét vesztette, nyolc megsérült. Több ukrán hírportál ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a szakadár híradásokhoz mellékelt fotókon a holtesten egyenruha van.

Február végén életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény, amely Oroszországot agresszor, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területekké minősítette. 

Megnyílt a rafahi átkelő

Publikálás dátuma
2018.05.18. 17:43
Az átkelő - AFP fotó

Egyiptom megnyitotta az átkelőt Rafahban, a Gázai övezet határán, a ramadán idejére. Ha a muzulmán böjti hónap teljes időtartamában használhatják a gázaiak a határátkelőt, akkor évek óta ez lesz a leghosszabb külföldre utazást lehetővé tevő időszak az övezetben élők számára. Az elmúlt években csak ritkán és rövid időszakokra nyitották meg Rafahnál a határt.

Pedofil-vádak: a chilei püspökök testületileg mondanának le

Publikálás dátuma
2018.05.18. 16:58
A chilei püspöki konferencia tagjai, Luis Fernando Ramos Perez és Juan Ignacio Gonzal sajtótájékoztatót tartanak május 18-án, a
Felajánlották lemondásukat Ferenc pápának a chilei püspökök a latin-amerikai ország egyházát ért pedofíliavádak miatt az e heti vatikáni válságtanácskozáson - áll pénteken megjelentetett közleményükben, írja az MTI. A felelősség ezzel az ő vállukról az egyházfőére került - azt még nem tudni, hogy a pápa elfogadta-e lemondásukat. Ez az első alkalom, hogy az egyház egy országának püspöki kara testületi lemondást ajánl fel ilyen ügyben.

A közleményt spanyol és olasz nyelven Fernando Ramos Pérez, a chilei püspöki kar titkára adta át a sajtónak Rómában. A szövegben a chilei püspökök bocsánatot kérnek a papok által elkövetett szexuális visszaélésekért és köszönetet mondanak a sajtónak, hogy az "igazságot szolgálta". Köszönetüket fejezik ki az áldozatoknak is bátorságukért, mivel egymást is segítve szembe tudtak szállni a "hatalmas nehézségekkel" és gyakran "az egyházi közösségtől is induló támadásokkal".

A chilei püspöki kar tagjai azt követően ajánlották fel lemondásukat, hogy május 14. és 17. között Ferenc pápával a Vatikánban tanácskoztak. Harmincnégy chilei püspökről van szó, köztük hárman nyugalmazottak: az egyházfő egyenként dönthet szolgálatuk felfüggesztéséről.

Ferenc pápa csütörtökön rövid levélben összefoglalta a chilei püspökökkel tartott találkozót, elismerve, hogy ami a latin-amerikai országban papok által elkövetett pedofíliaügyeket illeti, súlyos hiányosságok történtek. A pápa hozzátette: a személyek elmozdítása szükséges, de nem elegendő intézkedés. Ezen kívül a pápa 10 oldalas - nem nyilvános - dokumentumot is adott nekik, amely a chilei visszaélésekről készült.

Nyilvános levélben szólította fel a chilei püspöki kar tagjait a latin-amerikai ország egyházát megrázó pedofil-botrányok tisztázására Ferenc pápa április közepén. A Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is súlyos hibát vétett a történtek értékelésében. A pápa a januári chilei látogatását övező bírálatokra utalt. Az egyházfő útját tiltakozás kísérte, mivel elnézően bánt a papi pedofília ügyek elhallgatásával gyanúsított Juan Barros püspökkel. Az egyházfő akkor még úgy nyilatkozott, semmi nem bizonyítja a püspök bűnösségét.

Barros püspököt hazájában azzal vádolták, hogy szemet hunyt a befolyásos lelkipásztor, a 2011-ben Vatikánban bűnösnek talált Fernando Karadima által elkövetett visszaélések fölött. Ferenc pápa vizsgálatot rendelt el, és január végén Charles Scicluna érsekre bízta a chilei pedofíliaügyeket. Scicluna a Hittani Kongregáció ügyésze, aki a kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélések eseteivel foglalkozik. Az érsek 2300 oldalas jelentést készített 64 áldozat tanúvallomásával.

Ferenc pápa április utolsó hétvégéjén Karadima három áldozatával találkozott a Vatikánban, akik többször külön és együtt is beszámoltak neki a történtekről. A ma már felnőtt Juan Carlos Cruz, James Hamilton és José Andrés Murillo római sajtótájékoztatójukon elmondták, az egyház szemében évtizedeken át ellenségnek számítottak. Ferenc pápa személyében az egyház "szeretettel teljes" arcát ismerték meg, de azt várják tőle, hogy a bocsánatkérésen túl "példát mutasson". Kiemelték, hogy a szexuális visszaéléssel egyformán súlyos a hatalmukkal visszaélő és a pedofíliát elhallgató püspökök felelőssége is, amely "járványként" terjedt el az egész egyházban. Emlékeztettek, hogy a pedofília áldozatai közül ezt nem mindenki élte túl.