A mozgás növeli a rákos betegek túlélési esélyeit

Publikálás dátuma
2018.05.16. 17:15
Illusztráció: pexels.com
Bebizonyosodott: a mozgás a daganatos betegségek kezelése során is jelentősen növeli a túlélés esélyeit – mondta Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke.

A Roswell Park Comprehensive Cancer Center kutatói Chicagóban, az American Association for Cancer Research éves gyűlésén ismertették jelentős eredményeiket a fizikai aktivitás és a rákbetegek halálozási kockázata közti összefüggést illetően.

Míg a korábbi kutatások elsősorban az egész életen végighúzódó inaktivitás és bizonyos daganatfajták összefüggéseit vizsgálták, addig az új tanulmány kifejezetten a daganat diagnózisa előtti és utáni inaktivitást és a túlélés esélyeit hasonlította össze.

Az eddig is ismert volt, hogy a fizikai aktivitás csökkenti számos betegség kialakulásának kockázatát, beleértve a daganatos betegségeket is, de a mozgásszegény életmód hatásait korábban kevésbé tanulmányozták. Az amerikai tudósok viszont arra alapoztak, hogy az inaktivitás az egészséges személyek és a daganatos betegek közt is rendkívül tipikus életforma, miközben utóbbiak betegségük és kezelésük során is speciális fizikai nehézségekkel néznek szembe.

5.807 rákos betegek beteg adatait vizsgálták meg, amelyek 2003 és 2016 közti időszakban keletkeztek. A szakemberek a fizikai aktivitás szintjét mérték fel abban a periódusban, amely egy évtizeddel a diagnózis előtt kezdődött és egy évvel a diagnózis után fejeződött be. Azokat a pácienseket, akik közepes vagy annál intenzívebb - gyalogoltak, futottak, aerobikoztak vagy más kardió jellegű - mozgást végeztek az adott időszak alatt, aktívnak minősítették, akik pedig nem mozogtak rendszeresen, azokat inaktívnak.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Döbbenetes eredmények

A kezelés előtt és alatt is aktív személyek 40 százalékkal nagyobb arányban élték túl a daganatos betegséget, mint az inaktívok. Ez az eredmény érvényes volt számos különböző rákfajtára, beleérve a mell-, a vastagbél-, a prosztata-, a petefészek-, a vese-, a nyelőcső-, az endometriális- és a bőrdaganatot is. Ráadásul az inaktivitás és a halálozás összefüggései akkor is igazak voltak, ha tekintetbe vették a páciens nemét, a tumor stádiumát, a dohányzást és a testtömeg-indexet is.

Az elemzésből az is kiderül, hogy az alkalmankénti mozgás is jobb, mint a semmi, de a rendszeres fizikai aktivitás lehet az eredmények kulcsa. A heti 3-4 alkalommal edzők érték el a legnagyobb egészségnyereséget, nagyobbat, mint a heti 1-2 alkalommal vagy éppen a mindennap mozgók. További nagyon fontos megállapítása a tanulmánynak, hogy azok a korábban inaktív páciensek, akik a diagnózis után kezdtek el mozogni, 30 százalékkal növelték a túlélési esélyeiket, és ebből a szempontból már a heti 1-2 alkalom is sokat számított.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A WHO Fizikai aktivitás 2016-2025 stratégiájának célja a teljes lakosság 10 százalékos fizikai aktivitás növelése volt, mert ez 25 százalékos relatív csökkenést eredményezhet a szív-érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, cukorbetegség és krónikus légúti megbetegedések okozta korai halálozás kockázatában, szintén 25 százalékos relatív csökkenést pedig a magasvérnyomás-betegség előfordulásában, valamint megállíthatja a cukorbetegség és az elhízás terjedését. „Az életmód orvoslás eredményeit erős bizonyítékok támasztják alá, ezért fontos a mindennapi gyakorlatba való átültetése, hogy a gyógyító szakemberek fel tudják mérni, mikor használható az életmód orvoslás, milyen eredmények várhatóak tőle – hangsúlyozta dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Szerző
Témák
mozgás rák daganat

Babos nem bírt Garciával Rómában

Publikálás dátuma
2018.05.16. 14:46
Illusztráció: Facebook/Babos Tímea
Babos Tímea kikapott a hetedik helyen kiemelt Caroline Garciától, így búcsúzott a második fordulóban a római salakpályás tenisztorna női versenyében - írta az MTI.

A világranglistán 38. Babos és a karriercsúccsal 7. francia játékos korábban kétszer találkozott: 2014-ben Cincinnatiben a magyar nyert 6:4, 6:3-ra, majd Limoges-ban Garcia volt a jobb 6:7, 6:1, 6:3-mal. 

Harmadik összecsapásukon a 24 éves Garcia 3:2-nél elvette a magyar adogatását, előnyét megőrizve 40 perc alatt hozta az első szettet. A folytatás kiegyenlített küzdelmet hozott, majd az ellenfél 4:4-nél újra brékelt, aztán saját szervájánál kihasználta első meccslabdáját. A találkozó 1 óra 20 percig tartott.

Eredmény (a WTA honlapja alapján):
nők, 3,35 millió dollár (884 millió forint) összdíjazás:

2. forduló (a 16 közé jutásért):
Caroline Garcia (francia, 7.)-Babos Tímea 6:3, 6:4

A 25 esztendős Babos a párosok versenyben is érdekelt, a francia Kristina Mladenoviccsal a harmadik helyen emelték ki őket. Az Australian Open-bajnok duó erőnyerőként a 16 között kapcsolódik be a küzdelmekbe, első ellenfelük a hazai közönség előtt szereplő Sara Errani és Martina Trevisan lesz. Babos egyesben éppen Erranit búcsúztatta az első fordulóban.

Szerző

Három magyar már érmes a muay thai VB-n

A magyar muay thai-válogatott tagjai a negyedik napot követően tíz mérkőzésükből nyolcat megnyertek a mexikói Cancúnban zajló világbajnokságon, hárman közülük már biztosan érmes helyen végeznek - számol be az MTI.

A magyar szövetség beszámolója szerint Spéth Norbert (67kg/A kategória) két, ifjabb Kurdy István (63,5kg/B kategória) három, míg Nagy Ede (+91kg/B kategória) egy győzelemmel már bejutott a négy közé, tehát dobogóra állhat majd.

Herczeg Alex Valentin (57kg/B kategória) és Bereczki Dominik (75kg/B kategória) egy-egy győzelemmel, illetve vereséggel a legjobb nyolc között folytatja szereplését.

A 3. nap végén Magyarország vezette a delegált országok ranglistáját (77 ország, 404 harcos) hatból hat győzelemmel.

Szerző