Előfizetés

A Google munkatársai petícióban kérik: ne fejlesszenek gyilkoló robotokat

Publikálás dátuma
2018.05.16. 10:13
Az amerikai hadsereg drónjai Afganisztánban. Fotó: HO / US ARMY / AFP
A Google internetes óriáscég munkatársainak többsége, közel 4000 alkalmazott petícióban kérte a vállalatvezetéstől, hogy a továbbiakban ne működjön együtt az amerikai védelmi minisztériummal - írja az MTI. Nem akarnak mesterséges intelligenciával felszerelt drónokon dolgozni - etikai megfontolásokból tucatnyian mondtak fel az utóbbi időben.

Kedd estig a munkatársak közül több mint négyezren írták alá a kérvényt, amelyet három hónappal korábban kezdtek el körbeadni a vállalaton belül.

A beadványban azt kérik, hogy a cég a továbbiakban maradjon ki a "háborús kereskedésből", vagyis szüntesse be az együttműködést a Pentagonnal. Konkrétan: ne segítse a hadsereget abban, hogy a drónjai hatékonyabbak lehessenek, könnyebben azonosíthassanak be célpontokat.

A műszaki és tudományos információkkal foglalkozó Gizmodo című amerikai portál kedden este arról adott hírt, hogy a Google tucatnyi munkatársa nyújtotta be felmondását etikai megfontolásokra hivatkozva. Kifogásaik között szerepelt éppen az is, hogy a cég a Pentagonnak mesterséges intelligencia felhasználásával olyan eszközöket - szoftvereket, illetve algoritmusokat - ad el, amelyek segítségével a célra irányított drónok azonosítani tudnak objektumokat és embereket. A petíciót aláírók meggyőződése szerint a pilóta nélküli repülőgépek egyre elterjedtebb alkalmazása kifejezetten veszélyes.

A Google vezetői amerikai lapok megkereséseire sem kívánták kommentálni a petíciót, arra hivatkozva, hogy vállalati belső ügyekről van szó. A cég korábban kitartott amellett, hogy a Pentagonnak végzett munkái csupán javítják a drónok teljesítményét, ám az Elektronikus Határok Alapítványa (EFF) nevű jogvédő szervezet a portálján néhány aggasztónak tartott dologra hívta fel a figyelmet. Például arra, hogy a célpontok felismerésére használt algoritmusok korántsem olyan megbízhatóak, mint azt az amerikai hadsereg illetékesei gondolják, miközben a drónok önállóan cselekvő fegyverekké válhatnak.

"Nem állunk messze attól, hogy autonóm drónokat automatikus gyilkolásra indítsanak útnak" - ezt már a Nemzetközi Bizottság a Robotfegyverek Ellenőrzéséért (ICRAC) nevű szervezet írta a honlapján.

A Google munkatársainak petícióját egyébként mind az EFF, mind az ICRAC támogatja.

Felmentették a LuxLeaks ügy kirobbantóját

Az illetékes luxemburgi fellebbviteli bíróság felmentette az ellene emelt vádak alól Antoine Deltourt, a LuxLeaks botrányt kirobbantó fiatalembert. Deltour azt fedte fel, hogy milyen hatalmas adókönnyítésre tettek szert multinacionális vállalatok a nagyhercegségben. A bíróság elismerte, hogy Deltour közérdekű bejelentőként járt el az általa megszerzett bizalmas információk felhasználásakor. 

„Fejedelmi” Macron, ismeretlen miniszterek

Publikálás dátuma
2018.05.16. 07:36
A „KAROLINGOK ÁLMA” - Az elnökre vetül minden fény FOTÓ: AFP/INA FASSBENDER
Rég nem volt Franciaországnak olyan reflektorfényben fürdő államfője, mint Emmanuel Macron, miközben a miniszterei teljesen ismeretlenek.

A Le Figaro közvélemény-kutatása azt állapította meg, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs arról, kit tiszteljen egy-egy szaktárca élén. Hírét se hallotta például annak, hogy ki a kultuszminiszter, illetve a szóban forgó hölgyről kivételesen azért rebesgetnek valamit – azt, hogy „baloldali radikális” hírében áll. Arra a kérdésre, hogy ki foglalkozik a gazdasággal, az egészségüggyel, a megkérdezettek csak legyintenek, a közömbösség okára pedig azt a magyarázatot adják, hogy a kormánytagok lélektelen funkcionáriusok, technokraták.

Összességében tíz francia közül hat elégedetlen a kormánnyal. A személyes biztonság hiánya miatt 53, a közoktatás állapotáért 54, az igazságtalan gazdasági és szociális viszonyok miatt pedig 64 százalék.

Macron elnök a jelek szerint magányosan néz szembe a közhangulattal, nincs kormányzati „védőpajzsa”. Az embereit szubjektív megfontolások alapján választja ki, miután az igazgatás már az elődje, Francois Hollande idején „szétfoszlott”. A jelenlegi szakértők a minisztériumok folyosóin suttogásokból gyűjtögetik tapasztalataikat. Az egyik államtitkár névtelenül úgy jellemezte a helyzetet, hogy úgy másfél évtizede a kormányzat olyanokból áll össze, akik undorodnak egymástól.

A kabinetnek e fölfogás szerint mindössze egyetlen olyan tagja van, akinek a neve valamennyire közismert: Édouard Philippe kormányfőé, ( a képen ) akinek egy éve még a hírét se hallották, mostanra legalább a lakosság 20 százaléka sejt róla valamit.

Miközben a vezető párizsi lapok a kormány tagjainak a „szürkeségéről” cikkeznek, a Le Monde két történész tolmácsolásában csokorba szedte az államfő eddigi egy esztendejének a jellegzetességeit. A „királyi utat” bemutató írás szerint Macron estélyeket rendez válogatott személyiségekkel, és régi korok hangulatát, az ország múltjának a monarchikus vonatkozásait eleveníti föl. Egyes politikai eseményeket kastélyokban, várakban, hajdani erődítményekben rendeznek meg. A tanulmány történész szerzői szerint Macron a legszívesebben fejedelmi környezetbe helyezné egész saját tevékenységét, és rangjának, hírnevének emelésére nem annyira tapasztalt, találékony politikusokra van szüksége, hanem éppenséggel szürke figurákra, akik az ő közelében sápadtak, jelentéktelenek.