Ombudsmani figyelmeztetést kapott az Emmi

Publikálás dátuma
2018.05.15. 13:38
Két év alatt is drasztikusan nőtt a kórházi fertőzések száma. Képünk illusztráció Fotó: Vajda József
Felül kell vizsgálni a humán tárca panaszkezelési gyakorlatát, azt is, ahogy a közérdekű bejelentéseket fogadják – jelezte Székely László alapjogi biztos.

Az ombudsman is jelezte: nagyon nincs rendben az a módszer, ahogy az Emmi a kórházi fertőzéssel kapcsolatos bejelentéseket kezeli. Székely László alapjogi biztos kedden felkérte az emberi erőforrások leendő miniszterét, hogy „fordítson kiemelt figyelmet” a tárca szerveinek adatkezelési gyakorlatára.

Székely virágnyelven ezzel arra emlékeztetett, hogy a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) több alkalommal is hiába kérte a kórházi megbetegedések intézmény szerinti bontású adatait, az Emmi arra hivatkozva utasította vissza a kérést, hogy a laikusok félreértenék a statisztikát.

 Székely László külön intézkedésként arra kérte az emberierőforrás- minisztert, hogy tekintse át a közegészségügyi, a népegészségügyi feladatok végrehajtását rendező jogszabályokat és az országos tisztifőorvosi feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár irányításával működő országos intézetek szakmai feladatainak végrehajtásához szükséges pénzügyi feltételeket - vagyis, átfogó jogszabályi és pénzügyi ellenőrzést vár el a frissen hivatalába lépő Kásler Miklóstól.

Visszapattantak az igénylések korábban (az Emmi jogelődjének számító) az Országos Tisztifőorvosi Hivatalról is, az OTH vezetője szerint, a kért adatok ugyanis egyéni jog- vagy érdeksérelmet feltételeznének. A TASZ ezután fordult Székely László hivatalához, az alapjogi biztos pedig megerősítette, hogy az OHT sem járt el a tőle elvárható alapossággal – a közérdekű bejelentések kezelésének gyakorlatával az országos tisztifőorvos „sértette a jogbiztonsághoz, a tisztességes hatósági eljáráshoz fűződő alapvető jogokat, közvetetten pedig természetes személyek pontosan meg nem határozható, nagyobb csoportjának a mindenkit megillető egyenlő emberi méltósággal, az ebből levezethető önrendelkezéshez való joggal és testi és lelki egészséghez való joggal összefüggésben visszásságot okozott.”

Lapunk is beszámolt róla, hogy a Kúria ítélete szerint az Emminek igenis ki kell adnia a kórházi fertőzések intézményi statisztikáit a TASZ-nak, a döntés pedig megosztja a kórházi vezetőket is. Asbóth Márton, a jogvédő szervezet betegjogi és önrendelkezési programjának vezetője viszont arra hivatkozik, hogy sokszor a kórházban fertőzést szerző betegeket sem tájékoztatják állapotukról, legfeljebb elejtett félszavakból jönnek rá, ha nagyobb baj van. Eközben  2014-2016 között 3998-ról 4830-ra nőtt a kórházi fertőzések száma. A hazai betegek körében leggyakoribb kórházi „baleset” az alsó légúti fertőzés, a tüdőgyulladás, a seb-, a húgyúti és a véráramfertőzés.

A TASZ április 24-én nyerte meg másodfokon az adatigénylésért indított pert, innen az Emminek 15 napja maradt a kért statisztikák kiadására: információink szerint ez egyelőre nem történt meg, bár a határidőtől számolva három hét is eltelt.

Szerző
Frissítve: 2018.05.15. 17:32

Ombudsman: vizsgálni kell a kórházi fertőzések ügyét

Publikálás dátuma
2018.05.15. 12:40
Illusztráció: Shutterstock
A kórházi fertőzésekkel kapcsolatban Székely László alapjogi biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy fordítson kiemelt figyelmet a panaszok és közérdekű bejelentések vizsgálatára - írja az MTI-t. Az ombudsman vizsgálatát a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kérte, a fertőzések magas száma miatt tett bejelentéseik mellőzése miatt. Kiderült: az országos tisztifőorvos sértette a jogbiztonsághoz, a tisztességes hatósági eljáráshoz fűződő alapvető jogokat.

Székely László külön intézkedésként arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy tekintse át a közegészségügyi, a népegészségügyi feladatok végrehajtását rendező jogszabályokat és az országos tisztifőorvosi feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár irányításával működő országos intézetek szakmai feladatainak végrehajtásához szükséges pénzügyi feltételeket - olvasható a közleményben.

A TASZ az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) vezetőjét a rendszerszintűnek tekintett jelenség kivizsgálásának javaslatával, konkrét egészségügyi intézményekben előfordult esetek leírását tartalmazó közérdekű bejelentésekkel kereste meg. Az országos tisztifőorvos arra hivatkozva utasította el a vizsgálatot, hogy a bejelentésekben foglaltak egyéni jog- vagy érdeksérelmet feltételeznek.

A TASZ álláspontja szerint az OTH nem vizsgálta ki teljes körűen a közérdekű bejelentéseket, pedig a hatáskörét és feladatkörét meghatározó jogszabályok lehetőséget biztosítanak ilyen esetekben a helyszíni vizsgálatra.

Az alapvető jogok biztosa tájékoztatást kért az OTH jogutódjaként eljáró Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárától.

Az ombudsman megállapította, hogy a közérdekű bejelentések kezelésének gyakorlatával az országos tisztifőorvos sértette a jogbiztonsághoz, a tisztességes hatósági eljáráshoz fűződő alapvető jogokat, közvetetten pedig természetes személyek pontosan meg nem határozható, nagyobb csoportjának a mindenkit megillető egyenlő emberi méltósággal, az ebből levezethető önrendelkezéshez való joggal és testi és lelki egészséghez való joggal összefüggésben visszásságot okozott.

Az emberi méltósághoz való joggal, az egészségügyi önrendelkezési joggal, valamint a testi és lelki egészséghez való alapjogokkal összefüggésben fennáll az állam objektív intézményvédelmi kötelezettsége, azaz az emberi élet védelme. Nemcsak egyedi szinten, hanem általában is kell az emberi életet és létfeltételeket védenie - mutatott rá az ombudsman. Hozzátette: ebbe beletartozik az is, hogy biztosítania kell a kórházi fertőzések megelőzéséhez szükséges anyagi, pénzügyi feltételeket, meg kell tennie az ehhez szükséges intézkedéseket.

Szerző

Három államtitkár is segíti Bártfai-Mager Andreát

Publikálás dátuma
2018.05.15. 12:32

A fideszes politikusveterán, Fónagy János lesz Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára - derült ki a jelölt költségvetési bizottság előtti keddi meghallgatásán. Az államtitkár az előző ciklusban a megszűnő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál töltött be hasonló posztot. A vagyonpolitikáért Juhász Edit felel majd hasonló beosztásban. A koordinációt pedig Czepek Gábor végzi majd államtitkárként.

A jelölt mindezeken túl megismételte az által tegnap elmondottakat, a nemzeti vagyon megfelelő kezelése és esetleges további gyarapítása iránti elkötelezettségét, illetve mosta kezeit a lakásán bejegyzett, volt férjéhez és közös gyerekeikhez köthető cégtemető kapcsán.

Szerző