Robin Cook szerint nem lehet bízni Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.05.15. 07:48
Robin Cook - FOTÓ: DRASKOVICS ÁDÁM
Robin Cook orvosíró, akinek harmincöt regénye többszázmillió példányban kelt el világszerte, immár producerként is kísérni akarja a műveiből készült filmeket

- Hetvennyolc éves, munkakedve viszont lankadatlan. Helyesen következtetek ebből arra, hogy az ember idővel sem veszti el az íráshoz való tehetségét?

- Álljunk meg egy szóra, ki mondta magának azt, hogy túl vagyok a hetvenen? Már egy ideje ötvenéves vagyok! Egyébként fogalmam sincs arról, hogy el lehet-e veszteni azt a tehetséget, amely az íráshoz szükséges. Nálam, legalábbis szerintem, ez nem történt meg. Volt néhány idős íróbarátom, aki már nem él: Robert Ludlum, aki a Bourne-trilógiát teremtette meg, hetvenévesen is kiválóan írt, Dick Francis, aki eredetileg brit sztárzsokéból lett krimiszerző, nyolcvanon túl is nagyon élvezhető munkákkal állt elő.

- Jobb szerzőnek tartja magát, mint amilyen cirka negyvenöt-ötven éve a legelső két regénye, A ​gyötrelem éve és a világhírnevet hozó Kóma megjelenésekor lehetett?

- Igen, érettebb lettem. Másrészről sokkal jobban tudok koncentrálni – az adott könyvem témájára, az írás aktusára. Amikor fiatalabb voltam, rengeteg minden érdekelt, három egyetemre jártam (a posztgraduális orvosképzést a Harvardon végeztem), korvettkapitány voltam a Haditengerészetnél. Manapság viszont szinte kizárólag az írás és a műveimmel kapcsolatos filmkészítés érdekel.

- A legtöbb krimije Bostonban játszódik, ott, illetve New Yorkban él. Néhány hónapot a keleti, néhányat az északkeleti parton tölt?

- Ez ennél sokkal bonyolultabb. Leginkább Bostonban élek, a nyarakat viszont Martha's Vineyardon, egy Massachusetts állambeli kis szigeten töltöm. Ez a pofás kis sziget igazi nyári paradicsom, Barack Obama, korábbi amerikai elnök és családja a nyári vakációt rendre ott tölti. Télen és nagyobb ünnepeken a New Hampshire-i otthonunkban vagyunk, de Floridában, Naples nyugodt városkájában is van rezidenciám.

- Nemrég adta le a legújabb kéziratát a kiadójának. Miről szól az új kötet, mikor kerül a tengerentúli olvasó kezébe?

- Pandemic a címe, és decemberben jelenik meg könyvformában, de e-könyv és hangoskönyv is készül belőle. Mint a legtöbb könyvemnek, ennek is van egy kitapintható témája, aköré épül a krimi cselekménye, ez a Pandemic esetében az új géneditálási technika, a CRISPR/Cas9, amely szerintem forradalmasítani fogja a gyógyszeripart. Arról is írok benne, hogy ez az eljárás sertések génjeit képes emberi sejtekbe átültetni, ez már önmagában megadja az alaphangulatot.

- Miért ír minden évben új könyvet?

- Azért, mert olyan sok minden történik a világ leggyorsabban fejlődő területén, a gyógyszeriparban, annyi biomedikai kutatás van, hogy alig tudok lépés tartani velük. Az sem mellékes, hogy őrülten vonz a gyógyszeripar és a társadalom kapcsolata is, ezt pedig leginkább az írásban tudom ábrázolni.

- Öreg motoros a krimi műfajban, hétfőn és kedden éppen a harmincötödik könyvét, a Sarlatánok című, eredetileg 2017-ben, most a Geopen Kiadó gondozásában már magyarul is megjelent kötetét népszerűsíti Budapesten. Nehéz felvennie a versenyt a pályatársakkal?

- Igen is, meg nem is. Az tény, hogy könyvdömpingben élünk, rengeteg a fiatal, tehetséges szerző a krimi zsánerben. Viszont a műveim nagyon különlegesek, már csak azért is, mert a közegészségüggyel, a gyógyszeriparral foglalkozom, másrészről azért, mert a legtöbb olvasóm volt már beteg, de ha nem is, akkor az élete során mindenképpen legalább egyszer az lesz. Egy bankrabló vagy sorozatgyilkos története nem tud olyan szinten megérinteni, mint az, amit már egyszer megtapasztaltál a bőrödön.

- Tudja, hogy sok olvasót vesztett azzal, amikor eltávolodott az egészségügyi témáktól, és a maffiózókról, simlis üzletemberekről kezdett írni?

- Tudom, de az egyik legkedvesebb filmem a Nagymenők, az egyik legkedvesebb saját regényem pedig a Kóma. Aztán egy idő után késztetést éreztem rá, hogy az alvilág precízen ábrázolt viselkedésmintázatát a rejtélyes kórházi bűnügyekkel összemossam, ebből született több kötetem.

- Ha már filmet említ, adódik a kérdés: mikor és melyik kötetéből érkezik újabb adaptáció?

- A Sarlatánok, amelyet már a magyar olvasó is kézbe vehet, nagyon izgalmas alapanyag egy mozifilmhez. És büszkén mondhatom azt is, hogy én magam fogom producerelni, először az életemben. Persze, mindenek előtt találni kellene valakit, aki megrendezi. Ha választhatnék, Scorsese lenne a rendező, de meg kellene tudnom, hogy ráér-e, érdekli-e a téma. Továbbá a Jack Stapleton és Laurie Montgomery szériából most készül tévésorozat.

- Miért érez késztetést arra, hogy Ön legyen a regényéből készült film producere?

- Azt szeretném, ha nagyon rendben lenne a film, ami ebből a könyvből készül. Ha Hollywoodnak eladod a munkádat, azok a fickók ott soha nem fogják garantálni, hogy a te elképzeléseidre ügyelve adaptálják a filmet. A Kóma című hat évvel ezelőtti televíziós mini-sorozat például nem igazán nyerte el a tetszésemet, ellenben Michael Crichton filmje, amelyben Michael Douglas és Rip Torn a főszereplő, vegytiszta minőségi munka.

Névjegy
Dr. Robin Cook 1940-ben született New Yorkban. Diplomáját a Columbia Egyetem és a Wesleyan Egyetem Orvostudományi karán szerezte, tanulmányait a Harvard Egyetemen fejezte be. Első, önéletrajzi ihletettségű könyve 1972-ben jelent meg A gyötrelem éve címmel. Jellemzően egészségügyi és orvoskrimi témájú regényeket ír. Több művét is megfilmesítették, a legismertebb ezek közül a Michael Douglas és Geneviève Bujold főszereplésével 1978-ban bemutatott Kóma című thriller, amelyet Michael Crichton rendező vitt vászonra. Harmincöt megjelent regényét több százmillió példányban vásárolták meg szerte a világon. A Sarlatánok című műve a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg.Témák
Hollywood

Moholy-Nagy Budapesttől New Yorkig

Publikálás dátuma
2018.05.15. 07:46
FINNORSZÁG - Az 1930-as fotóvintázs nagyítására 10-15 ezer dolláros becsérték mellett 5 ezer dollárról indul a licit
FINNORSZÁG - Az 1930-as fotóvintázs nagyítására 10-15 ezer dolláros becsérték mellett 5 ezer dollárról indul a licit

FINNORSZÁG - Az 1930-as fotóvintázs nagyítására 10-15 ezer dolláros becsérték mellett 5 ezer dollárról indul a licit

Moholy-Nagy László, a nemzetközi viszonylatban talán leghíresebb magyar képzőművész, és egyre divatosabb a műgyűjtők körében – ezt jól jelzi, hogy a következő három hétben a világ számos pontján, több aukción is licitálhatnak műveire. A XX. század első felében alkotó fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező, a Bauhaus iskola tanárának árveréseken előkerülő képeit és induló árait az Artportal szerkesztősége gyűjtötte össze.

A sor holnap, május 16-án kezdődik, amikor a Christie«s New York-i aukcióján a művész 1943-ban kartonra festett olajképét 40-60 ezer dolláros becsértékkel bocsátják árverésre. Másnap itthon is hozzá lehet jutni három Moholy-Nagy - alkotáshoz, a Múzeum Antikvárium május 17-i tavaszi árverésén két 1917-es rajzos tábori postai levelezőlapjára licitálhatnak, 250, illetve 200 ezer forintról indulva; és 300 ezer forinton kezd a művész 1921-ben Bécsben, Kassák Lajos szerkesztésében és kiadásában megjelent könyvének dedikált példánya.

Május 24-ig az Heritage Auctions online árverésén egy Moholy-Nagy életének utolsó évében készült tusrajz szerepel, Finnország című vintázs nagyítására pedig június 5-ig lehet licitálni.

Az Artportal szerint a legnagyobb érdeklődés annak a cím nélküli, 1923-25 között született fotogramnak a szereplését kíséri, ami az egyik legnagyobb német aukciósház, a berlini Grisebach május 30-i modern és kortárs fotóárverésének sztártételeként kerül kalapács alá 300-500 ezer eurós becsértékkel. A munka a legdrágább tétel, ami németországi fotóaukción valaha is szerepelt, ezért a német sajtóban is kiemelkedő publicitást kap. A zürichi Germann Aukciósház június 4-i árverésére pedig egy Moholy-Nagy tusrajz érkezik.

Szerző

Egressy-Kácsor együtt

Publikálás dátuma
2018.05.15. 07:46

Egressy Zoltán és Kácsor Zsolt életében is fontossá lett a 32-es szám. A Nyitott Műhelyben május 17-én zajló közös estjükön arról is beszélnek, hogy mit gondolnak legújabban megjelent műveikről: Egressy Zoltán Júlialepke - Harminckét vallomás és Kácsor Zsolt A harminckét bolond című regényéről. 

Szerző
Témák
Egressy-Kácsor