Vállalatoknak kémkedne a magyar állam

Publikálás dátuma
2018.05.14. 12:30
Orbán Viktor és Pintér Sándor. Fotó: Tóth Gergő
A magyar titkosszolgálatok a rendszerváltáshoz fogható átalakulás előtt állnak, írja a Zoom.hu kormányközeli forrásokra hivatkozva. Bizonyos esetekben konkrét vállalati, üzleti érdekeket kell szolgálniuk a jövőben - a nyugat-európai piac lehet a cél -, de a hírszerzésnek az EU politikusai után is kell majd kémkednie. Már Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonsági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi megbízása is az új paradigma része lehet.

A Miniszterelnökségtől a Külügyminisztériumhoz rendelik a külföldi hírszerzést, az Információs Hivatalt (IH), Orbán Viktor felügyelete alá pedig "csúcselemző" részleg kerül – értesült lapunk. Orbán egy hatékony hírszerző hálót akar - ennek egyik alapköve az IH lehet. Hogy a kormány egyfajta "ipari kémkedésre" tervez ráállni, ezt megerősítették a Zoom.hu forrásai is.

Paradigmaváltásra készül Orbán Viktor a titkosszolgálatoknál, ennek keretében kaphat a jövőben új, a privát szférát is érintő feladatokat az IH. A kormány a stratégiai gazdasági és politikai döntéseinek előkészítéséhez, valamint a magyar érdekek védelme mellett, azok képviseletére és érvényesítésére is fel kívánja használni a titkosszolgálatokat. Kiemelt feladata lesz a hírszerzésnek például a nemzetgazdasági szempontból fontos iparágak, a magyar gazdaság meghatározó vállalatainak, vállalkozóinak érdekvédelme, piacra jutásuk támogatása, piaci pozícióik erősítése. Ez konkrétan azt jelentheti, hogy a szolgálatoknak a jövőben a maga speciális eszközeikkel segíteniük kell a magyar cégek bevezetését a nyugat-európai tőzsdékre.

Felvetődik a kérdés: minden külpiacra kilépő vállalkozás számíthat majd a támogatásukra, vagy csak egy szűk kör? Erre egyelőre nincs válasz, bár a Zoom szakértői párhuzamot vélnek felfedezni az átalakítást célzó magyar törekvések és az orosz modell között. Vlagyimir Putyin látványos meggazdagodása mögött - egyes becslések 200 milliárd dollárra teszik az orosz elnök magánvagyonát - sokan a titkosszolgálatokat sejtik. Eszközeikkel és módszereikkel lényegében a világ bármelyik cége megroppantható vagy befolyásolható; döntéshozói megtéveszthetők, megfélemlíthetők. Ezzel pedig extra profithoz lehet juttatni más cégeket vagy magánszemélyeket.

Nem példa nélküli a világban - írja a portál -, hogy a nemzeti titkosszolgálatok hírszerzési információkkal megtámogatják országuk cégeinek világpiaci érvényesülését. Magyarországon viszont ez korábban nem volt gyakorlat. A titkosszolgálatok a magyar vállalatok ellen külföldről indított ipari kémkedéseket is az adott magáncég belügyeként kezelték, mondván: anyagi érdekeiket a tulajdonosoknak és a menedzsmentnek kell megvédenie, nem a közpénzekből fenntartott szolgálatoknak.

Az ipari kémkedés mellett a kormány a jövőben minden korábbinál pontosabb képet szeretne kapni arról is, miként vélekednek döntéseiről Brüsszelben, Berlinben, Párizsban, és mind jobban tisztában akar lenni azzal, hogy az Európai Unió meghatározó politikusai a nekik nem tetsző magyar intézkedésekkel szemben mikor és milyen ellenlépéseket kívánnak tenni. Ezen a téren várhatóan szorosabbra fűzik a magyar-lengyel titkosszolgálati kapcsolatokat.

Orbán Viktor negyedik kormányában Pintér Sándor belügyminiszter miniszterelnök-helyettesként irányítja majd a nemzetbiztonsági kabinet munkáját. Ezzel megvalósulni látszik Pintér egyik régi terve, a polgári hírszerzés és elhárítás integrációja, amit Kövér László eddig minden rendelkezésére álló eszközzel hátráltatott: Kövér fenn akarta tartani az egymással versengő titkosszolgálatok rendszerét, hogy azok ellenőrizhessék egymást és egymás híreit. Formálisan - az eddig kiszivárgott hírek szerint - ugyan továbbra sem olvad egybe az Információs és az Alkotmányvédelmi Hivatal. Ám nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettesként mind a két intézmény Pintérhez fog tartozni.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző

Újabb véres családi merénylet Jáva szigetén

Publikálás dátuma
2018.05.14. 12:00
A vasárnapi merénylet után lángoló motorok egy surabayaiu templom bejáratánál. A terrortámadást hétfőn újabb követte. Forrás: A
A vasárnapi családi mészárlás után újabb robbantás történt Indonéziában, az elkövetők egy nyolc éves lányt is magukkal hoztak.

Ismét egy család tagjai intéztek támadást hétfőn egy rendőrörs ellen a Jáva-szigeti Surabaya városában: az öt támadó két motoron hajtott neki az épületnek majd felrobbantotta magát, a merényletben pedig legkevesebben tízen megsebesültek, közöttük négy rendőr – írja a BBC.

Halálos áldozatokról egyelőre nincs hír, Frans Barung Mangera, Kelet-Jáva rendőrségi szóvivője szerint még az sem bizonyított, hogy az újabb robbantás összefügg-e a vasárnapi merényletekkel. A családi jelleg viszont egyértelmű kapcsolatra utal.

Vasárnap ugyanis szintén egy dzsihadista famlíia hat tagja, köztük 9 és 12 éves lányok robbantották fel magukat Surabaya három templomában - a detonációkban 13 ember meghalt, több mint negyvenen  megsebesültek. A támadók az Iszlám Állam indonéziai szövetségesével, a Dzsamah Ansharut Daulahhal álltak kapcsolatban.

A hétfői támadás egyik résztvevője túlélte a robbantásokat: egy nyolcéves lányt sérülésekkel vittek kórházba. Az még nem egyértelmű, hogy ő maga is robbantani akart, vagy csak magukkal vitték merényletre készülő családtagjai, de értékes információkat adhat át róluk a rendőrségnek.

Dzsoko Vidodo, Indonézia elnöke hétfőn reggel méltatlannak és embertelennek nevezte a támadássorozatot; hangsúlyozta, nem lesz kompromisszum, mindent elkövetnek a terrorizmus megfékezéséért.

A muszlim többségű Indonézia hatóságai régóta küzdenek a dzsihadista erőszakkal. Az eddig ismert legnagyobb és legerőszakosabb támadást 2002-ben követték el Indonéziában: a Dzsemah Izlamiah nevű terrorszervezet akkor 202 embert, többségében turistákat mészárolt le Bali egyik szórakozónegyedében. Az utóbbi években megsokasodtak viszont az Iszlám Államhoz, vagy fiókszervezeteihez köthető merényletek is a szigetországban.

Szerző

Rangos díjat kapott A szolgálólány meséje

Publikálás dátuma
2018.05.14. 11:32
Elisabeth Moss egy hollywoodi díjátadón, 2018.március 4-én Forrás: AFP/ Angela Weiss
A Golden Globe után a legjobb nemzetközi sorozatnak járó brit elismerést, a BAFTA-díjat is elvitte az Elisabeth Moss főszereplésével készült produkció.

Áldassék a gyümölcs! Az Úr érlelje meg - milliók borzonganak meg naponta az A szolgálólány meséjéből ismert, hátborzongatóan képmutató köszöntés hallatán. A Margaret Atwood regénye alapján készült, disztopikus sorozat rajongói most örülhetnek, a produkció ugyanis vasárnap elnyerte a Brit Filmakadémia BAFTA-díját.

A gálán díjazták David Attenborough-t, akinek legendás Blue Planet (Kék bolygó) című sorozata második szériájával tavaly ősztől folytatódott a BBC Earth produkciójában. Az óceánok eddig soha nem látott mélyét bemutató alkotás Magyarországon is látható, hétfőn este 20.10-től kezdi sugározni az M5 csatorna.

A hírek kategóriában a Sky News a Mianmarból a szomszédos Bangladesbe menekülő rohingyák százezereiről szóló dokumentumfilmjét ismerték el. A gála nagy vesztesének a Netflix számít, miután a II. Erzsébet királynő életéről szóló, ám a női és férfi színészek gázsijának egyenlőtlenségével botrányt okozó a The Crown-t legyőzte a múlt század eleji Birminghamben játszódó gengsztersorozat, a 2013 óta futó Birmingham bandája, amely a legjobb brit széria díját kapta meg.

Szerző