Előfizetés

Rangos díjat kapott A szolgálólány meséje

Publikálás dátuma
2018.05.14. 11:32
Elisabeth Moss egy hollywoodi díjátadón, 2018.március 4-én Forrás: AFP/ Angela Weiss
A Golden Globe után a legjobb nemzetközi sorozatnak járó brit elismerést, a BAFTA-díjat is elvitte az Elisabeth Moss főszereplésével készült produkció.

Áldassék a gyümölcs! Az Úr érlelje meg - milliók borzonganak meg naponta az A szolgálólány meséjéből ismert, hátborzongatóan képmutató köszöntés hallatán. A Margaret Atwood regénye alapján készült, disztopikus sorozat rajongói most örülhetnek, a produkció ugyanis vasárnap elnyerte a Brit Filmakadémia BAFTA-díját.

A gálán díjazták David Attenborough-t, akinek legendás Blue Planet (Kék bolygó) című sorozata második szériájával tavaly ősztől folytatódott a BBC Earth produkciójában. Az óceánok eddig soha nem látott mélyét bemutató alkotás Magyarországon is látható, hétfőn este 20.10-től kezdi sugározni az M5 csatorna.

A hírek kategóriában a Sky News a Mianmarból a szomszédos Bangladesbe menekülő rohingyák százezereiről szóló dokumentumfilmjét ismerték el. A gála nagy vesztesének a Netflix számít, miután a II. Erzsébet királynő életéről szóló, ám a női és férfi színészek gázsijának egyenlőtlenségével botrányt okozó a The Crown-t legyőzte a múlt század eleji Birminghamben játszódó gengsztersorozat, a 2013 óta futó Birmingham bandája, amely a legjobb brit széria díját kapta meg.

"Játékpénzre" vált Macedónia

Publikálás dátuma
2018.05.14. 10:42
Illusztráció: Shutterstock
Műanyag bankjegyeket vezet be a papírpénz helyett Macedónia - írta az MTI.

A 10 és 50 dénáros polimer bankjegyeket keddtől kezdik használni. Folyamatosan cserélik majd le a bankjegyeket; először a kisebb címletűeket, a tervek szerint néhány éven belül pedig a nyugat-balkáni ország teljes mértékben áttér a műanyag fizetőeszközre. 

A macedón dénárt 1992. április 26-án kezdték el használni, a címletek 10-től 2000 dénárig terjednek, egy macedón dénár körülbelül 5 forintot ér. A polimer bankjegyeket először Ausztrália vezette be 1988-ban, később Kanada, Új-Zéland, Románia, Nagy-Britannia és további több mint 15 ország is áttért a polimer bankjegyekre.

A polimer egyfajta műanyag, amely jelentősen tartósabbá teszi a bankjegyeket, így kevésbé piszkolódnak, és sokkal strapabíróbbak a papírpénzeknél, például nem esik bajuk akkor sem, ha mosógépbe kerülnek, és előnyükre szolgál az is, hogy nehezebb őket hamisítani.

Berlusconi visszatér a politikába

Publikálás dátuma
2018.05.14. 07:35
Fotó: AFP

Helyt adott egy milánói bíróság Silvio Berlusconi rehabilitációs kérelmének, így a négyszeres volt olasz miniszterelnök visszatérhet a politikai porondra. Berlusconit 2013-ban ítélték el három évre adócsalás miatt, ezért parlamenti képviselői helyét is elveszítette. Ez egyben hat éves közéleti, politikai szerepvállalástól való eltiltást is jelentett. Rehabilitációt az ítélet letelte után három évre lehet kérvényezni, Berlusconi esetében 2019-ben kerülhetett volna rá sor. Az olasz politika fenegyereke az Emberi Jogok Európai Bíróságán is kérvényezte a tilalom feloldását, de ott még nincs döntés.