A turisztikai ügynökség is megdöbbent, hogy ilyen jól megy a bolt

Publikálás dátuma
2018.05.10. 14:08
Jelentősen megugrott márciusban a hazai vendégéjszakák száma. Képünk illusztráció Fotó: Hegedűs Márta
Két számjeggyel nőtt a vendégéjszakák száma - csodálkozott rá az adatokra Guller Zoltán vezérigazgató.

Felpörgött márciusban a hazai turizmus, külföldi vendégéjszakák száma 10,1, a belföldieké 16,5 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát, ami a vendéglátóhelyeknél átlagban 13, 1 százalékos forgalomemelkedést hozott – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal.

Elemzésük szerint az összes bruttó árbevétel 18,9 százalékkal 34,773 milliárd forintra, ezen belül a szállásdíj-bevétel 19,2 százalékkal 18,665 milliárd forintra nőtt. A vendéglátásból eredő bevételek 29,7 százalékkal 8,033 milliárd forintra ugrottak. 

A szállodai szobák bruttó átlagára is jelentősen emelkedett: 9,5 százalékkal 17 ezer 852 forintra nőtt tavaly március óta, a szobák kihasználtsága pedig 56,7 százalékos volt, 4,2 százalékponttal jobb az egy évvel korábbinál. Az egy szobára jutó szállásdíj-bevétel 18,1 százalékkal 10 ezer 116 forintra, az összes bevétel 18,3 százalékkal 18 ezer 249 forintra emelkedett átlagosan. 

A kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele 86,238 milliárd forint volt az év első három hónapjában, ami 14,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A két számjegyű növekedést Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója sem hagyhatta szó nélkül: az MTI-nek nyilatkozva döbbenetesnek nevezte a kiugró márciusi adatokat, és külön is kiemelte, hogy a spanyol vendégek száma 60 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Guller láthatóan optimista, tényként jelentette ki, hogy „ez a növekedés nem fog megállni”.

Az MTÜ vezére egyébként magától Orbán Rácheltól is kap megszívlelendő tanácsokat, februárban derült ki, hogy miniszterelnök lánya tanácsadóként vesz részt a magyar turizmus új reformtervének megalkotásában.

Szerző

Hét magyar egyetem a feltörekvő országokat vizsgáló rangsorban

A Times Higher Education egyik rangsorában, amely ötven ország felsőoktatási intézményeit vetette össze, a Semmelweis Egyetem négy helyet javított tavalyhoz képest - tudatta az SE csütörtökön az MTI-vel. A pécsi egyetem közleményében azt emeli ki, hogy 127. helyezésével a PTE a legjobb magyar vidéki és a második legjobb magyarországi egyetem lett. A felsőoktatási intézmények ismertetése szerint a rangsor ugyanazt a 13 teljesítménymutatót veszi figyelembe, mint a The World University Rankings. Vizsgálták az egyes egyetemi erősségeket - a többi közt - az oktatás, a kutatás, a tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, a "láthatóság" terén. A 378-as listára végül 42 országból kerültek fel egyetemek, Magyarországról szerepel a rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is.

DK: sikerült mélypontra vinni a magyar felsőoktatást is

Hatalmas ívben zuhan a magyar felsőoktatás színvonala. A THE évente közzétett, összesített listáját nem túl meglepő módon brit és amerikai intézmények vezetik. Az viszont megdöbbentő, hogy hazánk a fejlődő gazdaságú országok külön rangsorában is durván lecsúszott. A rangsorra felkerült hét magyarországi intézmény közül a Pécsi Tudományegyetem öt helyet rontott, az ELTE 8 helyet zuhant, a Szegedi Tudományegyetem 27 hellyel került hátrébb. Egyedül a Semmelweis Egyetem javított - a Rio de Janeiro-i Püspöki Katolikus Egyetemmel holtversenyben szerezték meg a 61. helyet.

A Demokratikus Koalíció ezek után semmi meglepőt nem talál abban, hogy évről évre egyre több végzős magyar diák gondolja úgy: inkább bármi áron elhagyja az országot, mint hogy az Orbán-kormány által lepusztított, elavult, forráshiányos rendszerben kapjon kiképzést. A párt felszólítja a kormányt, tegye félre az imakönyvet és a Tízparancsolatot, és sürgősen kezdjen el azon ötletelni, hogyan menthetnék meg a hajdan színvonalas magyar felsőoktatást. Egy tippet szívesen adunk: az ima itt kevés lesz - írja közleményében Arató Gergely, országgyűlési képviselő.

Szerző
Frissítve: 2018.05.10. 16:07

Átadták a felújított kolontári hidat (fotók)

Publikálás dátuma
2018.05.10. 13:44
MTI Fotók: Bodnár Boglárka

Átadták a felújított kolontári hidat csütörtökön. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság dandártábornoka a Torna-patak mentén tartott sajtótájékoztatóján közölte: a 2010 októberi vörösiszap-katasztrófa felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozott, többek között megsemmisítette a kolontári hidat. Alig egy hónappal a katasztrófa után elkészült az új híd, amely azonban elhasználódott, burkolata felújításra szorult. A most átadott híd 20 tonna teherbírású, 15 méter hosszú, 5,8 méter széles, és naponta közel 3 ezer ember átkelését biztosítja - mondta Schmidt Zoltán.Szerző
Frissítve: 2018.05.10. 20:46