Marad a változékony, fülledt idő

Publikálás dátuma
2018.05.09. 23:34
Fotó: Shutterstock
Csütörtökön is folytatódik a változóan felhős-napos idő, északkeleten, keleten csak néhol, máshol több helyen fordulhat elő zápor, zivatar. Északon, északkeleten megerősödhet a keleties szél. Napközben 24-29 fok valószínű. Marad a frontmentes, de fülledt, meleg idő.

Pénteken előreláthatólag egy gyenge hidegfront érintheti térségünket, emiatt főként a Dunántúlon és a középső tájakon újabb zivatarokra, máshol legfeljebb futó záporokra van kilátás. A Dunántúlon feltámadhat az északias szél. Délután 24-29 fokot mérhetünk. Nyugaton lehet hűvösebb az idő. 

Szombaton is marad a nyári meleg, azaz a legtöbb helyen 25 fok fölötti maximumokkal számolhatunk. A napsütés mellett továbbra is készülni kell záporokra, zivatarokra. Nagyobb valószínűséggel nyugaton és az északi megyékben dörrenhet meg az ég.

Vasárnap főleg délen és a Dunántúlon lehet további csapadékra számítani. Többfelé feltámad a keleties szél. A Dunától keletre sok napsütés valószínű, itt 25-28, máshol 22-24 fokos maximumok várhatók. Hétfőn ismét egy hidegfront érintheti térségünket, mely záporokat, zivatarokat, szeles és pár fokkal hűvösebb időt hoz.

Szerző

"Az emberek megmutatták, hogy előrébb járnak az ellenzéki pártoknál"

Publikálás dátuma
2018.05.09. 20:41
Fotó: Biró Csaba
Egyelőre nem tervez újabb demonstrációt a Mi vagyunk a többség! csoport, de nem azért, mert a keddi tüntetésen kevesebben voltak, mint a korábbiakon.

Számoltunk azzal, hogy a korábbiaknál kevesebben lesznek, hiszen ezúttal hétköznap délután rendeztük a tüntetésünket. A szimbolikus időpont, az Országgyűlés alakuló napja miatt azonban fontosnak tartottuk, hogy ott legyünk a Kossuth téren – nyilatkozta lapunknak Gulyás Balázs, a Mi vagyunk a többség! egyik szervezője.

A visszafogottabb becslésektől eltérően Gulyás úgy vélte, a keddi demonstráción a létszám akár a több tízezret is elérhette. A résztvevők számánál azonban lényegesebbnek tartja, hogy a jelenlévők újra egyértelműen kinyilvánították: problémájuk van az Orbán-rendszerrel, mert az emberek életszínvonalának javítása helyett a korrupciót tekinti elsődlegesnek. De problémájuk van az ellenzéki pártokkal is, mert a parlamenti választás előtt nem voltak képesek elérni, hogy egyetlen ellenzéki jelölt álljon szemben a fideszes indulóval.

– Az emberek megmutatták, hogy előrébb járnak az ellenzéki pártoknál – konstatálta Gulyás Balázs. – Most a pártokon a sor, megmutathatják, hogy nem akarják folytatni azt a politizálást, amely a fejünkre hozta a harmadik fideszes kétharmadot. Ennek igazolására jó alkalomnak kínálkoznak az időközi választások.

A Mi vagyunk a többség! éppen ezért egyelőre nem szervez újabb demonstrációt, bízik abban, hogy az ellenzéki pártok önmaguk is boldogulnak. „Ha mégsem így lesz, akkor segítünk” – mondta Gulyás.

A keddi tüntetés egyik eredményének tartja, hogy jól megfértek egymás mellett az árpádsávos és az uniós zászlók. Bár budapesti értelmiségi körökben volt morgolódás emiatt, Gulyás Balázs szerint ez is annak a bizonyítéka, hogy milyen sokszínű sokaság áll szemben az Orbán-kormánnyal. Az ellenzéki szavazók, legalább egy tüntetés erejéig, már együtt tudnak működni. Arról nem is szólva, hogy az árpádsávosok figyelmesen hallgatták a roma felszólalókat. Más rendezvényeken – jegyezte meg Gulyás Balázs – ilyen nem fordul elő.

– Természetes, hogy a harmadik kormányellenes tüntetésen nagyságrenddel kevesebben vettek részt, mint az előző kettőn – állapította meg Mikecz Dániel mozgalomkutató, a Republikon Intézet politológusa. A szavazatok újraszámolását maguk a szervezők sem gondolták igazán komolyan. A tüntetések elsősorban az általános kormányellenes hangulat kifejezésére szolgáltak, annak prezentálására, hogy „ellenzékiek vagyunk, sokan vagyunk”. Ezt a célt az első két demonstráció teljesítette.

Konkrét követelésekkel lehetne megint tömegeket mozgósítani, de ilyesmi a harmadik tüntetésen sem hangzott el. Ami nem csoda, hisz az új Orbán-kormány még nem kezdett el dolgozni.

Érezhető ugyanakkor – folytatta Mikecz Dániel –, hogy tüntetők pártellenessége csitulóban van, és igény mutatkozik nagyobb szervezettségre, nagyobb társadalmi aktivitásra. Ennek az iránya még nem látszik, ahogyan az sem, hogy az új szerveződés, ha létrejön egyáltalán, mennyiben különbözik majd például a Közös Ország Mozgalomtól.

Szerző

Németh Szilárd miniszterhelyettesként folytatja

Publikálás dátuma
2018.05.09. 19:59
Fotó: Tóth Gergő
Németh Szilárd kapja a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkári posztját - írja a 24.hu.

A kormányátalakítás egyik fejleménye, hogy Simicskó István távozása után a honvédelmi tárcát több évtized után nem civil, hanem egy a hadseregtől érkező vezető irányítja majd Benkő Tibor vezérezredes személyében. Németh Szilárd pedig a miniszter helyettese lesz.

Eközben kiderült: Szél Bernadett mégsem "nemzetbiztonsági kockázat"

Az LMP társelnök-frakcióvezetője a Ház egyhangú döntése alapján ismét a nemzetbiztonsági bizottság tagja lett. Szél bizottsági tagságát megszavazták a kormánypárti képviselők is, köztük Németh Szilárd. Németh bizottsági alelnökként hónapokon át arra hivatkozva bénította meg a titkosszolgálatokat ellenőrizni hivatott testület munkáját, hogy szerinte Szél jelenléte nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Szerző