Előfizetés

Győzelem napja a Vörös téren

Publikálás dátuma
2018.05.09. 21:30
A Szovjetunió 27 millió embert veszített a második világháborúban, erre is emlékeznek a győzelem napján Fotó: AFP/Kirill Kudryav

Oroszország megérti az új fenyegetések komolyságát és kész a párbeszédre a globális biztonság szavatolásának minden kérdésében, kész a konstruktív és egyenrangú partnerségre annak érdekében, hogy a bolygón egyetértés, nyugalom és haladás legyen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a náci Németország feletti győzelem 73. évfordulója alkalmából a Vörös téren megtartott katonai díszszemle előtt mondott beszédében. Május 9-én, a győzelem napját minden évben látványos katonai parádéval ünneplik Moszkvában, az idei szemlén 13 ezer katona, 159 -féle felszereléssel, 75 harci géppel és helikopterrel vett részt. Ezúttal is felvonult a győzelem szimbólumának tekintett T-34-es szovjet tank és új fejlesztésű haditechnikát is bemutattak – ötödik generációs SZU 57-t és két MiG-31K felderítő repülőt, valamint robotizált Urán rendszereket és Korszar, Katran drónokat, tankokat támogató Terminátorokat, sőt Sz400-as rekétavédelmi egységeket.

Számos külföldi meghívott volt jelen, de a nyugati vezetők most is távol maradtak. A dísztribünön Putyin mellett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb államfő volt látható. Később egymillióan vonultak a Halhatatlan Ezred meneten háborús felmenőik fotóival.

Jó esélye van az amerikai nagykövetjelöltnek

Publikálás dátuma
2018.05.09. 20:20
David B. Cornstein Forrás: foreign.senate.gov

Az amerikai szenátus külügyi bizottságának szerdai ülésén elnöklő Bob Corker republikánus szenátor szerint jól szerepeltek a szerdán meghallgatott nagykövetjelöltek, köztük David B. Cornstein 78 éves New York-i üzletember, akit budapesti nagykövetnek jelölt Donald Trump elnök.

A Magyarországra szánt nagykövetjelölt mellett az ENSZ-hez küldendő Jonathan Cohent, valamint a több csendes-óceáni országba akkreditálandó Joseph Cellát hallgatta meg a külügyi bizottság. A testület egyelőre nem hozott döntést, az csak pénteken várható, de Corker szavaiból egyértelműnek tűnt, hogy mindhárom jelölt számíthat a törvényhozói támogatásra.

Bevezetőjében Cornstein egyebek közt kitért arra, hogy amerikai tapasztalatok szerint Magyarországon visszaszorulóban vannak a demokratikus viszonyok, és egyebek közt antiszemita jelenségek is tapasztalhatók.

A bizottsági tagok egyike azt kérdezte Cornsteintől, kívánja-e nagykövetként szorgalmazni, hogy Magyarország következetesen tartsa magát azokhoz az Oroszországgal szembeni szankciókhoz, amelyeket Moszkva agresszív magatartása – így például kelet-ukrajnai fellépése – miatt határozott el a nemzetközi közösség, és amelyeknek Magyarország is részese az európai uniós tagság folytán. A nagykövetjelölt határozott igennel válaszolt a kérdésre.

Ugyancsak igenlő volt Cornstein válasza arra a kérdésre, hogy törekedni fog-e a Soros György által alapított budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) helyzetének a megnyugtató rendezésére, tekintettel arra, hogy a magyar kormány akadályokat gördített a CEU nyugodt magyarországi működése elé.

Elengedtek három amerikait a kisvezér munkatáborából

Publikálás dátuma
2018.05.09. 17:57
Az egyik most elengedett koreai-amerikai állampolgár, Kim Dong-chul egy 2016-os phenjani sajtótájékoztatón. Fotó: KCNA VIA KNS /
Szabadon engedtek három amerikai állampolgárt, akiket észak-koreai munkatáborokban tartottak fogva - írja a 24.hu az NBC News alapján. Úton vannak haza, jelentette be szerdán Donald Trump amerikai elnök.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Mike Pompeo másodszor is Phenjanba látogatott, hogy előkészítse Donald Trump találkozóját Kim Dzsong Unnal. A három szabadon engedett fogoly, Kim Hak-song, Kim Dong-chul és Kim Sang-duk (Tony Kim) a külügyminiszterrel együtt utazik haza.

Egészségi állapotukról eddig nem adtak hivatalos információt, de Trump azt írta Twitteren: "úgy tűnik, jól vannak". A dél-koreai sajtó múlt heti értesülései szerint a munkatáborból egy szállodába vitték át őket, mielőtt szabadlábra kerültek.

Egyiküket, az 59 éves koreai-amerikai Tony Kimet - a Phenjani Természettudományos és Műszaki Egyetem munkatársát - tavaly áprilisban tartóztatták le a phenjani repülőtéren, mielőtt hazautazhatott volna. Kim Hak-song ugyanott dolgozott, őt tavaly májusban tartóztatták le „ellenséges cselekmények” miatt.