Előfizetés

"Második Pompeji" rejlik Rómában

Publikálás dátuma
2018.05.10. 07:18
Titus római császár a Colosseummal szemben, az Oppio-domb délnyugati térségben építtetett fürdőket

Rómában "egy második Pompejit" rejt magában a föld mélye, de a városnak nincs pénze a feltárására – erről beszélt az olasz főváros műemlékvédelmi főfelügyelője. Az Olaszországban szenzációt keltő bejelentést egy játszótérépítési indítvány vitája közben tette Eleonora Ronchetti.

Az Oppio-domb két másik magaslattal együtt alkotja Esquilinust, a legnagyobbat és legmagasabbat a hét domb közül, amelyekre az ókori Róma épült. Titus római császár a Colosseummal szemben, az Oppio-domb délnyugati térségben építtetett fürdőket az amfiteátrum látogatói számára, s meglehet, hogy az i. sz. 80-ban átadott létesítmények végighúzódnak a domb alatt – emlékeztetett a műemlékvédelmi főfelügyelő.

A jelenleg park és sportpályák által fedett terület alatt egy egész Titus-korabeli városnegyedet lehetne feltárni. Ronchetti szerint csak a régészeti lelőhely kiterjedését felmérő ásatásra több millió euró kellene. Az illetékes emlékeztetett arra, hogy az Oppio-dombon folyó ásatásokat 1998-99-ben közbiztonsági okokból leállították, a felásott területet visszatemették.

Mit tesz a képernyő a szemünkkel?

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.05.09. 16:14
Illusztráció: pexels.com
Az állandó képernyőnézés fárasztja, de akár ronthatja is a szemet. Jó, ha tudjuk: törvényileg kötelező óránként tíz percet pihentetni.

A monitorra, a telefonra és a táblagépre meredve folyamatosan közelre nézünk, ami állandó alkalmazkodásra készteti, ezáltal fárasztja a szemet. Ez közvetlenül ugyan nem rontja a látást, de a kicsit is túllátóknak hamarabb lesz szükségük szemüveg viselésére – mondta a Népszavának  Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemorvosa.

Sok „monitorozás” hatására a rövidlátás, ami tinédzser kor környékén kezdődik, rosszabbodhat, illetve felgyorsulhat. Ennek megelőzésére célszerű a fiatalok képernyő előtt töltött idejét korlátozni, és sok szabadidős tevékenységet - kirándulás, szabadban sportolás, játék - is beiktatni az életükbe. A képernyők hosszas nézése szárítja is a szemet, mert egyrészt a gépek hőhatása miatt gyorsabban párolog a könny, másrészt harmadannyit pislogunk, mint rendesen.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Az az ideális, ha a monitor a szemmagasság alatt van, mert ilyenkor a felső szemhéj takarja a szaru- és kötőhártyát, így kevésbé szárad a szem. Ha mégis száraznak érezzük, használjunk műkönnycseppet. Olyat érdemes választani, amelyben nincs tartósítószer, mert hosszan használva az is okozhat szemszárazságot. Ha elfárad a szemünk, nem látjuk jól a képernyőt, szemüveget kell készíttetni. Már van olyan, sőt kontaktlencse is, amit kifejezetten a képernyő használatához fejlesztettek ki. Ezek ellensúlyozzák az állandó közelre nézés hatásait. Sokan kész szemüveget vásárolnak a hipermarketben vagy az illatszerboltban, de ezeket a szemész nem ajánlja. Mint Dr. Tóth Eszter fogalmazott: „ezek postai aláíráshoz alkalmasak, de arra nem, hogy folyamatosan monitort nézzünk velük.” Ennek oka egyrészt az, hogy azonos dioptriájú a jobb és a bal lencséjük, másrészt a fókuszpontjuk átlagos, nem pedig egyéni értékre van állítva.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Két törvényi szabályozás is vonatkozik a képernyő előtti munkavégzésre; az 1999-es egészségügyi miniszteri rendelet szabályozza a minimális egészségügyi és biztonsági követelményeit, a 2002-es szerint pedig a munkáltatónak kétévente szemészeti vizsgálatot kell biztosítania, valamint, ha szükséges, szemüveget is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ki is kell fizetnie. A legtöbb helyen „be szokott szállni” a költségébe. A törvény szerint a monitor előtti munkavégzés közben óránként tíz perc szünetet kell tartani. Ezt a legtöbb munkahelyen nem nagyon lehet kivitelezni, de jó, ha tudjuk, és időnként megpróbáljuk betartani – tanácsolja a szemorvos.

Nem szabad leverni a fecskefészket

Publikálás dátuma
2018.05.09. 13:23
Illusztráció: Shutterstock

Áprilistól tilos a telelésből visszatérő és a költési időszakot megkezdő fecskepárok fészkeinek leverése házátalakítás, felújítás, szigetelés, festés miatt. A Magyarországon költő fecskefajok egyedeinek természetvédelmi értéke 50 ezer forint, a törvény már a fészkek és a tojások elpusztítását is bünteti - írta a Kékes Online.

Védeni kell a fiókákat, mert a hazai fecskepopuláció hosszú idő óta csökkenő tendenciát mutat. A füsti- és a molnárfecskék állománycsökkenése 5-7 százalék között mozog évente. Az élőhely- átalakításokat és a klímaváltozás negatív hatásait nem tudjuk befolyásolni, elő kell segíteni a költési sikerüket, a kirepülő fiókák számának növelését. Ennek érdekében segítenünk kell a fészekrakásukat.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái − a kifejlett madarakhoz hasonlóan − törvényi védelem alatt állnak, tilos a pusztításuk, a fészkek és fészkelő helyek engedély nélküli bolygatása. Törvénytelen madárpusztítás észlelése vagy veszélyeztetett fecskefészkek esetén a kormányablakoknál bejelentést is lehet tenni. A fecskefészkek eltávolítására hatósági engedélyek birtokában március 31-ig van lehetőség.