Előfizetés

Tüntetők átka: „Legyen bolhás minden fideszes!”

Cz. G.
Publikálás dátuma
2018.05.08. 20:39
Fotó: Draskovics Ádám
Bár egy órával a hivatalosan meghirdetett kezdés előtt, délután ötkor még kevesen lézengtek a Parlamentnél, a Kossuth térrel összenőtt Vértanúk terénél már beindult a tüntetési nagyüzem.

A Népszuverenitás Mozgalom hangosbemondón arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy Magyarországon egy államcsínnyel létrehozott alkotmányellenes diktatúra működik, aminek a neve szintén Magyarország. A mozgalom úgy ítélte meg, hogy ez az illegális diktatúra békésen, törvényes cselekvéssel felszámolható – ehhez mindössze 100 ezer, jogtudatos magyar hazafira van szükség.

Kevéssel odébb egy nő kis szórólapon rögzítette, hogy a választási csalás bizonyítható, és megoldás is létezik, amennyiben felkeressük az általa ajánlott internetes oldalt. „Nem tűrünk még 4 évig, tüntetünk a végsőkig!” – ígérte egy felirat.

A transzparenseken különféle szövegkörnyezetben gyakran visszatért a szófordulat: „elég volt”. Orbán Viktort egy demonstrációs műalkotás bóbitás piócaként ábrázolta, egy másik saját készítésű tablón a miniszterelnök áthúzott portréja mellé ez a szöveg került: „A tolvajok fejedelme!” A tüntetők átkát egy fiatal lány fogalmazta meg: „Legyen bolhás minden fideszes!”

A demonstráció napján jelent meg a megszüntetett Magyar Nemzet volt munkatársai által készített Magyar Hang nulladik száma, aminek nagy keletje volt a Kossuth téren. A kormánynak szánt fricskaként egy fiatalember „Soros-pénzosztás itt” tábla alatt fénymásolt, és kissé átalakított 100 dollárosokat osztogatott – Soros György arcképével.

Ahogy közeledett a kezdés, úgy lettek egyre többen, ha erősen hézagosan is, de lassan kezdett megtelni a Kossuth tér. Ránézésre azonban jóval kevesebben voltak, mint az első két alkalommal.

A Mi vagyunk a többség! felhívása szerint nem hagyhatjuk, hogy Orbán korrupt rendszere miatt elveszítsük a szabadságunkat, az EU-s támogatásokat vagy hazánk helyét Európában. A szervezők követelik, hogy hozzák nyilvánosságra a miniszterelnök vejének cégéről szóló OLAF-jelentést, és csatlakozzunk a felálló Európai Ügyészséghez. A hatalmat ellenőrző sajtó legyen szabad, a közmédia pedig ne a kormánypropagandát szolgálja.

„Megvédjük a civileket, az önkormányzatokat és a bíróságokat! Az ellenzék tegye a dolgát. Belharcok helyett közös erővel lépjen fel a hatalom önkényével szemben. Felelősek vagyunk a hazánkért, tegyünk érte! Legyünk aktív, cselekvő polgárok a tüntetéseken kívül is! Legyünk szolidárisak azokkal, akiket a hatalom magára hagy: a kilakoltatás előtt állókkal, a szegényekkel, és mindenkivel, akinek a hatalom elveszi a jövőjét” – írták a szervezők.

A tüntetésen azt is szeretnék kinyilvánítani, hogy az Orbán-rendszerrel szemben már milyen sokféle ember kritikus. A szónokok mindegyike megmutatta már, hogy lehet cselekedni a hatalommal szemben is. Korábban egyikük a KDNP-tagja volt, másikuk volt fideszes polgármester, mára mégis mindegyiküket támadja a Fidesz. A felszólalók kétharmada vidéki születésű és „mind azt szeretnék, hogy jobban megértsük egymást hazánkban, Magyarországon”.

Rejtélyes fegyveres védte Ádert a Parlamentnél

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.05.08. 19:55
Fotó: Tóth Gergő
A férfi gépkarabélyt, tölténytárakat viselt, és olyan taktikai felszerelést, amit az amerikai magánhadseregek kelléktárában látni.

A lila sapkás készenléti rendőrök tömegében is fenyegetően hatott az a férfi, aki május 8-án, a parlament alakuló ülése után védte az állami és kormányzati vezetők menekülési útvonalát. A fegyveres a parlamenti mélygarázs kijárata előtt állt őrséget, és bár hitelesnek tűnő rendőrségi jelvényt viselt, ruházata minden szempontból elütött az ismert hatósági egyenruháktól – inkább az amerikai zsoldos magánhadseregek taktikai felszerelésére emlékeztetett. A rendőrt az Index fotósa szúrta ki, de ruházata Vajnai Attila Facebook-posztjában is jól megfigyelhető.

Az állig felfegyverzett, lövészszemüveges férfi könnygázsprayt, pisztolytáskát és egy távcsöves AR15-ös gépkarabélyt viselt, a hozzátartozó tárakkal együtt: szürke ruhájának ujján a Police és a C.A.T- mozaikszó volt olvasható – utóbbi talán a Counter Assault Team rövidítése lehet, ez a csapat viszont nem közel sem magyar, az Egyesült Államok titkosszolgálatának dolgozik. A rejtélyt tovább fokozza a férfi PPM feliratú baseball-sapkája, a dresszhez tartozó neonzöld police felirat pedig szintén nem tűnik hivatalos jelzésnek.

Érdeklődtünk az ORFK-nál, hogy az illető melyik rendőrségi szervnél dolgozik, és miért viselt gépkarabélyt a terület biztosításakor – ne felejtsük el, a garázs körül csak néhány tucat civil tüntető tiltakozott. Választ egyelőre nem kaptunk, ha érkezik reakció frissítjük cikkünket.

Saját információink szerint ugyanakkor a férfi nem Orbán Viktort, hanem Áder János államfőt védte a keddi eseményen. „Egy kis létszámú rendőri egység tagjáról van szó – az alakulat 2015-ben jött létre,. Napi 24 órában szolgálnak, de csak nagyon ritkán mozognak egyenruhában, ami így a nagy többség előtt is ismeretlen; ráadásul, az illető még az egységazonosítót, rendfokozati jelvényt sem visel, ami segíthetne a meghatározásban, és ami nem mellesleg kötelező lenne – mondta el kérdésünkre Horváth Sándor biztonsági szakértő. Horváth maga sem az uniformis, hanem online kutatásai révén tudta beazonosítani a fegyveres hovatartozását.

Ugyanakkor emlékeztetett, egyre több különálló rendőrségi egység szolgálja az állami és kormányzati vezetők védelmét: az Orbán Viktor biztonságát szavatoló TEK mellett rohamosan fejlődik és fegyverkezik Kövér László házőrsége is, ami az utóbbi időszakban szintén szerzett be gépkarabélyokat, golyóálló mellényt, sőt, gránátvetőket is. 

Horváth állítását érdemben az ORFK később érkező válasza sem cáfolta: mint írták, „a felvételen a Készenléti Rendőrség személyvédelmi feladatokat védőruházatban ellátó munkatársa látható”.

Jégeső verte szét a kormányellenes tüntetést (fotók)

Publikálás dátuma
2018.05.08. 19:54
Fotó: Draskovics Ádám
Összefogás kell Orbán gyűlöletpolitikája ellen. A szegények védelmére is szükség van akkor, amikor a TEK foglalja el kisgyerekes családok otthonát - hangzott el a kormányellenes demonstráción. A képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Draskovics Ádám

Újra megtelt a Kossuth tér: közel tízezren jelezték részvételüket a Mi vagyunk a többség Facebook-csoport által meghirdetett kedd délutáni demonstráción – ami hétfő este óta tartó tüntetések nagy testvérének, partner megmozdulásának számít, és a harmadik komolyabb kormányellenes demonstráció lehet az országgyűlési választások óta.

A tüntetés hivatalosan hatkor kezdődött, de a beszédek még nem kezdődtek el, sőt, a 2-es villamos is jár a Kossuth téren, igaz, közlekedni nem igazán tud a sétáló demonstrálóktól. A helyszínt szellősen, de elfoglalják a tüntetők, akik már most 3-4 ezren lehetnek. 

Az esti tüntetés annyiban új a korábbi civil tüntetésekhez képest, hogy már feltűntek pártlobogók is, így egy nagyobb csoport idősebb tüntető DK-s lufikkal érkeztek, míg néhány lila momentumos lobogó is feltűnt a tömegben. A tömegben politikust nem igazán látni, egyedül Varju László DK-s képviselő láttuk megvillanni a DK-s -lufis különítmény mellett. Hiányoznak viszont a tüntetésekről a választások utáni első megmozdulásokon látható volt jobbikos csapatok. 

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

A téren sokan a Magyar Nemzet szerkesztősége által írt Magyar Hangot olvassák. A hangulat békés, a rendőrség csak alaphangon biztosítja a tüntetést, van, ahol azt is megengedik a tüntetőknek, hogy a Parlamentet övező láncon üldögéljen (mint e sorok írója is) amit máskor nem szoktak szó nélkül hagyni.

A beszédeket Gulyás Balázs szervező kezdte el, aki az ellenzéket szólította fel első sorban: kezdjék el a kerekasztal-munkát, fogjanak össze, hogy végre leváltható legyen a mostani korrupt rendszert. Ennek feltétele szerinte, hogy az önkormányzati választásokon egy ellenzéki jelölt induljon a Fidesz egy embere ellen – így a kormánypártról egyértelműen kiderülne Gulyás szerint, hogy nem képviseli a többséget. A legfontosabb célnak a szervező most a józsefvárosi júniusi önkormányzati választást nevezte, ahol az ellenzék megmutathatja, mire képes közös erővel.

"Kell egy közös történet, ami szemben áll Orbán Viktor gyűlöletpolitikájával. Hiszen Orbán sem keresztény, sem demokrata" - hangsúlyozta Gulyás, amire a tömeg nagy fújolással válaszolt.

Rendőrsorfal mögött ünnepelték magukat

Ezután egy "igazi kereszténydemokrata" - a KDNP-ből kilépő Lukácsi Katalin szólalt fel, aki emlékeztetett: emberi Magyarországot kell építeni, szövetséget kötni egymás között. "A harmadik kétharmad nem könnyíti meg dolgunkat, hogy építkezzünk" - mondta Lukácsi, aki arra is rámutatott, hogy Orbán Viktor kormánya kedden rendőrsorfal mögé bújva ünnepelt, elrejtőzve a választók elől.

"Mit szóltok ahhoz, hogy Kőbányán azért lakoltatnak ki kisgyerekes családokat, hogy a Terrorelhárítási Központ  sportkomplexumot építhessen otthonai helyére?" - tette fel a költői kérdést Lukácsi, amire szintén hangos fújolás volt a válasz. A szónok is rámutatott: hamarosan két időközi önkormányzati választás is jön a fővárosban, erre kell összpontosítani az erőket. 

A hangulatot csak fokozza, hogy a szervezők Orbán Viktor régi nyilatkozatait idézik: ezekből úgy tűnt, a miniszterelnök egykor tartotta a demokráciát,  és még elítélte  ha hatalom birtokosai manipulálják a választókat.

"Egyértelmű, hogy Orbánnak mennie kell"

Volt egy álmom, ami április 8-án szerte foszlott: ami pedig utána jött és jön az nem demokrácia, hanem feudalizmus, a választók csúfos kihasználása - kezdte beszédét a következő felszólaló, Gyetvai Viktor. Az tömegdemonstrációkon ismertté váló diáktüntető arra kért mindenkit: ne csak beszéljenek az ellenállásról, hanem valósítsák meg, és fogjanak össze. Kedves civilek, állampolgárok: új arcok kellenek a politikába is, tiszta arcok, akikről nem mondható el, hogy lopnak – mondta Gyetvai – és  öntudatos fellépés, amivel bizonyíthatjuk, hogy nem vagyunk birkák. Evidens, hogy Orbán Viktornak mennie kell, és egyértelmű az is, hogy ezt csak egységes fellépéssel érhetjük el - sorolta a felszólaló, aki azt is hangsúlyozta, hogy a következő legfontosabb a  minőségi oktatás megszervezése kell legyen, mert az orbáni rendszer igazán csak a művelt, tájékozott jövőbeli generációktól tart.

Ezután Hidvégi-B. Attila, a Romnet főszerkesztője lépett színpadra, aki a roma integráció ügyét vetette fel: miért merülhet fel 600 év együttélés után,  hogy erőforrásként vagy teherként tekintsenek ránk; miért akarnak minket kitelepíteni minket, és miért a cigányságot okolják a Fidesz győzelméért - sorolta a cigányság sérelmett Hidvégi-B., hozzátéve: ideje végre komolyan venni a romákat, akiket a baloldal is magára hagyott. 

A választások után újra kell építeni az emberek bizalmát, és nem elég évente néhány  percet találkozni egy közösséggel; be kell bizonyítani a periférián élőknek is, hogy van élet, a jól fésült, szúrt információkon túl, hogy a valódi kétharmadot nem a Fidesz jelenti - figyelmeztetett a Romnet vezetője. A szónok hangsúlyozta, a magukat romának valló közösséggel együtt lehet csak biztosítani a jövőt és a fejlődést.

A demonstráció szervezői  az újabb megmozdulással is szeretnék megvédeni a civil társadalmat és az önkormányzati rendszert és a bíróságokat, valamint fellépni Orbán Viktor korruptnak tartott, a szabadságot fenyegető rendszere ellen. 

A tüntetést Galkó Balázs színész József Attila-szavalatával próbálják feldobni - Galkóról Gulyás azt tartotta fontosnak elmondani, hogy a művész visszaadta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, amikor megtudta, hogy azt Bayer Zsolt is megkapta.

Ha hézagosan is, de a beszédek közben lassan megtelt a Kossuth tér, fiatalok, idősek vegyesen, nagyon sok a középiskolás korú diák.  Újabb politikussal találkozunk: a  színpadtól nem messze Hadházy Ákos is hallgatja a beszédeket, mellette Horváth András a volt NAV adónyomozó, aki régóta együtt dolgozik Hadházyval a korrupcióinfókon, jelenleg Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester munkáját is segíti. Sokan odajönnek hozzájuk, gratulálnak neki. Közben egyre inkább beborul az ég, esőszag úszik a levegőben, a Földművelésügyi Minisztérium felett már sötét fellegek gyűlnek. A tömegből többen a meteorológiai híreket is nézik. "A Hármas-Határ hegyen  már zuhog" - mondják többen is.

"Hatszáz éve migráns vagyok!"

Galkó szavalata után Ács polgármestere, az ex-fideszes Lakatos Béla lépett színpadra: mint mondta, most nagyon nehéz független vagy ellenzéki vezetőnek lenni vidéken, hiszen csak azért szorongatják őket, mert nem kormánypártiak.

"Azt kell látni, hogy én aki országgyűlési képviselőként indultam, a választáson vesztettem olyan emberekkel szemben, akik be sem tették lábukat a településünkre. Nem hittem el, hogy a tízezer forintos Erzsébet-utalvány, a migránspropaganda többet érhet, mint annak az embernek a segítsége, akivel egy faluban élünk" - mondta Lakatos. Az ácsi polgármester szerint  ez egy hazug ország, sajnos hazuggá tették vezetői. "Tényleg a migránsoktól rettegünk, amikor mi, a 600 éve Magyarországon élő cigányok még szegregálva élünk? Hát a pólómra írassam, hogy hatszáz éve migráns vagyok?" - ironizált keserűen Lakatos Béla, beszédét pedig nagy taps fogadta.

Lecsapott a jégeső, dühbe jöttek a tüntetők

Időközben eleredt az eső, így a fotósok, újságírók a pódiumon hallgatták Dés László zenész videóüzenetét. Gulyás Balázs szervező eközben azon viccelődött, hogy a tüntetőknek több eső jut, mint amennyi becsület az Orbán-család tagjainak. 

A csapadék időközben jégesővel kísért felhőszakadássá fokozódott, így a demonstrálók közül sokan a Földművelésügyi Minisztérium épületének árkádjai alá szorultak vissza. A hideg zuhany láthatóan dühbe hozta a demonstrálókat: a tömeg hirtelen "mocskos Fideszt" és "diktátor"-t kezdett kiabálni. Közben egy fiatalember füstgyertyákat gyújtott meg a téren.  Bár a tüntetést a szervezők lefújták, a hangulat egy csapásra megváltozott. A békés tüntetésnek lőttek, a jégeső érezhetően felhergelte az embereket.

Mintegy 1000-1500 tüntető a Parlament főkapuja elé vonult - zúgott a "Diktátor!" , "Bűnözőket védtek!", miközben a készenléti rendőrök sorfalat alkottak a kapu előtt.

Csak lassan oszlik a tömeg, még úgy háromszázan lehetnek a téren, nagyjából százfős keménymag kiabál a sorfalat álló rendőrök arcába.

A parlament kétszázan maradtak. Kiabálás mar csak szórványosan hallatszik. A rendőri sorfal is oszladozik. A Parlament előtt ott találjuk Orosz Mihály Zoltán volt érpataki polgármestert is.

Lassan itt a vége, a rendőrök levonulnak a lépcsőről. Szervusztok! - skandálja a megmaradt tucatnyi tüntető.

Az ATV élőben közvetítette az eseményeket.