Előfizetés

Jégeső verte szét a kormányellenes tüntetést (fotók)

Publikálás dátuma
2018.05.08. 19:54
Fotó: Draskovics Ádám
Összefogás kell Orbán gyűlöletpolitikája ellen. A szegények védelmére is szükség van akkor, amikor a TEK foglalja el kisgyerekes családok otthonát - hangzott el a kormányellenes demonstráción. A képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Draskovics Ádám

Újra megtelt a Kossuth tér: közel tízezren jelezték részvételüket a Mi vagyunk a többség Facebook-csoport által meghirdetett kedd délutáni demonstráción – ami hétfő este óta tartó tüntetések nagy testvérének, partner megmozdulásának számít, és a harmadik komolyabb kormányellenes demonstráció lehet az országgyűlési választások óta.

A tüntetés hivatalosan hatkor kezdődött, de a beszédek még nem kezdődtek el, sőt, a 2-es villamos is jár a Kossuth téren, igaz, közlekedni nem igazán tud a sétáló demonstrálóktól. A helyszínt szellősen, de elfoglalják a tüntetők, akik már most 3-4 ezren lehetnek. 

Az esti tüntetés annyiban új a korábbi civil tüntetésekhez képest, hogy már feltűntek pártlobogók is, így egy nagyobb csoport idősebb tüntető DK-s lufikkal érkeztek, míg néhány lila momentumos lobogó is feltűnt a tömegben. A tömegben politikust nem igazán látni, egyedül Varju László DK-s képviselő láttuk megvillanni a DK-s -lufis különítmény mellett. Hiányoznak viszont a tüntetésekről a választások utáni első megmozdulásokon látható volt jobbikos csapatok. 

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

A téren sokan a Magyar Nemzet szerkesztősége által írt Magyar Hangot olvassák. A hangulat békés, a rendőrség csak alaphangon biztosítja a tüntetést, van, ahol azt is megengedik a tüntetőknek, hogy a Parlamentet övező láncon üldögéljen (mint e sorok írója is) amit máskor nem szoktak szó nélkül hagyni.

A beszédeket Gulyás Balázs szervező kezdte el, aki az ellenzéket szólította fel első sorban: kezdjék el a kerekasztal-munkát, fogjanak össze, hogy végre leváltható legyen a mostani korrupt rendszert. Ennek feltétele szerinte, hogy az önkormányzati választásokon egy ellenzéki jelölt induljon a Fidesz egy embere ellen – így a kormánypártról egyértelműen kiderülne Gulyás szerint, hogy nem képviseli a többséget. A legfontosabb célnak a szervező most a józsefvárosi júniusi önkormányzati választást nevezte, ahol az ellenzék megmutathatja, mire képes közös erővel.

"Kell egy közös történet, ami szemben áll Orbán Viktor gyűlöletpolitikájával. Hiszen Orbán sem keresztény, sem demokrata" - hangsúlyozta Gulyás, amire a tömeg nagy fújolással válaszolt.

Rendőrsorfal mögött ünnepelték magukat

Ezután egy "igazi kereszténydemokrata" - a KDNP-ből kilépő Lukácsi Katalin szólalt fel, aki emlékeztetett: emberi Magyarországot kell építeni, szövetséget kötni egymás között. "A harmadik kétharmad nem könnyíti meg dolgunkat, hogy építkezzünk" - mondta Lukácsi, aki arra is rámutatott, hogy Orbán Viktor kormánya kedden rendőrsorfal mögé bújva ünnepelt, elrejtőzve a választók elől.

"Mit szóltok ahhoz, hogy Kőbányán azért lakoltatnak ki kisgyerekes családokat, hogy a Terrorelhárítási Központ  sportkomplexumot építhessen otthonai helyére?" - tette fel a költői kérdést Lukácsi, amire szintén hangos fújolás volt a válasz. A szónok is rámutatott: hamarosan két időközi önkormányzati választás is jön a fővárosban, erre kell összpontosítani az erőket. 

A hangulatot csak fokozza, hogy a szervezők Orbán Viktor régi nyilatkozatait idézik: ezekből úgy tűnt, a miniszterelnök egykor tartotta a demokráciát,  és még elítélte  ha hatalom birtokosai manipulálják a választókat.

"Egyértelmű, hogy Orbánnak mennie kell"

Volt egy álmom, ami április 8-án szerte foszlott: ami pedig utána jött és jön az nem demokrácia, hanem feudalizmus, a választók csúfos kihasználása - kezdte beszédét a következő felszólaló, Gyetvai Viktor. Az tömegdemonstrációkon ismertté váló diáktüntető arra kért mindenkit: ne csak beszéljenek az ellenállásról, hanem valósítsák meg, és fogjanak össze. Kedves civilek, állampolgárok: új arcok kellenek a politikába is, tiszta arcok, akikről nem mondható el, hogy lopnak – mondta Gyetvai – és  öntudatos fellépés, amivel bizonyíthatjuk, hogy nem vagyunk birkák. Evidens, hogy Orbán Viktornak mennie kell, és egyértelmű az is, hogy ezt csak egységes fellépéssel érhetjük el - sorolta a felszólaló, aki azt is hangsúlyozta, hogy a következő legfontosabb a  minőségi oktatás megszervezése kell legyen, mert az orbáni rendszer igazán csak a művelt, tájékozott jövőbeli generációktól tart.

Ezután Hidvégi-B. Attila, a Romnet főszerkesztője lépett színpadra, aki a roma integráció ügyét vetette fel: miért merülhet fel 600 év együttélés után,  hogy erőforrásként vagy teherként tekintsenek ránk; miért akarnak minket kitelepíteni minket, és miért a cigányságot okolják a Fidesz győzelméért - sorolta a cigányság sérelmett Hidvégi-B., hozzátéve: ideje végre komolyan venni a romákat, akiket a baloldal is magára hagyott. 

A választások után újra kell építeni az emberek bizalmát, és nem elég évente néhány  percet találkozni egy közösséggel; be kell bizonyítani a periférián élőknek is, hogy van élet, a jól fésült, szúrt információkon túl, hogy a valódi kétharmadot nem a Fidesz jelenti - figyelmeztetett a Romnet vezetője. A szónok hangsúlyozta, a magukat romának valló közösséggel együtt lehet csak biztosítani a jövőt és a fejlődést.

A demonstráció szervezői  az újabb megmozdulással is szeretnék megvédeni a civil társadalmat és az önkormányzati rendszert és a bíróságokat, valamint fellépni Orbán Viktor korruptnak tartott, a szabadságot fenyegető rendszere ellen. 

A tüntetést Galkó Balázs színész József Attila-szavalatával próbálják feldobni - Galkóról Gulyás azt tartotta fontosnak elmondani, hogy a művész visszaadta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, amikor megtudta, hogy azt Bayer Zsolt is megkapta.

Ha hézagosan is, de a beszédek közben lassan megtelt a Kossuth tér, fiatalok, idősek vegyesen, nagyon sok a középiskolás korú diák.  Újabb politikussal találkozunk: a  színpadtól nem messze Hadházy Ákos is hallgatja a beszédeket, mellette Horváth András a volt NAV adónyomozó, aki régóta együtt dolgozik Hadházyval a korrupcióinfókon, jelenleg Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester munkáját is segíti. Sokan odajönnek hozzájuk, gratulálnak neki. Közben egyre inkább beborul az ég, esőszag úszik a levegőben, a Földművelésügyi Minisztérium felett már sötét fellegek gyűlnek. A tömegből többen a meteorológiai híreket is nézik. "A Hármas-Határ hegyen  már zuhog" - mondják többen is.

"Hatszáz éve migráns vagyok!"

Galkó szavalata után Ács polgármestere, az ex-fideszes Lakatos Béla lépett színpadra: mint mondta, most nagyon nehéz független vagy ellenzéki vezetőnek lenni vidéken, hiszen csak azért szorongatják őket, mert nem kormánypártiak.

"Azt kell látni, hogy én aki országgyűlési képviselőként indultam, a választáson vesztettem olyan emberekkel szemben, akik be sem tették lábukat a településünkre. Nem hittem el, hogy a tízezer forintos Erzsébet-utalvány, a migránspropaganda többet érhet, mint annak az embernek a segítsége, akivel egy faluban élünk" - mondta Lakatos. Az ácsi polgármester szerint  ez egy hazug ország, sajnos hazuggá tették vezetői. "Tényleg a migránsoktól rettegünk, amikor mi, a 600 éve Magyarországon élő cigányok még szegregálva élünk? Hát a pólómra írassam, hogy hatszáz éve migráns vagyok?" - ironizált keserűen Lakatos Béla, beszédét pedig nagy taps fogadta.

Lecsapott a jégeső, dühbe jöttek a tüntetők

Időközben eleredt az eső, így a fotósok, újságírók a pódiumon hallgatták Dés László zenész videóüzenetét. Gulyás Balázs szervező eközben azon viccelődött, hogy a tüntetőknek több eső jut, mint amennyi becsület az Orbán-család tagjainak. 

A csapadék időközben jégesővel kísért felhőszakadássá fokozódott, így a demonstrálók közül sokan a Földművelésügyi Minisztérium épületének árkádjai alá szorultak vissza. A hideg zuhany láthatóan dühbe hozta a demonstrálókat: a tömeg hirtelen "mocskos Fideszt" és "diktátor"-t kezdett kiabálni. Közben egy fiatalember füstgyertyákat gyújtott meg a téren.  Bár a tüntetést a szervezők lefújták, a hangulat egy csapásra megváltozott. A békés tüntetésnek lőttek, a jégeső érezhetően felhergelte az embereket.

Mintegy 1000-1500 tüntető a Parlament főkapuja elé vonult - zúgott a "Diktátor!" , "Bűnözőket védtek!", miközben a készenléti rendőrök sorfalat alkottak a kapu előtt.

Csak lassan oszlik a tömeg, még úgy háromszázan lehetnek a téren, nagyjából százfős keménymag kiabál a sorfalat álló rendőrök arcába.

A parlament kétszázan maradtak. Kiabálás mar csak szórványosan hallatszik. A rendőri sorfal is oszladozik. A Parlament előtt ott találjuk Orosz Mihály Zoltán volt érpataki polgármestert is.

Lassan itt a vége, a rendőrök levonulnak a lépcsőről. Szervusztok! - skandálja a megmaradt tucatnyi tüntető.

Az ATV élőben közvetítette az eseményeket.

Hadházy: A kormány már csak a néptől fél

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.05.08. 16:09
Hadházy Ákos a május 8-i kormányellenes tüntetésen. Forrás: Népszava/Koncz Tamás
Az Orbán-kabinet választások útján sem leváltható: ahhoz, hogy változzon valami, a lakosság külső nyomására lesz szükség. Hadházy Ákos LMP-s politikus a keddi kormányellenes tüntetésen nyilatkozott lapunknak.

– Részt vesz a parlament alakuló ülésén, leteszi az esküt?

– Nem, nem most teszem le. Ebben van némi önzés is, hiszen így legalább nem kell Farkas Flóriánnal – egy köztörvényes bűnözővel  – és a miniszterelnökkel együtt részt vennem az eseményen. A másik okom, hogy valamilyen formát kellett találnom a tiltakozásnak; ez a parlament nem nevezhető legitimnek, jobban örültem volna, ha ma egyetlen ellenzéki képviselő sem jött volna el az alakuló ülésre. Később én is esküt teszek, de igyekszem úgy dolgozni, hogy azzal ne legitimáljam a fennálló hatalmat.

– A kormányellenes tüntetés résztvevői viszont arról beszélnek, hogy aki ellenzékiként beül a parlamentbe, az a Fidesz-KDNP kollaboránsa lesz.

– A kételyek jogosak. A dilemma ugye az, hogy bármilyen jól végzi dolgát egy ellenzéki parlamenti képviselő, azzal mintegy törvényes keretet ad a kormánypárt munkájának. Ráadásul, választásokkal valószínűleg már nem lehet megbuktatni a jelenlegi rendszert, a kormány pedig a jelek szerint igazságszolgáltatás és a szabad sajtó maradékának bedarálására készülhet. Abban, hogy ez így alakult, az ellenzéki pártoknak is nagy szerepe van. Mindezzel együtt én kész vagyok az eskütételre, és meg is fogom indokolni döntésemet.

– Magyarán, most indokokat keres a mandátum felvételéhez?

– Az okaim eddig is megvoltak, de csak később beszélek róluk.

– Hogyan képzeli a folytatást? Számíthatunk újabb korrupciós botrányok feltárására?

– Igyekezni fogok, a szándék és az eszközök mindenesetre megvannak a tényfeltáró munkához. A gépemen most is sok korrupciógyanús eset anyagait tárolom – egészen elképesztő, hogy rögtön a választások után újra belekezdtek a lopásba, ráadásul ugyanolyan módszerekkel zajlik minden, mint korábban.

– Mit tehet, tehetnek a kormányzati kétharmad túlsúlyával szemben?

– Ha az ellenzék képes a valódi együttműködésre, az jelenthet némi reményt, de ehhez komoly külső nyomásra, a választók, a polgárok figyelmeztetésére is szükség lesz. Ott tartunk, hogy számos dolgot már csak a nép kényszeríthet ki a kabinettől, a parlamenti pártok nem: például az állami propaganda megszüntetését, vagy azt, hogy a kormánytól független korrupció ellenes szervezet álljon fel; sőt, a jelek szerint külső kényszer kell az ellenzék megújulásához is.

– A korábbi hírekkel ellentétben nem volt kordon a parlament körül, annál több viszont a rendőr a Kossuth téren. 

– Ügyes trükk, hiszen a rendőrsorfalat nem lehet lebontani (korábban a Jobbik parlamenti képviselői ígértek be kordonbontást – a szerk.). A rendőrök ugyanakkor tisztelegnek a a politikusoknak, az embereket pedig nem engedik be a térre. Ez is jól mutatja szerintem, hogy a kormány fél a magyar néptől, de az ellenzéket nem tekinti ellenfélnek.

– Az előbb tárgyalt a Koppány otthonvédő csoport egyik aktivistájával, aki egy devizahiteles család hajnali kilakoltatásáról számolt be. Mit tehetnek a devizaadósok védelmében?

– A tömeges kilakoltatások megakadályozása lenne most ellenzék egyik fő feladata, de erre nem megoldás a századik beadott, majd elkaszált törvényjavaslat, a parlamenti felszólalások sora. Itt is számítunk a lakosság támogatására, akcióira.

Hadházy: A kormány már csak a néptől fél

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.05.08. 16:09
Hadházy Ákos a május 8-i kormányellenes tüntetésen. Forrás: Népszava/Koncz Tamás
Az Orbán-kabinet választások útján sem leváltható: ahhoz, hogy változzon valami, a lakosság külső nyomására lesz szükség. Hadházy Ákos LMP-s politikus a keddi kormányellenes tüntetésen nyilatkozott lapunknak.

– Részt vesz a parlament alakuló ülésén, leteszi az esküt?

– Nem, nem most teszem le. Ebben van némi önzés is, hiszen így legalább nem kell Farkas Flóriánnal – egy köztörvényes bűnözővel  – és a miniszterelnökkel együtt részt vennem az eseményen. A másik okom, hogy valamilyen formát kellett találnom a tiltakozásnak; ez a parlament nem nevezhető legitimnek, jobban örültem volna, ha ma egyetlen ellenzéki képviselő sem jött volna el az alakuló ülésre. Később én is esküt teszek, de igyekszem úgy dolgozni, hogy azzal ne legitimáljam a fennálló hatalmat.

– A kormányellenes tüntetés résztvevői viszont arról beszélnek, hogy aki ellenzékiként beül a parlamentbe, az a Fidesz-KDNP kollaboránsa lesz.

– A kételyek jogosak. A dilemma ugye az, hogy bármilyen jól végzi dolgát egy ellenzéki parlamenti képviselő, azzal mintegy törvényes keretet ad a kormánypárt munkájának. Ráadásul, választásokkal valószínűleg már nem lehet megbuktatni a jelenlegi rendszert, a kormány pedig a jelek szerint igazságszolgáltatás és a szabad sajtó maradékának bedarálására készülhet. Abban, hogy ez így alakult, az ellenzéki pártoknak is nagy szerepe van. Mindezzel együtt én kész vagyok az eskütételre, és meg is fogom indokolni döntésemet.

– Magyarán, most indokokat keres a mandátum felvételéhez?

– Az okaim eddig is megvoltak, de csak később beszélek róluk.

– Hogyan képzeli a folytatást? Számíthatunk újabb korrupciós botrányok feltárására?

– Igyekezni fogok, a szándék és az eszközök mindenesetre megvannak a tényfeltáró munkához. A gépemen most is sok korrupciógyanús eset anyagait tárolom – egészen elképesztő, hogy rögtön a választások után újra belekezdtek a lopásba, ráadásul ugyanolyan módszerekkel zajlik minden, mint korábban.

– Mit tehet, tehetnek a kormányzati kétharmad túlsúlyával szemben?

– Ha az ellenzék képes a valódi együttműködésre, az jelenthet némi reményt, de ehhez komoly külső nyomásra, a választók, a polgárok figyelmeztetésére is szükség lesz. Ott tartunk, hogy számos dolgot már csak a nép kényszeríthet ki a kabinettől, a parlamenti pártok nem: például az állami propaganda megszüntetését, vagy azt, hogy a kormánytól független korrupció ellenes szervezet álljon fel; sőt, a jelek szerint külső kényszer kell az ellenzék megújulásához is.

– A korábbi hírekkel ellentétben nem volt kordon a parlament körül, annál több viszont a rendőr a Kossuth téren. 

– Ügyes trükk, hiszen a rendőrsorfalat nem lehet lebontani (korábban a Jobbik parlamenti képviselői ígértek be kordonbontást – a szerk.). A rendőrök ugyanakkor tisztelegnek a a politikusoknak, az embereket pedig nem engedik be a térre. Ez is jól mutatja szerintem, hogy a kormány fél a magyar néptől, de az ellenzéket nem tekinti ellenfélnek.

– Az előbb tárgyalt a Koppány otthonvédő csoport egyik aktivistájával, aki egy devizahiteles család hajnali kilakoltatásáról számolt be. Mit tehetnek a devizaadósok védelmében?

– A tömeges kilakoltatások megakadályozása lenne most ellenzék egyik fő feladata, de erre nem megoldás a századik beadott, majd elkaszált törvényjavaslat, a parlamenti felszólalások sora. Itt is számítunk a lakosság támogatására, akcióira.