Előfizetés

Megtudtuk, hogy a TEK miért nem zárta le az Országház környékét

Publikálás dátuma
2018.05.08. 15:09
Fotó: Tóth Gergő

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója múlt héten „személy- és létesítménybiztosítási intézkedést” rendelt el a Kossuth tér és a környező utcák területére „2018. május 8-án 00.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2018. május 8-án 11.00 óráig".

Ennek ellenére a környező utcákat nem zárták le, és a Kossuth teret is csak részlegesen, hisz a 2-es villamos például közlekedett. A TEK-től választ kértünk rá, hogy miért maradt el az előzetesen bejelentett intézkedés. Megkérdeztük azt is: mennyiben tekinthető megalapozottnak a feltételezés, hogy a területzárról szóló bejelentéssel a kormányellenes tüntetőket próbálták elriasztani az Országgyűlés alakuló üléséhez időzített demonstrációtól?

Megkeresésünkkel kapcsolatban a TEK azt a tájékoztatást adta, hogy jogszabályban meghatározott feladatai közé tartozik a hatáskörébe utalt védett személyek biztonságának garantálása. A védett személyek és kijelölt létesítményekről szóló 160/1996. (XI.5) Korm. rendeletben foglalt kötelezettségek teljesítése – az általános és konkrét információk alapján – kizárólag fokozott ellenőrzéssel és a benntartózkodás korlátozásával biztosítható.

Erre tekintettel, a korábbi gyakorlatnak megfelelően, az Országos Rendőr-főkapitányság – mint erre hatáskörrel rendelkező rendőri szerv – indokolt mértékű és arányos intézkedéseket vezet be.

A TEK ugyanakkor „biztosítási feladatai során – a védett személy biztonsága mellett – kiemelt szempontként kezeli, hogy tevékenységével az állampolgárokat a mindennapi életükben csak a szükséges mértékig akadályozza”.

NMHH: a neten szörföl majdnem minden második 60-nál idősebb

Publikálás dátuma
2018.05.08. 15:05
Illusztráció: CHASSENET / BSIP
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása szerint az elmúlt évben jelentősen nőtt az internetezők aránya az idősek körében, a generációk közötti digitális szakadék nem mélyül tovább - mondta a hivatal főigazgatója kedden, a Media Hungary 2018 konferencia megnyitóján, számol be az MTI.

Az 1500 szervezeti vezető, 2000 háztartás és 3000 internetező megkérdezésével készült, reprezentatív felmérés eredményét ismertetve Aranyosné Börcs Janka hozzátette: az előző évi 33 százalékkal szemben ma a 60 év feletti lakosság 44 százaléka használja aktívan az internetet. Az okos telefont használók aránya pedig 14-ről 28 százalékra nőtt.

Az idősek a "szörfözésben" ugyanolyan aktívak, mint más korosztályok. "A kutatás eredményei megcáfolják azokat a múltbéli tapasztalatokat, miszerint a generációk között a digitális szakadék mélyül" - jelentette ki Börcs. Jellemzően napi másfél órán át böngészik az internetet a nyugdíjas korúak; kétharmaduk Facebook-használó, minden második idős korú rendszeresen csetel, és tízből négyen a Youtube-ot is aktívan használják.

Az idős korosztály a fiatalokkal ellentétben a közösségi felületeken nem feltétlenül a kapcsolattartást, hanem a szórakozást részesíti előnyben. Harminckilenc százalékuk kifejezetten szórakozásra használja a közösségi oldalakat, ami figyelemreméltó reklámszempontból is.

A főigazgató elmondta: míg a 2010-es évek elején Magyarország az internethasználat terén a fokozatosan leszakadók között volt a régióban, mára az idős korosztály felzárkózott. A felmérés szerint a világháló használata az időseknek rendkívül fontos, távolságokat hidalhatnak át, megkönnyíti számukra az ügyintézést.

A technikai ismeretek azonban nem elegendőek - hangsúlyozta Börcs -, a tudatos eszközhasználat, az elért információk kritikus befogadása, értékelése is fontos.

Csomagtartóban akart kölyökkutyákat kicsempészni egy olasz férfi

Publikálás dátuma
2018.05.08. 14:57
Fotók: police.hu
A lenti rendőrök egy 26 éves olasz állampolgárságú férfit hallgattak ki gyanúsítottként állatkínzás vétség elkövetésének gyanúja miatt - informál az esetről a police.hu.

A járőrök május 7-én  Tornyiszentmiklóson, egy Alfa Romeo típusú gépkocsi sofőrjét ellenőrizték. A jármű csomagterében 19 puli jellegű, pár hetes kutya kölyköt találtak.

A gyanúsított az állatokat, amelyek állategészségügyi kiskönyvvel és egyedi jelöléssel nem rendelkeztek, megfelelő ivóvíz és élelem nélkül, összezsúfolva szállította.

A Magyarországon vásárolt ebeket a férfi Olaszországban akarta értékesíteni. Az olasz állampolgárt a lenti rendőrök elfogták, majd előállítását követően gyanúsítottként hallgatták ki állatkínzás megalapozott gyanúja miatt.

A kutyák további ellátásáról az állatvédők gondoskodnak.