Vigyen magával esernyőt kedden!

Publikálás dátuma
2018.05.08. 00:44
Shutterstock illusztráció
Kedd reggel északon indulhat záporokkal a nap, majd napközben az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Egy-egy erősebb zivatar is előfordulhat, melyet felhőszakadás, apró szemű jég és viharos szél is kísérhet. Az északkeleti szél továbbra megélénkülhet, helyenként meg is erősödhet. Délután 20-26 fokot mérhetünk.

Szerdán már hajnalban megdörrenhet az ég nyugaton, helyenként viszont pára-, ködfoltok alakulhatnak ki. Napközben változóan felhős lesz az ég, ismét több tájegységünkön számíthatunk záporokra, zivatarokra. Főként északon élénkülhet meg a keleties szél Délután 22 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. 

Csütörtökön is folytatódik a változóan felhős idő. Záporokra, zivatarokra elsősorban a Dunántúlon készülhetünk. Helyenként megélénkülhet a keleties szél. Napközben 24-29 fok valószínű.

Pénteken előreláthatólag egy gyenge hidegfront érintheti térségünket, emiatt újabb záporokra, zivatarokra van kilátás. Több helyen feltámadhat az északias szél. Délután 19-29 fokot mérhetünk. Nyugaton lehet hűvösebb az idő.

Szerző

Tragikusan fiatalon halt meg a magyar színésznő

Publikálás dátuma
2018.05.07. 17:19
Illusztráció: Facebook/Várkonyi András
Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után vasárnap elhunyt Várkonyi Andrea színésznő.

A Barátok közt főszereplőjének, Várkonyi Andrásnak a lánya ezen a héten lett volna 39 éves. A Barátok közt és az RTL Klub osztozik a család gyászában - közölte a csatorna.

A színésznő a Fővárosi Operettszínház mesterkurzusának elvégzése után, 2004-ben lett a Győri Nemzeti Színház tagja, gyakran szinkronizált is - írja a 24.hu.

Várkonyi Andreát szűk családi körben helyezik majd végső nyugalomra, ezért azt kérik, hogy akik ismerték és szerették a fiatalon elhunyt színésznőt, az iram@t-online.hu címen fejezzék ki részvétüket.

Szerző

Ismét Medvegyevet jelölte kormányfőnek Putyin

Ismét Dmitrij Medvegyevet jelölte az orosz kormány élére hétfőn Moszkvába a hivatalába frissen beiktatott Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A kormányfő kinevezését jóvá kell még hagynia az orosz parlament alsóházának is, amely vitát tart a kérdésről. A miniszterelnöki szék sorsa ugyanakkor biztosnak tekinthető, mert az Állami Dumában a kormányzó Egységes Oroszország pártnak háromnegyedes többsége van. Vjacseszlav Vologyin házelnök és a négy frakcióvezető hétfői tanácskozásán eldőlt, hogy a kormányfő kinevezéséről nyílt szavazást fognak tartani.

Az országot 2012 óta kormányzó előző Medvegyev-kabinet hétfőn az elnöki eskütételt követően mondott le. Előzőleg, vasárnap Putyin köszönetet mondott a miniszterek munkájáért, külön kiemelve az 52 éves Medvegyev érdemeit. A RIA Novosztyi hírügynökség hétfőn, szakértői véleményekre hivatkozva azt állította, hogy Medvegyev a kormánytagok kevesebb mint felét fogja lecserélni.

Medvegyev - Putyinhoz hasonlóan - a mai Szentpéterváron született, jogi végzettségű és a 90-es évek első felében Anatolij Szobcsaknak, az orosz "északi főváros" néhai polgármesterének apparátusában dolgozott. Egy faipari vállalatnál, jogi igazgatói minőségben tett kitérő után Medvegyev követte Moszkvába az 1999-ben miniszterelnökké kinevezett Putyint.

Még ugyanabban az évben, amikor a betegeskedő Borisz Jelcin elnök ügyvezető államfővé nevezte ki Putyint, Medvegyev a Kreml apparátusának második embere lett. A 2000-ben megtartott elnökválasztás kampányában ő irányította Putyin stábját. Medvegyev ezután a Gazprom földgázipari monopólium csúcsain töltött be pozíciókat, majd onnan továbblépve az elnöki adminisztráció vezetését vette át, később pedig az országos projektek végrehajtásáért felelős első miniszterelnök-helyettes lett.

2008-ban, amikor Putyin az alkotmányos korlátozás miatt, két egymást követő elnöki ciklust kitöltve már nem maradhatott tovább a Kremlben, Medvegyevet jelölte maga helyett az államfői posztra, maga pedig négy évig a miniszterelnöki posztot töltötte be. 2012-ben azután az orosz politikai tandem két tagja helyet cserélt egymással.

Elnökként Medvegyev egy Putyinnál nyugatosabb és a nemzetközi színtéren kompromisszumkészebb vezetőként pozícionálta magát. Olyanként, aki különös hangsúlyt fektet az ország modernizálására, az óvatos politikai reformokra és a korrupcióellenes harcra. Tavaly azonban, miniszterelnökként már éppen ő vált Alekszej Navalnij ellenzéki politikus korrupcióellenes kampányának célpontjává.

Dmitrij Medvegyev egyébként kormányfőként egyben az Egységes Oroszország párt elnöke is.

Szerző
Témák
Medvegyev Putyin
Frissítve: 2018.05.07. 18:30