Előfizetés

„Fideszes, aki nem bont kordont”

Cz. G.
Publikálás dátuma
2018.05.07. 22:38
Fotók: Tóth Gergő

Hoztunk meleg ruhát, takarót, szendvicseket és üdítőt. A közeli boltokból az este folyamán még feltöltjük a készletet – számolt be lapunknak Vajnai Attila, az Európai Baloldal vezetője arról, hogyan készültek fel a virrasztásra. Esőkabát is van – egészítette ki a listát egyik társa.

A kormányellenes tüntetők egy része arra készül ugyanis, hogy másnapig a Kossuth téren marad. Nem kell nagy tömegekre gondolni. A József Attila-szoborhoz meghirdetett Vajnai-féle demonstráció pár tucat érdeklődőt vonzott, és kora este, a parlament főbejáratánál szerveződő élőláncos tüntetésen is csak néhány százan jelentek meg. Eseményszámba ment, amikor a demonstrálók egy csoportja átemelt a térlezáró köveken egy színpadként is használható utánfutót.

A szervezők hangsúlyozták, hogy csakis békés és törvényes eszközöket alkalmaznak. Legfontosabb követeléseik: csatlakozást az Európai Ügyészséghez, az előző alkotmány és választási törvény visszaállítását, független és pártatlan közmédiát!

Úgy volt, hogy az Országgyűlési Parancsnokság határozata alapján már hétfő este hat órától lezárják a Kossuth teret. Ez nem történt meg. Az Alkotmány utcában felbukkant három, fémkordonokat szállító teherautó, leparkolt, majd némi várakozás után – mintha csak városnéző járat lenne – mindhárom megfordult, és rakományával együtt elhagyta a terepet. A fémkordonokra még szükség lehet: a TEK éjféltől készül az egész környéket zár alá venni.

A Kossuth tér közepén, egy papírlapra írt szöveg tényszerűen rögzítette: „Az a politikus, aki nem bont kordont, csak fideszes lehet”. Az ellenzéknek szóló üzenet mellett, uniós zászló társaságában Buttás Anna üldögélt: családanya, aki egy külkereskedelmi cégnél dolgozik, mellette pedig tanul. „Egyébként vajdasági lány vagyok” – tette hozzá.

Már előző nap, vasárnap délután hatkor kiment a Parlamenthez. Odalépett a rendőrökhöz, bemutatkozott nekik, közölte velük, hogy politikai véleményét szeretné kinyilvánítani – és letelepedett a Kossuth téren. Hajnali kettőkor hazament, mert már nagyon fázott, de reggel hatkor újra kint volt. Kedden is ott lesz: két nap szabadságot vett ki, hogy tüntethessen a kormány ellen. Időnként barátai, ismerősei is csatlakoznak hozzá.

Kérdésünkre, hogy az arra járók hogyan fogadták az akciót, elmondta: „Országunk elégedett nyugdíjasai ostromoltak minket. Elmesélték, hogy a fiatalok nem is tudják, milyen remek vezérünk van, aki megvéd minket. Igen, a migránsoktól. Senki nem hagyta ki a migránsokat.”

Buttás Anna ezért is tüntet. Nehezen tudja elviselni, hogy milyen agymosáson mentek keresztül az emberek.

Bod Tamás legyűrte Simonkát

Nem követett el rágalmazást Bod Tamás, az Együtt politikusa, amikor sajtótájékoztatóján Simonka György fideszes országgyűlési képviselő cégének érintettségéről beszélt egy korrupciógyanús ügyben – állapította meg a Gyulai Járásbíróság. A kormánypárti képviselő – aki április 8-án ismét mandátumot szerzett a parlamenti választáson – egyelőre nem fellebbezett, három nap gondolkodási időt kért, így a döntés még nem jogerős.

Az ügy előzménye, hogy Bod Tamás 2016-ban fedezetelvonás gyanúja miatt feljelentést tett a fideszes képviselő ellen. Így derült fény a Simonka résztulajdonában lévő céget is érintő ügyre, miszerint a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nél valamint a Paprikakert TÉSZ Kft.-nél a támogatások igénybevételével kapcsolatban visszaéléseket talált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága 2014-ben indított költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt. Az eljárás során több személyt is gyanúsítottként hallgattak ki, de Simonkának nem kellett megjelennie a hatóságok előtt, a politikust védi a mentelmi joga. A Magyar Termés TÉSZ Kft. 973 millió forintos kárt okozott az uniós és a magyar költségvetésnek.  

Még tovább emelkedik az üzemanyagok ára

Publikálás dátuma
2018.05.07. 21:15
Népszava fotó
Emeli bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült az MTI piaci forrásokból hétfőn.

Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 381 forintra nő, a gázolajé pedig 389 forintra emelkedik.

Az üzemanyagok ára legutóbb május 4-én változott, akkor a 95-ös benzin bruttó 3 forinttal, a gázolaj bruttó 4 forinttal drágult, a benzin literenkénti átlagára 378 forintra, a gázolajé pedig 387 forintra nőtt.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.