Ő ül be Vona helyére

Rig Lajosnak kérte kiadni a Jobbik a Vona Gábor eddigi pártelnök lemondása miatt megüresedett mandátumot. Az MSZP-s Gőgös Zoltán helyére pedig Harangozó Tamás ülhet be.

A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén döntött az áprilisi országgyűlési választáson országos pártlistáról mandátumot szerzett, de arról lemondó jelöltek mandátumának kiadásáról. A jogszabály szerint a listán szerzett mandátumok megüresedése esetén a jelölőszervezetek nevezhetik meg, kinek kérik a megüresedett mandátum kiadását.

Vona és Gőgös mellett lemondott mandátumáról a DK-s Molnár Csaba és Niedermüller Péter is. A megüresedett mandátumokat László Imrének és Arató Gergelynek kérte kiadni a párt. Az NVB egyhangú döntéssel a képviselőknek kiadta a mandátumokat.

Szerző

Márki-Zay "elfogott" egy levelet

Publikálás dátuma
2018.05.05. 12:12
Márki-Zay Péter polgármesteri beiktatása. FOTÓ: Vajda József
Még a Lázár János vezette Miniszterelnökség sem támogatta azt a módszert, ahogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat intézte a milliárdos értékű hulladékkezelési beszerzést. A tárca helyettes államtitkársága levélben jelezte, hogy nem egy céggel kéne megnyeretni az egész üzletet, a városvezetés azonban nem hallgatott a figyelmeztetésre - írja a 24.hu.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely új polgármestere néhány héttel a hivatalba lépése után fordult a hatóságokhoz egy, az előző városvezetéshez kapcsolódó ügyben: egy olyan cég kapott megbízást kukásautók, járművek és egyéb hulladékkezelési rendszerek leszállítására, amely a korábbi üzleti teljesítménye alapján elvileg teljesen esélytelen volt a megbízás elnyerésére.

A Kupola 2000 Kft. a 2015-es közbeszerzésre más szakcégek kapacitására és referenciáira támaszkodva adta be a 959 millió forintos pályázatát, a másik két „konkurens” pályázó drágábban beárazott ajánlata értékelhetetlen volt. Ez utóbbi cégek nem neveztek meg alvállalkozót, nem igazolták korábbi árbevételeiket, nem csatolták az áruk műszaki leírását, nem csatoltak tanúsítványokat, és nem volt referenciájuk sem. Sőt, a hiánypótlási felszólításra nem is reagáltak, így az önkormányzat mindkét pályázatot érvénytelenítette.

A Kupola 2000-rel szemben induló versenyzőkre azért volt szükség, mert a Miniszterelnökség a közbeszerzéssel kapcsolatban már korábban jelezte, hogy amennyiben a pályázatra kizárólag egy ajánlat érkezik, akkor az olyan súlyos auditkockázatot jelent, hogy az mindenképpen korrekciót von maga után. Magyarán, annyira kilógnak a lóláb, hogy vissza kéne fizetni az uniós pénzt.

Az épp Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, Lázár János által vezetett minisztériumban első körben emiatt nem is támogatták a beszerzés kiírását abban a formában, ahogy a városvezetése tervezte. A közbeszerzésekért felelős miniszterelnökségi helyettes államtitkár levele szerint ugyanis versenykorlátozólag hat, hogy nem biztosítják a számos különféle jármű és eszköz külön-külön történő pályáztatását, hanem a beszerzés összes tárgyát egy pályázatban hirdették meg.

A polgármester szerint az irányítottnak tűnő közbeszerzési eljárásban 300 millió forint körüli plusz költség keletkezhetett a Kupola 2000 Kft. közbeiktatása miatt, amiből 230 millió az unió és az állam, 70 pedig az önkormányzat kára lehetett.

Szerző

Zarándoklattal is megemlékeznek Mindszenty József haláláról

Mindszenty József bíboros-hercegprímás halálának évfordulóján Erdő Péter bíboros szentmisét mutat be az esztergomi bazilikában szombat délelőtt - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.

A néhai főpásztor sírja felett celebrálandó szentmisén Snell György esztergom-budapesti segédpüspök mond szentbeszédet. Az eseményre a hagyományos országos zarándoklat keretében több száz fiatal kerékpárral érkezik.

Mindszenty József 1892-ben született, XII. Pius pápa 1944-ben nevezte ki veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország hercegprímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott.

A bíborost 1948. december 26-án törvényellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján 1949 júliusában másodfokon életfogytiglani fegyházra ítélték. Hat év budapesti börtön után, megromlott egészsége miatt, 1955. augusztus 17-től Püspökszentlászlón, november 2-tól Felsőpetényben tartották fogva. Onnan szabadították ki 1956. október 30-án.

November 4-én hajnalban a szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. A követséget csak 15 évvel később, 1971. szeptember 28-án hagyhatta el, ekkor előbb Rómába, majd Bécsbe ment.
Mindszenty József 1975. május 6-án halt meg, Mariazellben temették el.

A Legfelsőbb Bíróság 1990. május 18-án ártatlannak nyilvánította. Holttestét 1991. május 4-én ünnepélyesen hazahozták, majd újratemették az esztergomi bazilika altemplomában.

A mártír sorsú bíboros boldoggá avatási pere 1994-ben kezdődött és jelenleg is folyamatban van a Vatikánban.

Szerző