Előfizetés

Egy mezőn találtak rá a demens betegre - videó

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.05.05. 11:02
FOTÓ: police.hu

Magatehetetlen állapotban, egy mezőn fekve találták meg azt az idős asszonyt, akinek nemrég veszett nyoma a patalomi szociális otthonból. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az otthonból május 3-án kaptak bejelentést arról, hogy nem találják a 66 éves, erős demenciában szenvedő ápoltjukat. Az asszony betegsége annyira súlyos, hogy térben és időben sem tud tájékozódni.

A beteg keresésébe az igali és a kaposvári rendőrök mellett polgárőrök és civilek is bekapcsolódtak, majd nyomkövető kutyát és a Készenléti Rendőrség helikopterét is be kellett vetni. Az asszonyra május 4-én, a délelőtti órákban találtak rá Patalom külterületén, egy mezőgazdasági területen. Addigra erősen kiszáradt, támogatás nélkül menni sem bírt, mentővel szállították kórházba.

Ez ugyanaz a szociális otthon, amelyről lapunk korábban megírta, hogy szakemberhiány miatt nem tudják megfelelően ellátni a betegeket. Előfordult már, hogy a gyógyszereiket sem kapták meg időben, az egyik gondozott hozzátartozója lapunkat úgy tájékoztatta, emiatt kellett édesanyját kórházba szállítani. Elmondása szerint volt már példa arra is, hogy a fürdőszobát sem lehetett használni, a lakók büdösek, ápolatlanok voltak. Állítja, a munkaerőhiány olyan nagy, hogy hétvégenként a gondozónők takarítanak, mosogatnak, így még kevesebb idejük jut az idős betegekre. A gyógyszereket nem egyszer az irodai munkatárs osztotta ki az ápolók helyett.

Az ügyben ellenőrzést folytatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, melynek eredményeiről csak annyit árultak el még februárban, hogy több hiányosságot is feltártak, és már intézkedtek, hogy megszüntessék ezeket. A fentebb leírtak szerint továbbra sem sikerült minden problémát elhárítani. Az otthonban kialakult helyzettel kapcsolatban az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított.

Autóval ütközött és meghalt egy motoros

Meghalt egy motoros, aki személygépkocsival ütközött szombatra virradó éjszaka Budapest XVII. kerületében - közölte a rendőrség.

A baleset a Bélatelepi út és a Lőrinci út kereszteződésében történt.

Halálos gázolás a Jászai Mari téren

Publikálás dátuma
2018.05.05. 10:06
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Személyautó gázolt halálra egy gyalogost Budapest XIII. kerületében, a Jászai Mari téren szombatra virradó éjszaka - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A közlés szerint a baleset néhány perccel éjfél előtt történt, eddig tisztázatlan körülmények között.