Előfizetés

Polték miatt titkolják a GRECO-jelentést

Hargitai Miklós, Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.05.05. 07:00
NYUGALOM - Miután Pápa Levente, az Együtt volt politikusa feljelentést tett a jegybank alapítványai miatt, Matolcsy György MNB-e
Az ügyészség antikorrupciós teljesítményét érintő kemény kritikák miatt akarja az Orbán-kormány titokban tartani a dokumentumot – értesült lapunk.

– Magyarország 1999-ben csatlakozott az Európai Tanács Korrupcióellenes Államok Csoportjához, a GRECO-hoz. Ez a testület máig ötször, 2003-ban, 2006-ban, 2010-ben, 2015-ben és 2017-ben értékelte hazánkat – mondta lapunk érdeklődésére Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója annak kapcsán idézte ezt fel, hogy lapunk megírta: a magyar kormány nem járult hozzá a friss GRECO-értékelés közzétételéhez.

A legutóbbi Magyarországról készült és publikussá tett GRECO-átvilágításban főként a parlamenti képviselőket, bírákat és ügyészeket érintő korrupció megelőzésével kapcsolatban fogalmaztak meg ajánlásokat. Ez annak idején nagy port kavart, hiszen a legfőbb ügyész jogállása, a bíróságok igazgatása, vagy például a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozata és összeférhetetlensége körében igen kritikus megállapításokat tettek. – A GRECO most már azt vizsgálta, hogy Magyarország végrehajtotta-e a javaslatokat – mondta Ligeti Miklós, aki szerint épp ezért hiába titkosította most a kormány a jelentést, annak tartalma sejthető, és erősen valószínűsíthető, hogy „nem dicsérték agyon” az Orbán-kabinetet.

Mint emlékezetes, három éve a szervezet értékelő testülete (GET) azt állapította meg a magyar vádhatóságról: „A közbizalom érdekében kulcsfontosságú, hogy az ügyészség pártatlan és a nem megfelelő befolyástól mentes legyen, és annak is tűnjön. E cél elérése érdekében a GET úgy véli, hogy szélesebb körben kellene lehetővé tenni külső elszámoltatási és átláthatósági mechanizmusok működését az ügyészségeket illetően (…) Az a tény, hogy a Parlament kétharmados többségi szavazata szükséges az új legfőbb ügyész megválasztásához, lehetővé teszi, hogy egy kisebbség megakadályozza egy új legfőbb ügyész megválasztását, valamint, hogy az előző legfőbb ügyész határozatlan időre tovább maradjon hivatalban”.

– A TI vizsgálja, miként lehetne rákényszeríteni a kabinetet arra, hogy nyilvánosságra hozza a dokumentumot – szögezte le Ligeti, hozzátéve, mivel nem ismert a szöveg, nem is lehet a kormány fejére olvasni az újabb mulasztásokat.

– 2015-ben a legkomolyabb kifogásokat a legfőbb ügyész mandátumával kapcsolatban fogalmazta meg a jelentés, szóvá téve, hogy – mivel kétharmados többség kell az utódja megválasztásához, úgyszólván leválthatatlan – fogalmazott lapunk kérdésére Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, aki ismételt adatkéréssel sem tudta elérni a dokumentum nyilvánosságra hozatalát.

A politikus a Népszavának azt mondta: Brüsszelben tényként kezelik, hogy a mostani anyag szintén a vádhatósággal kapcsolatban a legkritikusabb, nem csak Polt változatlanul fennálló bebetonozása miatt, hanem azért is, mert az antikorrupciós ügyészségi munka gyakorlatilag értékelhetetlen. Jávor szerint most már csak a jogi út marad: a bíróság előtt vagy az adatvédelmi hatóság bevonásával tisztázni kell a GRECO-jelentés státuszát, és azt is, hogy ki lehet-e kényszeríteni a publikálást.

A GRECO az Európa Tanács szerve, valójában egy önkéntes együttműködés, nem egyértelmű, hogy a jelentései minek minősülnek, az EP-képviselő ugyanakkor úgy véli: mindenképpen közérdekű adatnak tekintendőek. – Jogos kérdés az is, miért akar tag lenni egy önkéntes szerveződésben egy kormány, amelyik annyit sem hajlandó tenni a korrupció ellen, hogy a kritikus megállapításokat, illetve az ajánlások teljesítéséről szóló előrehaladási jelentést nyilvánossá teszi – jegyezte meg Jávor, azt is hozzátéve, hogy a titkolózás azt üzeni, „nem zavar minket a korrupció, hiszen abból élünk”.

Meleg, szeles és zivataros lesz a szombat

Publikálás dátuma
2018.05.04. 21:14
Illusztráció/AFP fotó
Szombaton a déli területeken lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. Az északi, északkeleti szelet erős lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, néhol ennél kissé hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali szombaton többnyire 26 és 32 fok között várható.

Vasárnap is napos idő ígérkezik délen és nyugaton több, másutt kevés gomolyfelhővel. Délen és nyugaton elszórtan valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali 24 és 29 fok között valószínű.

Hétfőn napos idő várható kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti, északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű. ( forrás: met.hu) 

Kiderült, mi okozta az informatikai katasztrófát a választás éjszakáján

Publikálás dátuma
2018.05.04. 19:33
Fotó: Vajda József

Az Ernst & Young Tanácsadó Kft. elvégezte a 2018. évi országgyűlési képviselők választását kiszolgáló informatikai rendszer működési eseményeinek elemzését. Mint jelentésükben írták, megpróbáltak átfogó képet alkotni azzal kapcsolatban, hogy mi vezethetett a választás napi működési rendellenességekhez.

Fotó: Konyhás István

Fotó: Konyhás István

A végleges álláspont kialakítását ugyanakkor korlátozta, hogy a szükséges technikai információk nem teljes körűen álltak rendelkezésükre. "Jogszabályi felhatalmazás hiányában, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva, több szervezet megtagadta az adatszolgáltatást, így az általunk hozzáférhetővé vált napló állományok és egyéb adatok nem nyújtottak teljes képet egy átfogó és részletes vizsgálat elvégzéséhez" - közölték. Azt is megjegyezték ugyanakkor, hogy sikerült "egy viszonylag pontos képet alkotniuk" arról, mi történt aznap.

Főbb megállapítások:

  • Azért dőlt össze a választás.hu oldal, mert nem bírta a megnövekedett terhelést. Az NVI elnökének döntését követően átálltak a tartalék portálra, amely attól kezdve "probléma nélkül látta el a lakossági tájékoztatását".
  • Az adatok feldolgozását végző Nemzeti Választási Rendszer (NVR) elkülönülten működik a valasztas.hu-tól, előbbi informatikai hiba nélkül működött. A valasztas.hu-n publikált adatok nincsenek hatással a végeredmény megállapítására, azt ugyanis papír alapú jegyzőkönyvek alapján számolják ki.
  • Az NVI igényei alapján kialakítandó új választási portál fejlesztését az IdomSoft Zrt. az általa kiválasztott alvállalkozó bevonásával, a Webtown Kft.-vel kezdte meg. „Az együttműködési nehézségek megoldása” érdekében a Nemzeti Választási Iroda úgy döntött, közvetlenül a portált fejlesztő alvállalkozóval köt szerződést.
  • Az üzemeltető által összeállított rendszerterv alapján a rendszernek képesnek kell lennie kiszolgálni az országos választások csúcsterhelésének megfelelő látogatószámot
  • A terheléses tesztek során ellenőrizték a felső korlátokat, a kiszolgálás stabilan fennmaradt
  • A terheléses tesztek alatt a teszteket végző cég együttműködött a megrendelővel, az üzemeltetővel és a biztonsági központ szakértőivel. A megrendelő tájékoztatása a terheléses tesztek eredményéről a teszteket lefolytató cég feladata volt. A rendszer belső performancia problémáinak azonosítása, korrekciós javaslatok kidolgozása és jelzése megrendelő felé üzemeltetői feladat volt. A terheléses teszteket végző cég a választásokat megelőző napok terheléses teszteléseinek jegyzőkönyveit a választások után adta át megrendelő részére, melyekben bizonyos konfigurációs állapotoknál performancia problémák kerültek rögzítésre. Ugyanezen időszakból performancia problémára utaló üzemeltetői jelzés nem érkezett".
  • A terheléses tesztelések alatt nehézséget jelentett, hogy nem volt olyan megfelelő tesztelési célra szolgáló környezet, ami az éles rendszerrel felépítésben teljesen megegyezett volna

A honlap-üzemeltetési incidenssel kapcsolatban egyébként a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is vizsgálatot folytat.