Előfizetés

Eltitkolt GRECO-jelentés

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.05.04. 07:00
EGY FEKETE RENDEL - Lázár János leköszönő kancelláriaminiszter és a kormá nyfő veje, Tiborcz István egy kávézóban. Gyanúsan soks
A magyar kormány nem engedi nyilvánosságra hozni azt a jelentést, amelyet az Európa Tanács korrupcióellenes testülete készített az országról.

Magyarország azon nagyon kevés tagállam közé tartozik, amely nem járult hozzá, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést.

<span>Gianluca Esposito&nbsp;</span>Forrás: Twitter

Gianluca Esposito Forrás: Twitter

Gianluca Esposito főtitkár a Népszavának nyilatkozva "nagyon sajnálatosnak" nevezte, hogy a magyar szervek nem engedélyezték a beszámoló nyilvánosságra hozatalát. A Korrupció Ellenes Államok Csoportja (angol rövidítése: GRECO) azt vizsgálta, hogy az ET tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében.

Magyarországon kívül például Fehéroroszország tiltotta meg a róla készült értékelés publikálását, igaz a minszki vezetés mindig is ezt teszi – mondta a főtitkár, aki a GRECO 2017-es jelentésének csütörtöki brüsszeli bemutatóján válaszolt a kérdéseinkre.

A tavaly lezárult vizsgálat során a szakértők megállapították, hogy Magyarország – másik nyolc európai állammal egyetemben – nem hajtotta végre az érintett csoport esetében a visszaélések, megvesztegetések megelőzésére vonatkozó GRECO ajánlásokat. Hogy az illetékes magyar szervek pontosan mit és hogyan nem teljesítettek, az egyelőre rejtve marad a nyilvánosság elől, bár mint hallottuk, bármikor meggondolhatják magukat, és közzétehetik a jelentést.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője idén február 20-ikán hivatalos levélben kikérte a dokumentumot Trócsányi László igazságügyi minisztertől, de mostanáig nem kapott választ. Ezért május 2-ikán egy újabb levélben megsürgette a tájékoztatást.

2015-ös jelentésében a testület egy sor javaslatot tett a budapesti döntéshozóknak, többek között felhívta a figyelmüket arra, hogy ki kell dolgozni és el kell fogadni a parlamenti képviselők magatartási kódexét. Szükségesnek ítélte továbbá az Országos Bírósági Hivatal elnökét megillető jogkörök felülvizsgálatát, és a Legfőbb Ügyész hivatali idejének lehetséges meghosszabbítására vonatkozó szabályok megváltoztatását.

2017 a korrupcióellenes harc sötét éve volt – így jellemezte Marin Mrcela, a GRECO elnöke, a horvát Legfelső Bíróság elnökhelyettese a hátunk mögött hagyott esztendőt a brüsszeli tájékoztatón. A testület jelentése szerint az ET tagállamai keveset tesznek a korrupció megelőzése és a törvények betartatása érdekében. Emellett egyre gyakoribb a közélet megtisztítását szolgáló reformok visszafordítása.

Carl Dolan - Youtube

Carl Dolan - Youtube

Carl Dolan, a Transparency International munkatársa a rendezvényen azt mondta, hogy a GRECO megállapításait és ajánlásait haszonnal forgathatná az Európai Bizottság, amely a korrupcióval átitatott tagországoktól a jövőben megvonná a közösségi forrásokat.

Több lesz a gomolyfelhő, de marad a nagy meleg

Publikálás dátuma
2018.05.03. 20:24
Illusztráció/AFP fotó
Pénteken a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és szórványosan (az Alföldön kisebb eséllyel) valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti, keleti szél a Dunántúlon megerősödik. Zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali általában 26 és 31 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon egy-két fokkal mérsékeltebb lehet a felmelegedés.

Szombaton a többórás napsütés mellett változó mennyiségű gomoly- és fátyolfelhő várható. Északkeleten néhol, másutt szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szelet nagy területen élénk, elsősorban északkeleten többfelé erős lökések kísérik. Zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali általában 26 és 31 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon egy-két fokkal mérsékeltebb lehet a felmelegedés.

Vasárnap is napos idő ígérkezik délen és nyugaton több, másutt kevés gomolyfelhővel. Délen és nyugaton elszórtan valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali 24 és 29 fok között valószínű.

Hétfőn napos idő várható kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti, északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű. ( forrás: met.hu) 

Felfüggesztett börtön a sikkasztó polgármesternek

Nem jogerősen másfél év, két esztendőre felfüggesztett börtönre ítélt egy somogyi polgármestert a fonyódi bíróság.

A somogyi településvezetőt – információink szerint Kisberény független polgármesterét - sikkasztás és hamis tanúzásra felhívás miatt állította bíróság elé az ügyészség. A vádirat szerint a falu önkormányzata egy vállalkozástól rendszeresen vásárolt mezőgazdasági és kertészeti eszközöket, ezért a cég egy motoros láncfűrészt ajándékozott a településnek. A faluvezető azonban erről nem tájékoztatta az önkormányzatot, hanem a szerszámot odaadta egy ismerősének, aki 200 ezer forintért értékesítette. Az ügy kipattant, mire a nyomozás során a polgármester megpróbálta rávenni az egyik tanút, hogy hamis használati szerződéssel igazolja, a láncfűrészt az önkormányzattól vette bérbe.

Az ítélet nem jogerős: az ügyész tudomásul vette a verdiktet, mely ellen a vádlott és a védője fellebbezett, így az ügy a Kaposvári Törvényszéken folytatódik.