Ukrajna is kitiltotta a magyar sertéshúst

Publikálás dátuma
2018.05.03. 18:40
Hogy micsoda? - Illusztráció/AFP
Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket a Heves megyében talált vaddisznótetemben kimutatott afrikai sertéspestisre (ASP) hivatkozva - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján csütörtökön. Korábban Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea hozott hasonló intézkedést a magyar termékekkel szemben - írja az MTI.

A hivatal tájékoztatása szerint Magyarország teljes területére szól a kitiltás, amelynek értelmében Ukrajnába tilos bevinni az afrikai sertéspestisre fogékony állatokat és reprodukciós anyagaikat, takarmányt, valamint az afrikai sertéspestisre fogékony állatokból készült termékeket, nyersanyagokat. 

A Nébih korábban közölte, hogy április 21-én ASP betegséget igazolt a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznótetemben.

A hatóság az ASP megállapítása után kijelölte a fertőzött, valamint a fertőzött területen belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Megtiltotta továbbá a társas vadászatot, és az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte, így fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki.

Az afrikai sertéspestis - ami nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján (http://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis).

Szerző

Az ezer forintos bankjegyek több mint fele már kicserélődött

Az ezer forintos bankjegyeknek már több mint a fele újakra cserélődött március 1. óta, mióta az új bankjegyek forgalomba kerültek - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön.

Az MNB rámutatott: a forgalomban levő régi ezer forintos bankjegyeket október 31-ig lehet a készpénzforgalomban használni, ezt követően a jegybank bevonja azokat. A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően nem veszítik el értéküket, minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig, 2038. október végéig díjmentesen átválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre - olvasható a közleményben.

Az MNB felhívta a parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata üzemeltetők figyelmét, hogy akik eddig még nem tették meg, azok mielőbb készítsék fel berendezéseiket az új ezer forintosok elfogadására.

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forint bankjegyek megújítását, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkező, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető bankjegyekre cserélje. Az elmúlt években bevonták a régi húszezer, ötezer és kétezer forintos bankjegyeket, amelyekből már csak az új változatokkal lehet fizetni.

Szerző

Budapest-New York közvetlen járatot indít a LOT

Publikálás dátuma
2018.05.03. 15:04
Rafal Milczarski, a LOT lengyel légitársaság vezérigazgatója a LOT Budapest-New York járatának elindítása alkalmából tartott saj
Elindította Budapest és New York-John F. Kennedy közti menetrend szerinti, közvetlen járatát a lengyel LOT légitársaság, ezzel hét év után ismét van közvetlen repülőjárat az Egyesült Államok és Magyarország között - számol be az MTI.

Az egész évben hetente négy alkalommal - a korábbi terveknél kettővel kevesebbszer -, hétfőn, csütörtökön, pénteken és vasárnap közlekedő járatokat a LOT Boeing 787 Dreamlinerei teljesítik, amelyek 252 utast, illetve 12 tonna árut tudnak a fedélzetükre venni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a járat indulása előtt tartott sajtótájékoztatón a "gyorsuló" világra való tekintettel méltatta a LOT döntését, továbbá az Air China pekingi, az Air Canada Rouge torontói, valamint a Wizz Air nyugat-balkáni járatainak megnyitását is.

Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója a járat indításának alkalmából azt hangsúlyozta: 45 évvel ezelőtt kezdtek el Varsó és New York között repülni. Most - a lengyel alkotmány elfogadásának ünnepén, május 3-án - indítják el első olyan járatukat, amely nem a varsói központból közlekedik majd. Hozzátette, szeretné, ha magyar légitársaságként kezelnék a LOT-ot.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója beszédében azt emelte ki, hogy az Egyesült Államok és Magyarország között tavaly majdnem félmillióan utaztak, ezért nagyon nagy igény volt már a közvetlen amerikai járatokra. Kiemelte, hogy a repülőtéren csak az első negyedévben 17 százalékos utasforgalom-bővülést mértek, amely ezzel az egyik legjobban fejlődő európai légikikötő lett. A repülőtér mostani 15 milliós kapacitását 18-20 millióra tervezik majd bővíteni.

A budapesti járatokon magyar légiutas-kísérők is teljesítenek szolgálatot, közülük hatvan már felvett és ki is képzett a lengyel cég. Emellett a fedélzeti szórakoztató rendszer is magyar nyelvű lesz, az üzleti osztályon utazók számára pedig a LOT a nyáron exkluzív business várót alakít ki.

Legutóbb hét éve, a 2011-es nyári szezonban közlekedett közvetlen járat Magyarország és az Egyesült Államok között. Akkor a Malév légiszövetségi partnere, az American Airlines teljesített járatokat Boeing 767-esekkel Budapest és New York között. A Malév 2012 februári csődje miatt azonban a március végével induló nyári menetrendi időszakban az American Airlines már nem újította fel a járatot.

A dallasi légitársaság is visszatér idén Budapestre: május 4-étől Budapest és Philadelphia között indít napi járatot, gépei október végéig közlekednek.

A LOT legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy dolgozóit tömörítő szakszervezet sztrájkot hirdetett a bérkifizetési szabályzat módosításáról szóló, évek óta eredménytelen tárgyalások miatt. Ezt azonban a varsói kerületi bíróság törvénytelennek minősítette, végül - miután a lengyel kormányfő leváltotta a LOT felügyelőbizottságának elnökét - a szakszervezetek vezetői csak demonstrációt szerveztek helyette.

Szerző