Előfizetés

Több kézfertőtlenítőt ígér a Korányi

Publikálás dátuma
2018.05.03. 17:05
Illusztráció/Shutterstock
Tovább növeli a kézfertőtlenítők számát az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a betegágyak végére, a mosdókhoz és a kórtermek falaira szerelnek fel olyan eszközöket, amelyekkel az orvosok, az ápolók és a betegek könnyebben és gyorsabban fertőtleníthetik a kezüket - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint ez meggyorsítja az ellátást és erősíti a "kézhigiéniai fegyelmet".

Horváth Ildikó, az intézet orvosigazgatója hangsúlyozta, a kézhigiénés világnap alkalmából a Jobbulást! Alapítvány kétmillió forint értékű adományt biztosít intézetek számára az infekciókontroll további javítására. Sok tüdőrákos vagy más betegség miatt legyengült immunrendszerű beteget kezelnek, akik esetében kiemelt jelentőségű a fertőzésekkel szembeni védelem.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére a kézhigiénés világnapot Ments életeket, moss kezet! címmel minden évben május 5-én tartják, az idén már tizedik alkalommal. A WHO Felhívás a betegellátás globális biztonságáért programjához Magyarország 2010-ben csatlakozott, vállalva a kézfertőtlenítés gyakorlatának javítását - olvasható a közleményben. Idén a világnapon Semmelweis Ignácra is emlékeznek születése 200. évfordulója alkalmából. A magyar szülész fedezte fel, hogy kézfertőtlenítéssel megakadályozhatók az orvosok kezével terjedő fertőzések a szülészeti osztályokon.

Kalóriapara - Tudnunk kell-e, mennyit ettünk meg és égettünk el?

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.05.03. 16:14
Illusztráció: pexels.com
Teljesen természetes, ha tudni akarjuk, egy-egy edzéssel hány kalóriát vesztettünk el, ahogy azt sem árt követni, mennyit viszünk be. Az állandó számolgatás és mérlegre ugrálás helyett azonban célszerűbb körültekintően megválasztani az „utat”, amelyen elindulunk.

Matekozás

A Népszavának nyilatkozó edző tapasztalatai szerint az elégetett kalóriákkal még azok is szeretnek tisztában lenni, akik alapvetően nem állnak barátságban a számokkal. Az állandó számolgatás és mérlegre ugrálás helyett azonban célszerűbb az utat megfelelően kiválasztani. Persze nem árt kontrollálni az edzések és az evések hatásait, ugyanis a fogyás titka az, hogy több kalóriát kell felhasználni, mint amennyit bejuttatunk – mondta Bicskei Izabella.

Az azonban, hogy ki mennyi kalóriát használ fel, egyéni, számos tényezőtől, de leginkább az anyagcserétől függ, ezért nincs általános recept, személyre kell szabni a célokat, a megvalósítást és az eredményt is csak magunkhoz képest érdemes értékelni – hangsúlyozta az edző.

Az edzések funkcionális és magas intenzitású, úgynevezett HIIT típusai „pörgetik” a pulzust, nagyon sok kalóriát lehet velük elégetni. Nem az edzés alatt, hanem utána, a regeneráció idején. Edzés közben ugyanis a szervezet szénhidrátokból nyeri az energiát, de a pihenőfázisban, ha megfelelően táplálkozunk, már a zsírraktárakhoz nyúl.

Edzésfajták és a kalóriák

A súlyzós edzés nem éget sok kalóriát, hiszen a terhelés nem intenzív, mert a tömegnövelést szolgálja, „hizlalja” az izmot. A „gyúrás” hívei a szálkásítást, a felesleges zsír eltávolítását általában szigorú diétával szokták elérni, de jobb megoldás a kardiózás, ami ráadásul a szív- és érrendszert is edzi. Ilyen a tempós gyaloglás, a szteppados aerobikozás, a lépcsőzés, de a futás is, ami valósággal „zabálja” a kalóriákat. Futás mellett viszont fontos, hogy izmot is építsünk, minél több van ugyanis, annál jobban ég a zsír. A különböző gépes, például infralámpás edzések egyik jótékony hatása, hogy fokozzák a hatást, de Bicskei Izabella szerint fontosabb, hogy ezek, a „rászoktatós” mozgásformák képesek arra, hogy megszerettessék a terhelés jóleső érzését, és előbb-utóbb meghozzák a kedvet a „rendes” edzésekhez is.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

 

Számok még

Az edző elmondta, a szakértők már nem feltétlenül ajánlják a mindennapi sportolást, mert a vizsgálatok szerin nem szolgálja a fejlődést, ugyanis a szervezet megszokja, és „természetesnek veszi”, ami t egy idő után már nem lehet tovább fokozni. Ezért a hetente kétszer-háromszor végzett, rövid, intenzív mozgást tartják célravezetőnek. A tudományos ajánlások már a zsírégető tartományban való edzés jelentőségét sem hangsúlyozzák. A fokozatosan elkezdett sportolás elején persze még ez, a maximális pulzus 75 százalékán végzett mozgás is megterhelő, de később már a magasabb intenzitáshoz is hozzászokunk. „A lényeg, hogy induljunk meg” - mondta Bicskei Izabella.

Vásárhelyi tízmilliók a Lázár-kastély egyik tulajdonosánál

Publikálás dátuma
2018.05.03. 16:13
A távolban felsejlik a batidai vadászkastély. Fotó: Molnár Ádám
A szerződésben szereplő 30 millió forint helyett közel 50 milliót költöttek el. A helyi Fidesz-frakció elnöke szerint ebből vettek pogácsát a helyi civilek is. Annál a vállalkozónál költött el a hódmezővásárhelyi városháza 50 millió forintot "reprezentációra", aki a Lázár Jánoshoz köthető batidai vadászkastélyt üzemelteti - írja a hvg.hu.

"Nem pénzzel, hanem szolgáltatással, a rendezvényhez kapcsolódó fogadás biztosításával segítettük őket (a civil szervezetek)" – magyarázza Hegedűs Zoltán, a hódmezővásárhelyi Fidesz-frakció elnöke azokat a borsos számlákat, amelyeket Márki-Zay Péter tett közzé közösségi oldalán, és amelyek a városháza reprezentációs költségeit mutatják. Hegedűs egy május elsején kiadott közleményben arról ír, hogy az előző polgármester idején élénk társadalmi, művészeti élet zajlott a városban, ahol nekik kellett eleget tenniük a házigazdai teendőknek. Emellett számos civil szervezetet segítettek ki, hogy azok pogácsát és üdítőt vásárolhassanak. Hegedűs szerint ennek fényében nem voltak túlzóak a költések.

A nyilvánosság számára a város honlapján elérhető szerződések között azonban egyetlen olyat találni, amely étel, ital, büfészolgáltatásokat rendel meg - 30 millió forint értékben. Hegedűs szerint ennek alapján állíthatták ki a Márki-Zay által közzétett számlákat, amelyek viszont már 48 millió forint elköltését mutatják, ráadásul a 30 milliós szerződés lejárta után.

A költésekről azzal az egyéni vállalkozóval, Bónus Istvánnal szerződött a Városháza, aki a Lázárral sokszor hírbe hozott batidai vadászkastélyt birtokló a Grosswiese Zrt. egyik tulajdonosa. A vállalkozó a városban több kisvendéglőt is működtet. A kétezres években a felújított Fekete Sas épületét is belakhatta a portál szerint, míg maga a patinás épület a város tulajdonában maradt. Az üzemeltető később, 2012-ben a várostól kapott pénzből újította meg a tetőt, cseréltette ki a nyílászárókat és öt millió forintból galambriasztókat is felszereltetett. További 94 millió forintot költött Hódmezővásárhely a vállalkozó által használt épület vagyonvédelmi rendszerének kiépítésére is.