Napsütéses majális: akár 29 fok is lehet

Publikálás dátuma
2018.05.01. 12:07
Shutterstock fotó
Kedden a nap nagy részében nem kell csapadékra készülnünk, kora estétől azonban délen, illetve kis eséllyel keleten alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar.  Északon, északnyugaton megélénkül a délnyugati szél. Délután 24-29 fok várható.

Szerdán a napos időt követően kora estétől főként a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyeket helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos szél is kísérhet. Zivataroktól függetlenül is élénk, erős lehet a délkeleti szél. Délután 25-31 fokot mérhetünk. 

Csütörtökön szintén nyugaton, alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Itt előfordulhatnak felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések is. Országszerte élénk, erős lehet a keleties szél. 26-31 fokos melegre készülhetünk.

A pénteki és szombati nap sem telik el záporok, zivatarok nélkül, néhol jéggel, felhőszakadással járó heves zivatarok is alakulhatnak. A keletiről északira forduló szél mindkét nap feltámadhat. Mindemellett továbbra is sok lesz a napsütés, marad a nyáriasan meleg idő 24-31 fokos maximumokkal. Keleten, délkeleten lesz melegebb.

Szerző

Így majálisozik Budapest - Tüntetés, programok, lezárások

Publikálás dátuma
2018.05.01. 10:42

A Magyar Szocialista Párt 10 órától várja a szimpatizánsokat a Városligeti Nagyrétre. A Demokratikus Koalíció idén a 15. kerületben ünnepel. Az LMP ökomajálisra várja az érdeklődőket a Filozófusok Kertjébe. A Munkáspárt ünnepi felvonulást tart, majd a Városligetben majálisozik. A Magyar Szakszervezeti Szövetség mindenkit vár a hagyományos május 1-jei rendezvényén a Városligetben. A Momentum a Szabadság téren tüntet 17 órától.

Az MSZP családi majálist rendez a Városligetben, a Nagyréten. 

A Fórumsátor programja (politikai/közéleti fórumok):

10:00 – 11:00 Egészségpolitikai fórum – Kökény Mihály, Havas Szófia

11:00- 12:00 Biztonságos időskor fórum – Korózs Lajos, Karácsony Mihály, Juhász László (MASZ), Véghné Reményi Mária (NYBUSZ)

12:00-12:45 Európa és hazafiság – Ujhelyi István, Mester Barnabás

12:45-13:30 Oktatáspolitikai fórum – Hiller István, Kunhalmi Ágnes, Kajtárné Botár Borbála

13:30-14:30 Budapest, a mi városunk – Horváth Csaba, Tüttő Kata

14:30-15:30 Egyéni fogadóórák országgyűlési képviselőkkel – Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Hiller István,
Hiszékeny Dezső, Korózs Lajos, Tóth Csaba

A beszédeken kivül gyermekprogramok (játszótér, vidámpark), egészségügyi szűrősátor, egészségügyi tanácsadás, Véradó-sátor, Zöldsátor, Európa-sátor, Tagozatok/Societas-sátor is várja az érdeklődőket. 

*

A Demokratikus Koalíció a 15. kerületben ünnepel az atv.hu információja szerint.

*

Az LMP ökomajálist rendez  a Filozófusok Kertjében 10 órától: 

*

A Jobbik korábban bejelentette, hogy a párt nehéz anyagi helyzete miatt idén nem ünnepelnek. 

*

A Magyar Szakszervezeti Szövetség – az ÉSZT és a SZEF nevében is – mindenkit vár a hagyományos május 1-jei rendezvénysorozatára, amelynek helyszíne Budapest XIV. kerület Városligeti nagysátor.

A MASZSZ Fehér könyvben foglalta össze, mit vár az új kormánytól: gyors választ a munkavállalókat érintő legsúlyosabb problémákra. (A kiáltványt itt olvashatja, de a helyszínen a szövetség elnöke is ismerteti.)

10:00 óra Koszorúzás az első magyarországi szabad majális helyszínén felállított Városligeti Szakszervezeti Emlékkőnél.

Beszédet mond Nagy Viktória, a Szakszervezetek Ifjúsági Tagozatának vezetője.

11:00 óra - Fórumbeszélhetés: mit várunk a kormánytól?

Résztvevők: Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke, valamint Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Moderátor: Szűcs Viktória, a MASZSZ elnökségi tagj

13:00 óra - Fórumbeszélgetés: kérdezz Andor Lászlótól, foglalkoztatásért, az Európai Bizottság szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős volt biztosától. Moderátor: György Károly, a MASZSZ nemzetközi titkára.

A MASZSZ ifjúsági szervezetének programja

10:00 -14.00 óra Kérdőíves felmérés a fiatalok körében, minden kitöltő tombolajegyet kap cserében. A nagyszínpadon 14 órakor sorsolást tartanak, s a fődíj egy kétszemélyes napijegy a Sziget Fesztiválra.

11:00.15.00 óra Arcfestés, csillámtetoválás, lufihajtogatás.

14.30 Zumba.

A Magyar Munkáspárt "Munkáspárti Majálist" hirdetett, amelyen Thürmer Gyula kétszer is beszédet mond.

A Párbeszéd idén a Római-parton majálisozik majd, a meghívó szerint: „Kvíz, fórum sátor, ingyen virsli, ingyen sör/limonádé, ugrálóvár, kézműves sarok, arcfestés, póni lovaglás” is lesz.

"Maradunk, ellenállunk, változtatunk! Tüntetés a jövőnkért" címmel szervez tüntetést 17 órára a Momentum a Szabadság térre. A Facebookon eddig 2,5 ezren részvételüket, több mint 13 ezren pedig érdeklődésüket jelezték az esemény iránt. „A rendezvény célja az, hogy kereteket, célokat, és eszközöket adjunk, azoknak az embereknek, akik április 8-ával elvesztették a hitüket, és el akarnának menni külföldre” - fogalmazott az ATV Híradónak Fekete-Győr András.

Idén is lesz Nagy Futam.  A Forma-1-es versenygépeket, rali- és túraautókat és versenykamionokat már hétfőn meg lehetett nézni Budapest szívében. A Duna felett ismét lesz légi parádé: Besenyei Péter műrepülő bemutatója mellett helikopteres futam is.

A forgalmi változásokról is tájékozódhat.
Szerző
Frissítve: 2018.05.01. 12:37

Dúró Dóra is ringbe száll

Dúró Dóra a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Jobbik két hét múlva tartandó tisztújító kongresszusán kész Toroczkai László helyetteseként indulni, szemben a Sneider Tamás-Gyöngyösi Márton párossal.

"A Jobbikban jelenleg mindennél fontosabb cél számomra a párt egyben tartása, ez a tisztújítás legfőbb kérdése. Sokáig azt gondoltam, hogy ehhez nem kell szerepet vállaljak a versengésben; nem terveztem, hogy bármilyen tisztségért ringbe szállok vagy bárki mellett véleményt nyilvánítok" – írta közösségi oldalán Dúró Dóra.

Aztán regionális igazgatók felkérésére megváltoztatta szándékát: arra jutott, nagyobb a felelőssége annál, minthogy tétlenül nézzen mindent.

„Ha Toroczkai László mellett, a kiegyensúlyozott vezetés érdekében, döntéshozó társként Dúró Dóra vállalná az elnökhelyettesi feladatokat, az megnyugtató megoldást jelenthetne a párt széles körében" – áll a Dúró Dóra által hivatkozott felkérésben, amit Árgyelán János, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém megye regionális igazgatója, Császárné Kollár Tímea, a pártigazgató közvetlen munkatársa, Komárom-Esztergom, Pest megye volt regionális igazgatója, Pest megyei elnök, Jámbor Márk, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye regionális igazgatója és Szőcs Norbert, Baranya, Bács-Kiskun, Tolna megye regionális igazgatója jegyez.

Bejegyzésében Dúró Dóra hangsúlyozta: őszinte meggyőződése, hogy a Jobbik integritása Toroczkai Lászlóval biztosítható, ezért vállalja, hogy „egyensúlyt kialakítva vele, párban induljak elnökhelyettesnek". Részletes szándéknyilatkozatát elküldte Szabó Gábor pártigazgatónak, aki azt közzéteszi a tagság számára.

Dúró Dóra szerint a Jobbiknak minden korábbinál nagyobb szüksége van az egyensúlyra, amit – úgy érzi –, „a mi párosunk tud leginkább biztosítani". Az egyre inkább személyekre épülő politikában erős, különleges egyéniségekre van szükség ahhoz, hogy jó esélyekkel szálljanak ringbe: „nőiségemmel, anyaságommal, fiatalságommal, szakmai munkámmal ehhez szeretnék hozzájárulni". Férfi és női vezető, budapesti és vidéki erősödés, parlamenti és terepmunka ötvözése: Dúró Dóra megfogalmazása szerint ilyen feladatmegosztással vezetnék „győzelemre egy modern pártként a Jobbikot, folytatva, de korrigálva a néppártosodást Toroczkai Lászlóval".

Szerző