Előfizetés

Orbán-kormány: új emberek, régi irány

Publikálás dátuma
2018.04.28. 07:04

Véglegessé vált a negyedik Orbán-kabinet névsora, a tárcákat azok kapják, akiket az utóbbi napokban esélyesként emlegettek. Kormányprogram nincs és a miniszterelnök a választás éjszakáján tett ígéretét - új ciklus kezdődik - sem váltotta be.

Meghallotta Orbán Viktor miniszterelnök azoknak a hangját, akik nőt is követeltek az új kabinetbe. A kormányfő nem vitte túlzásba, csak egy hölgyet, Bártfai-Mager Andreát javasolta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek. Németh Lászlóné 2014-es lemondása óta ő az első nő a kabinetben.

Bártfai-Mager érkezésének valószínűleg Seszták Miklós örült a legkevésbé, hiszen az általa mostanáig vezetett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megszűnik, az eddigi feladatainak egy részét a kabinet egyetlen női tagja fogja ellátni.

Simicskó István 2015-ben váltotta Hende Csabát a honvédelmi tárca élén, de most át kell adnia a helyét Benkő Tibor vezérezredesnek. A kormányfő Palkovics Lászlónak adta az új kabinetjének egyetlen új tárcáját, a nemzeti innovációs és technológiai minisztériumot. Gulyás Gergely, Lázár János posztját veszi át a kancellária élén. Maradt a kormányban Rogán Antal, Pintér Sándor, Szijjártó Péter, Süli János, Trócsányi László, Semjén Zsolt, valamint Varga Mihály is – igaz, az ő munkahelyét átnevezik nemzetgazdaságiról, pénzügyminisztériummá. A földművelésügyi tárca éléről is távozik eddigi vezetője, Fazekas Sándor, sőt ez a minisztérium sem úszta meg az átkeresztelést. Nagy István már az agrár- és vidékfejlesztésnek lesz a fő felelőse. Kásler Miklós pedig, - aki hajmeresztő mondataival került a sajtó célkeresztjébe mióta esélyesként emlegették -, átvette Balog Zoltán pozícióját az Emmi élén. Orbán, a választás éjszakáján tett ígérete, miszerint teljesen új kormányzás jön, végül is nem teljesült, hiszen sem bevándorlási, sem család-és népesedési, sem szuverenitásügyi tárca nem lesz az új kabinetben. Ez annak fényében egyébként nem meglepő, hogy a miniszterelnök deklaráltan a lehető legkevesebb miniszterrel szeret dolgozni. Valószínűleg ezért nincs továbbra sem önálló tárcája a legproblémásabb területeknek, az egészségügynek, az oktatásnak vagy a szociális és családügyeknek.

Új arcok

Gulyás Gergely

Hogyha nem muszáj, akkor nem a kormányzati, hanem a parlamenti munkában szeretnék részt venni – nyilatkozta a Népszavának Gulyás Gergely 2014-ben. Négy évvel később viszont Orbán Viktor úgy döntött: muszáj. A 36 éves jogi végzettségű politikus mindig is konszolidáltabb, békítőbb karakterű volt, mint párttársai túlnyomó része. Rendszeresen járt ellenzéki rendezvényekre, sőt meglepetést keltett azzal is, amikor tavaly jelezte: szívesen támogatna egy ellenzéki javaslatot a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének meghosszabbításáról. Nem véletlenül bízták rá több ellentmondásos ügy kommunikációját, Gulyás szinte mérsékletesen és önkritikával szokott beszélni a kabinet megosztó döntéseiről. A látszat azonban csal: Gulyás a Fidesz politikájának magját soha nem kritizálta, árnyalatokat fogalmazott csak meg - aztán mégis ugyanazokat a válaszokat adja, amiket „vehemensebb” kollégái.

Benkő Tibor

Benkő Tibor az első olyan honvédelmi miniszter, aki aktív katonaként került a tárca élére. A 63 éves Benkő katonai tanulmányait a Szovjetunióban és az Egyesült Államokban végezte, majd Kiskunhalason és Székesfehérváron szolgált. Nyolc évvel ezelőtt nevezték ki a honvédség vezérkari főnökének. A kormányzati ígéretek szerint a hadsereg teljes átalakulás előtt áll, a célok között szerepel, hogy Magyarország teljesíti azt a NATO-kötelezettséget, amely szerint a GDP 2 százalékát kell katonai célokra fordítani. A Zrínyi 2026 névre hallgató haderő-fejlesztési program végrehajtása tehát Benkő Tiborra vár, bár jelenleg – ellenzéki képviselők szerint - lasszóval kell fogni a hivatásos és önkéntes katonákat is. Benkő elkötelezett híve a sorkatonaságnak, szerinte ugyanis a honvédségben megtanulnak a fiatalok alkalmazkodni.

Palkovics László

Palkovics László eddig felsőoktatásért felelős államtitkárként dolgozott a kormányban, az új Orbán-kabinetben viszont nemzeti innovációs és technológiai miniszter lesz. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely területek tartoznak majd hozzá, de valószínűleg a távközlésért és a közlekedésért is felel majd. Utóbbi téma igen közel áll hozzá, Palkovics László ugyanis mérnök és több éven át volt a német Knorr Bremse fékrendszereket gyártó cég kutatási és rendszerfejlesztési igazgatója. A Mercedes-gyár megépítése után a Kecskeméti Főiskola rektorhelyettese is volt, később pedig a BME közlekedésmérnöki karának Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék tanszékvezetője lett.

Bártfai-Mager Andrea

A kormány egyetlen női tagja Bártfai Bélának, az első Orbán-kormány miniszterelnökségi, illetve pénzügyminisztériumi közigazgatási államtitkárának, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) felügyelőbizottsági tagjának a felesége. Mivel az MNV Bártfai-Mager Andrea felügyelete alá kerül, így a férj pozíciója minden bizonnyal összeférhetetlenné válik. A miniszterjelölt 1998-ban diplomázott a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, főosztályvezetőként dolgozott a Magyar Nemzeti Bankban, a Monetáris Tanács tagja is volt. Rövid ideig igazgatta a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft-t. Mostanáig kormánybiztos volt, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelt, és felügyelte az NKM Nemzeti Közművek állami energiaszolgáltató konglomerátum működését is.

Nagy István

Nagy Istvánt vélhetően barátilag fogadja majd Semjén Zsolt, hiszen az új miniszter, a kormányfő-helyetteshez hasonlóan hivatásos vadász. 2006 és 2010 között Mosonmagyaróvár alpolgármestere, 2010 és 2014 között polgármestere volt. 2014 óta a földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára. 2010 óta folyamatosan Mosonmagyaróvár egyéni képviselője. 2006 óta a Fidesz mosonmagyaróvári elnöke, korábban az MDF tagja volt.

Kásler Miklós

Kásler Miklós 68 éves sebész, onkológus professzor – a rákgyógyítás doenje. Az Országos Onkológiai Intézetet több mint negyed százada vezeti. Nevéhez köthető a rákgyógyítás centralizálása, módszertanok kidolgozása. Orvosszakmai munkája mellett aktívan foglalkozik a magyar nemzet történelmi, történelemfilozófiai sorskérdéseivel. Nemzeti nagyvizit címmel beszélgetős műsort vezet az M1 csatornán. Ezt a műsorát 2014 óta az MNB által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatja. Kásler Miklós jobboldali beállítottságú, de széles körű kapcsolati hálóval bír. Az újdonsült miniszter szerint az ősrobbanás pusztán spekuláció.

Nyárias meleg szombaton

Publikálás dátuma
2018.04.28. 00:11
Fotó: Shutterstock
Szombaton sok napsütésre számíthatunk, csak kevés felhő lesz az égen, majd a délután második felétől a déli tájakra futó záporok érkezhetnek, az esti órákban egy-egy zivatar is kialakulhat.  Nyugaton, északnyugaton élénk lesz a déli-délkeleti szél. Hajnalban 5-11 fokot mérhetünk, de az északi völgyekben ettől egy-két fokkal hűvösebb is lehet, délután 24-29 fokra van kilátás.

Vasárnap a napos idő mellett már erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre kell számítani, elsősorban a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, heves zivatarok is előfordulhatnak felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel. A megélénkülő, helyenként megerősödő délies szélben 27-31 fokot mérhetünk. 

Hétfőn is sokfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok a nyárias időben. Tovább erősödik a délies szél. A legmelegebb órákban 25-30 fokra van kilátás.

Kedden a jelenlegi számítások szerint a keleti tájakon alakulhat ki egy-egy záporok, esetleg zivatar, máshol változóan napos-felhős időre készülhetünk. Élénk, erős lesz a délnyugati szél. Délutánra 24-28 fok közé melegedhet a levegő. Szerdán ismét többfelé lehet zápor, zivatar.

Nincs felelőse az államkincstár súlyos hibáinak

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.04.27. 20:32
Népszava fotó

Nem kommentálta érdeklődésünkre az állami tulajdonú Eximbank, hogy az Állami Számvevőszék súlyos, rendszerszintű hibákat állapított meg a Magyar Államkincstár (MÁK) működésében, azokból az évekből, amikor az Exim jelenlegi operatív vezérigazgató-helyettese, Dancsó József irányította az államkincstárt. (Az ÁSZ vizsgálata a 2013-2015-ös évekre vonatkozik, amiből pár hónap beleesett a jelenleg a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) dolgozó Kandrács Csaba hivatali idejébe, ám mivel ez elenyészően kis időszak volt, az MNB nem érezte magát érintettnek a történetben.) A MÁK-nak és a nemzetgazdasági tárcának most harminc napja van, hogy részletes cselekvési tervben vázolják fel az ÁSZ-nak hogyan kívánják orvosolni a feltárt működési hibákat.

Az ÁSZ-nál elmondták: az hatóság évről-évre ellenőrizte a MÁK működését – általában nem átfogó elemzést tettek, hanem részterületre koncentráltak – ám hiába figyelmeztették időről-időre a MÁK vezetőségét a problémákra, az utóvizsgálatok egyre csak azt mutatták, hogy nem javították ki azokat. Ez vezetett ahhoz, hogy most átfogó, rendszerszintű elemzéssel álltak elő, aminek a célja az volt, hogy esélyt adjanak a tavaly novemberben érkezett új vezetőségnek, hogy kijavítsa a hibákat. Ugyanakkor az ÁSZ-nál kérdésünkre leszögezték, hogy a hibák nem voltak olyan szintűek, hogy azoknak büntetőjogi vonatkozásuk lett volna.

Kapcsolódó
Gyanús kincstári szabálytalanságok