Előfizetés

Simicskó is otthagyja a kormányt

Publikálás dátuma
2018.04.25. 17:39
Simicskó István. Fotó: Népszava
Végleg eldőlt, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter is távozik a kormányból. Az utójának "egy tábornok" a legesélyesebb - értesült az ATV.

A honvédelmi miniszteri szék betöltésére korábbi feltételezések szerint Bakondi György kormánybiztos, Varga Tamás államtitkár, vagy az ATV egyes információi alapján akár Németh Szilárd is esélyes volt. Most azt mondták kormányzati források, Simicskó utóda minden bizonnyal nem politikus, hanem "egy tábornok lesz".

Mit jelent a "megfelelő mennyiség" a folyadékfogyasztásnál?

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.04.25. 17:15
Illusztráció: Shutterstock
Sokat hallani, hogy elegendő folyadékot kell fogyasztanunk, de az mindig kérdés, hogy mennyi az annyi, azaz a megfelelő mennyiség.

Minden élő szervezetnek van egy meghatározott folyadékigénye, ami a tökéletes működéséhez szükséges – mondta a Népszavának  Barcza Zsuzsanna dietetikus. Mivel nem vagyunk egyformák, ez sem mindenkinek ugyanannyi. Ráadásul eltérőek a szomjúság érzését befolyásoló szokásaink is: van, aki sosem szomjas, így aztán nagyon kevés - 0,5-1 liter – folyadékot iszik csak egy nap, más viszont folyton inna, és több folyadékot is vesz magához. Ha hosszú időn keresztül nem megfelelően elégítjük ki a szervezet folyadékigényét, azaz nem iszunk, amikor szomjasak vagyunk, a testünk feladja, hogy jelezzen és a bevitt mennyiséggel igyekszik gazdálkodni. Lehet kevés folyadékkal élni, de számos folyamat – az anyagcsere és a vese, a bőr, az öregedés – működését javítja a megfelelő mennyiségű elfogyasztása.

De mennyi a megfelelő?

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Mindenkinek más – hangsúlyozta Barcza Zsuzsanna. A napi energiabevitelhez hasonlóan a folyadékfogyasztás mennyiségét is egyénre szabottan kell meghatározni. A hivatalos ajánlás szerint az ideális, tehát nem a valós (!) testtömeg 4 százalékának megfelelő mennyiségű folyadékot kell egy nap elfogyasztani. Ha ezt a feladványt elvégezzük, viszonylag magas számot kapunk. Ennek az az oka, hogy bele van kalkulálva az ételekkel elfogyasztott folyadék mennyisége is. Ha tehát valaki helyesen táplálkozik, azaz sok gyümölcsöt, zöldséget, megfelelő arányban fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot fogyaszt, fedezi a napi folyadékszükségletének 30 százalékát, tehát ivással az ideális testsúly 4 százalékának 70 százalékát kell bevinnie. Ha többet izzadunk, nyáron, sportolás, illetve fizikai munka esetén, az elvesztett folyadékot is pótolni kell.

Gyerekeknek a testtömegükhöz képest is magasabb a folyadékszükségletük, mint a felnőtteknek. Fontos is, hogy folyamatosan kínáljuk őket - lehetőleg nem cukrozott italokkal -, mert játék közben simán elfelejthetnek inni. És jó lenne, ha gyerekkorban még nem alakulna az „elveszett szomjúságérzés” - tette hozzá a dietetikus.

Nem mindegy, mikor

Nem jó, ha naponta kétszer - reggel és este - iszunk meg egy-egy liter vizet, fontos, hogy folyamatos legyen a folyadékfogyasztás, mert a vese úgynevezett küszöbértéke korlátozott. Nőknél 3-4, férfiaknál 4-5 deciliter az a mennyiség, amit nagyjából háromnegyed óra alatt hasznosítani tud. Ha ennél egyszerre többet iszunk, rosszat teszünk: túlterheljük a vesénket. Gyakran járunk mosdóba, hogy a hasznosulni képtelen mennyiség kiürüljön. Az ideális az, ha óránként 2-3 deciliter folyadékot iszunk – mondta a dietetikus.

Az sem mindegy, mit

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Vannak olyan italok, amelyek csak negatív előjellel számítanak a napi folyadékmennyiségbe. Ilyenek a magas koffeintartalmú italok; a kávé és az energiaitalok is. A koffein ugyanis vizet hajt ki a szervezetből, amit célszerű pótolni. Ez a helyzet az alkoholos italokkal is, a legrosszabbak a tömények, amelyek kis volumenük ellenére magas alkoholtartalommal bírnak. A sör, annak ellenére, hogy alacsony alkohol- és magasabb víztartalmú, szintén nem alkalmas a hidratálásra, mert több vizet von el, mint amennyit bejuttat a szervezetbe – mondta Barcza Zsuzsanna.

Az egészséges táplálkozás egyik alapeleme a rostban gazdag táplálkozás, a dietetikus azonban felhívta a figyelmet, hogy egy gramm rost fél deci vizet köt meg a bélrendszerben, ezért magas rosttartalmú ételek fogyasztása esetén több folyadékot kell fogyasztani. Ha ugyanis nem tud a távozni a belekből a megkötött salakanyag, a rost többet árt, mint használ.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Folyadéknak minősülnek ugyan a cukros üdítőitalok, a gyümölcslevek is, de fontos tudni, hogy mivel van kalóriatartalmuk, ételnek számítanak, nem is akármilyennek, ha ugyanis a kétliteres napi folyadékigényünket ilyenekkel elégítjük ki, akkor több mint ezer kalóriát veszünk magunkhoz, ami egy átlagos nő napi energiaszükségletének szinte pont a fele – mondta Barcza Zsuzsanna. Az energiát tartalmazó italokkal tehát bánjunk csínján, például desszertként igyunk – ha muszáj - egy pohárral, a nap többi részében inkább vízzel, üres teával elégítsük ki a folyadékigényünket.

Botrányt kavart a koreai-csúcs díszvacsorájának desszertje

Publikálás dátuma
2018.04.25. 16:45
A botrányos desszert. Fotó: handout / AFP / The Blue House
Nem egyszerű megszervezni a két Korea április 27-ei csúcstalálkozóját - írja az Euronews -, a két nap múlva kezdődő eseményen ugyanis még a díszvacsora desszertje is diplomáciai perpatvart okoz. Az édesség miatt Japán szerdán diplomáciai úton tiltakozott a szöuli kormánynál.

A probléma forrása, hogy a dél-koreaiak kedden nyilvánosságra hozták, mit szolgálnak majd fel a díszvacsorán. A desszert pedig egy olyan édesség lesz, melyen az egységes Korea térképe szerepel majd ehető formában, és ezen egy olyan sziget is szerepel, amelyet Japán magáénak követel.

A japán sajtó arról számolt be, hogy a Koreában Tokto néven ismert, Japánban Takesimának nevezett sziget ábrázolása miatt a tokiói külügyminisztérium ázsiai ügyekért felelős főigazgatója fejezte ki tiltakozását a dél-koreai nagykövetségnél. Tokto - amely gyakorlatilag egy nagyobbacska szikla a Japán-tenger déli részén, Japán és Dél-Korea között - évtizedek óta területi vita tárgya a két ország között. Szöul néhány fős rendőri jelenlétet tart fenn a szigeten, amely a saját megítélése szerint 1945-ben Koreával együtt felszabadult a japán uralom alól.

Mun Dzsein dél-koreai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető egyébként pénteken, a Panmindzson határfalu déli részén lévő Béke Házban találkozik majd. Sokan felfokozott várakozásokkal élnek: Phenjan a közelmúltban ugyanis váratlan engedményeket tett: egyebek mellett a nukleáris kísérletek és rakétatesztek felfüggesztését is bejelentették és közölték: bezárják az ország északi részén lévő nukleáris kísérleti telepet.