Az Európai Néppártnak végre állást kell foglalnia a magyar helyzettel kapcsolatban

Publikálás dátuma
2018.04.25. 15:18
Forrás: Judith Sargentini/Facebook
Holnap Szijjártó Péter ügyvezető külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz azon az európai parlamenti ülésen, ahol a 7. cikk szerinti eljárás megindítását kezdeményező jelentéstervezetet tárgyalják - írja közleményében az Amnesty International.

Holnap 10 és 10.30 között az Amnesty International aktivistái a brüsszeli Place Luxembourgon tiltalkoznak a STOP Soros törvénytervezetek ellen, és fejezik ki szolidaritásukat a magyar civil szervezetekkel.

A magyar kormány azzal fenyegetőzik, hogy bezárja és elhallgattatja azokat a legitim célokért dolgozó civil szervezeteket, akik kiállnak az emberi jogok mellett Magyarországon. Kritikus időket élünk, akár nagyon rövid időn belül is előállhat az a helyzet, hogy civil szervezeteknek kell befejezniük a működésüket egy uniós tagállamban - mondta Iverna McGowan, az Amnesty International európai intézményekkel foglalkozó igazgatója, kiemelve: az EU vezetőinek, különösen a Fidesz-KDNP európai pártjának, az Európai Néppárt tagjainak végre állást kell foglalniuk. Üdvözöljük az Európai Parlament jelentéstervezetét, amely kimondja, komolyan kell venni a magyar helyzetet és megfelelő lépéseket kell tenni.

- Elkötelezettek vagyunk Magyarország, az ott élők és azok iránt a közös értékeink iránt, amelyekért az Amnesty és a többi szervezet is küzd. Nem ingunk meg - mondta Iverna McGowan.

Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének 1. bekezdése felhatalmazza az Európai Tanácsot, hogy figyelmeztesse a tagállamot, ha azt tapasztalja, hogy fennáll-e az uniós alapértékek és az emberi jogok megsértésének egyértelmű veszélye. Az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság (LIBE) ülése, amelyen a jelentéstervezet írója Judith Sargentini európai parlamenti képviselő bemutatja a dokumentumot, holnap (csütörtök) 11.30-kor kezdődik.

Szerző

Naponta 6,5 millióan hallgatunk rádiót

Publikálás dátuma
2018.04.25. 14:17
Illusztráció: Kállai Márton
Csaknem hat és félmillióan rádióznak naponta Magyarországon - közölte szerdán az MTI-vel az első negyedéves, egységes rádiós hallgatottságmérési adatok alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A felmérések eredményeiről mostantól az NMHH rendszeresen közzétesz összefoglalókat.

A lakosság 93 százaléka hallgat heti rendszerességgel rádiót, ami több mint 7,7 millió embert jelent. Egy átlagos napot alapul véve a Petőfi rádió 1,8 millió, a Kossuth 1,4 millió, míg a Rádió 1 1,3 millió embert ér el országosan. A Music FM hallgatótábora 685 ezer főre rúgott, a Sláger FM-re 510 ezren hangoltak.

A fővárosban az első negyedévben a vizsgált korosztályba tartozó lakosság 76 százaléka naponta, míg 93 százaléka heti rendszerességgel hallgatott valamilyen rádiót. Az átlagos napi hallgatószám Budapesten a Sláger FM esetében 277 ezer fő volt, ezt a Rádió 1 követte 258 ezer hallgatóval, majd a Music FM 247 ezerrel. További két csatornára voltak kíváncsiak Budapesten 100 ezer főnél többen: a Kossuth Rádióra (165 ezren) és a Petőfi Rádióra (143 ezren) - tudatták.

Mint írták, a felmérések eredményeiről mostantól az NMHH összefoglalókat készít és tesz közzé az nmhh.hu honlap "Kutatások" menüpontjában; a részletesebb tartalmak május 3-tól lesznek elérhetőek a honlapon. Ezek az összefoglaló tanulmányok, amelyeket táblázatok és grafikonok egészítenek ki, bárki számára ingyen elérhetőek, bár a nyilvánosság - ahogyan eddig is - szűkített információkat kap a piaci szereplők gazdasági érdekeinek védelmében.

Szerző

Szörnyű kínok között halt meg a rokkant férfi - 13 évet kapott a "gondozója"

Publikálás dátuma
2018.04.25. 13:37
Illusztráció/AFP fotó
Jogerősen tizenhárom év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt az abádszalóki asszonyt, aki egy gondozására bízott rokkantnyugdíjas férfi halálát okozta - informál az MTI. A történet, a kiszolgáltatott ember kínhaláláról még olvasva is szörnyű.

A táblabíróság különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a jelenleg 39 éves vádlottat.

A büntetlen előéletű, háromgyerekes asszony férje 2010 tavaszán kötött eltartási szerződést az akkor 45 esztendős, agyvérzés miatt fél oldalára lebénult, betegsége miatt rokkantsági ellátásban részesül későbbi sértettel. Vállalták - a fele részben a beteg férfi birtokolta lévő abádszalóki ház tulajdonjoga ellenében - a sértett holtig tartó gondozását, tartását és eltemettetését.

A házaspár kötelezettségének eleget is tett, 2010 nyarán a férfit saját házuk egyik szobájába költöztették, ahol egészen halálig lakott. A vádlott férje 2014 nyarától Németországban dolgozott, csak minden harmadik hónapot töltött Magyarországon. A férj 2015. február 16-án utazott ki ismét Németországba, így a sértett gondozása a vádlottra hárult.

Az asszony 2015 márciusától ennek nem tett eleget, nem adott a sértettnek elegendő mennyiségű ételt és italt. A beteg férfi egy hónap alatt csontsoványra, 30 kilósra fogyott, kiszáradt. A vádlott az ágyhoz kötött sértettet nem fürdette, tornáztatta, így március végére már mozdulni sem tudott, képtelen volt arra, hogy segítség nélkül étel vagy italt vegyen magához, testén csontig hatoló felfekvések keletkeztek.

A vádlott már csak akkor értesítette az orvost, amikor a férfi április 2-án már levegőt is csak nehezen vett. A sértetthez mentőt hívtak, de légzése és keringése a kórházba szállítás közben leállt, és az újraélesztésére tett kísérletek is eredménytelenek voltak. A szakértői vélemény szerint halálát közvetlenül trombózis okozta, a legalább egy hónapon át tartó éheztetés, a végtagok merevsége, a kezeletlen felfekvések a sértettnek az átlagosnál nagyobb szenvedést okoztak.

A vádlott az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, az utolsó szó jogán is azt állította, rendesen gondozta a férfit.

A táblabíróság döntésével súlyosította az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék által kiszabott 11 éves büntetést. A bíróság elrendelte az eddig házi őrizetben lévő vádlottnál a jogerősen kiszabott büntetés azonnali végrehajtását, az asszonyt ezért fegyőrök vezették el a tárgyalóteremből.

Szerző