Visszatér a nyárias meleg

Publikálás dátuma
2018.04.24. 22:44
Fotó: Shutterstock
Szerdán megélénkülő, északkeleten meg is erősödő délnyugati áramlással ismét melegebb levegő érkezik térségünkbe, 25-30 fokos csúcshőmérséklet valószínű. A túlnyomóan napos időben csak kis eséllyel alakulhat ki északnyugaton az esti órákban egy-egy zápor, zivatar.

Csütörtökön kezdetben északon számíthatunk záporokra, majd egy hidegfront hatására délutántól a déli tájak kivételével záporos, északkeleten akár zivatarokkal tarkított idő is lehet. Erős, viharos északnyugati szél várható. Északnyugaton 20 fok alatt alakulnak a maximumok, délkeleten ugyanakkor még 26-27 fokig melegszik a levegő. 

Pénteken változóan felhős-napos, előreláthatólag száraz időre készülhetünk. A délnyugatira forduló szél napközben északnyugaton támadhat csak fel. Délután 18-24 fokot mérhetünk.

Hétvégén ismét nyáriasan meleg idő ígérkezik, többfelé emelkedik 25 fok fölé a hőmérséklet. A sok napsütés mellett ugyanakkor szombaton és vasárnap is záporokra, zivatarokra lehet számítani. A délkeleti szél szintén mindkét napon megerősödhet.

Szerző

Mészáros megy, a pénzeső marad

Publikálás dátuma
2018.04.24. 22:42
Mészáros László felcsúti alpolgármester érkezik a rendkívüli testületi ülésre. Fotók: Tóth Gergő
Lemondott a kormányfő falujának vezetője, de a helyieknek nem kell aggódniuk: ahogy eddig ezután sem miatta zúdulnak milliárdok a községbe.

Noha Mészáros regnálása idején a falu épp olyan mesebelien gazdagodott mint vezetője, aligha csak munkabírásának, zuckerbergi okosságának és Istennek köszönhető a siker. Olyannyira nem, hogy a pénzeső a befektetései felé forduló Mészáros Lőrinc távozása után is aranyesőként hullik majd Orbán Viktor szülőfalujára, nyilván a miniszterelnök által emlegetett természetes "életfelfogás, sőt talán életösztön” jegyében. Mint azt a Mérce kiszúrta, 2022-ig 5,5 milliárd forintot kaphat a térség az "aktív turizmus fejlesztése" címen.

Korábban sem bízták a véletlenre Felcsút gyarapodását: Orbán Viktor szülőföldjének térsége saját miniszterelnöki biztost, Felcsút pedig nyolc év alatt úgy 20 milliárdot kapott, miközben éves költségvetése nagyjából 700 milliós, lakosainak száma pedig nem éri el a kétezret. Ennél is több tao-támogatásban részesült ez idő alatt a miniszterelnök kedvenc, helyi focicsapata. A vállalkozások száma is csodásan gyarapszik: az Opten jelenleg 206 felcsúti székhelyű vagy telephelyű céget tart nyilván, miközben a hasonló nagyságrendű közeli Vértesacsán csak százat.

   ***

„Ezt most fel kell olvasnom” - kezdett bele a láthatóan megilletődött Mészáros László felcsúti alpolgármester a kedd délutáni rendkívüli testületi ülésen Mészáros Lőrinc lemondó levelének ismertetésébe.

A milliárdos Orbán-közeli oligarcha már el sem ment a rendkívüli ülésre, így a sajtónak nem volt alkalma megkérdezni, hogy pontosan mi volt az a „személyes ok”, ami miatt azonnali hatállyal lemondott a polgármesterségről. Pedig a válasz már csak azért is aktuális lett volna, mert korábban Mészáros még úgy fogalmazott, hogy 2019-ig kitöltené a polgármesteri mandátumát. A levél felolvasása után nem sokkal be is rekesztették az ülést, így a községházán tíz perc alatt véget ért Mészáros Lőrinc hét éves, 2011-óta tartó felcsúti polgármestersége.

Az ülésről elsiető képviselők nem akartak nyilatkozni, Sisa András jegyző is csak annyit árult el: május hetedikén dönti majd el a helyi választási bizottság, hogy mikor tartanak Felcsúton időközi választást. Nem volt sokkal közlékenyebb Mészáros alpolgármester sem, aki "csak" névrokona a leköszönő településvezetőnek. Pedig könnyen lehet, ő lesz az utódja. Korábban ugyanis Mészáros Lőrinc a kormányszócső Magyar Időknek úgy fogalmazott: az alpolgármestert szeretné látni a település élén. Mészáros László annyit azért elmondott: ha megválasztják, akkor folytatni akarja Mészáros Lőrinc munkáját. „Már többször is helyettesítettem Mészáros Lőrincet a távollétében” – érzékeltette, hogy nem zöldfülű felcsúti ügyekben. Amikor megkérdeztük, hogy később kikéri-e elődje tanácsát, akkor hátat fordított nekünk.

A testületi ülésen is érezhető volt, hogy Mészáros lemondása mindenkit teljesen váratlanul ért. Felcsúton járva a helyiek egybehangzóan állították, hogy mindannyian csak hétfő este, a tévéből értesültek Mészáros lemondásáról. Egy, a községháza ügyeire is rálátó forrásunk szerint Mészáros közvetlen környezete sem tudott arról, hogy a lemondását fontolgatná. A felcsúti főutcán járva a legtöbben arra tippeltek: Mészárosnak végleg elege lett abból, hogy a község ügyét összemosták Mészáros üzleti vállalkozásaival.

„Ő elmegy, a stadion és a kisvasút marad” – summázta végül a helyzetet egy helybeli. Ide tartozik: bár egy féltucat helyivel beszéltünk, kifejezetten Fidesz-rajongóval egyáltalán nem találkoztunk. Orbán és Mészáros-kritikus megjegyzéssel pedig annál többel. Igaz, a Mészárosról alkotott képet cseppet sem a közpénzeken hízó vállalatbirodalmának a korrupciógyanús ügyei árnyékolták be – „az itt a kutyát sem érdekli”, ecsetelte egy helyi forrásunk. Inkább az, hogy sokak szerint Mészárossal az utóbbi években már elszállt a ló, nem igazán állt szóba a helyiekkel. Hogy mégis miért szavaznak a Fideszre? A felcsúti utca hangja szerint az emberek nem is annyira a Fideszre, hanem arra szavaztak, hogy most mindenütt van munka, szépen lehet keresni a környéken, és ezt most a kormánypárt szavatolja számukra. Az ellenzék pedig sok más mellett azzal is alaposan elvágta magát, hogy a helyiek számára egyelőre jó munkalehetőséget biztosító Orbán-rezsim lebontását ígérte.

Mészáros közbeszerzési sikereiről csak annyit mondtak, hogy a „nagyok” mindig is elvették a magukét, ha nem ő, akkor más szerzi meg ezeket a közbeszerzéseket. Ugyanakkor a falu legalább megkapta a stadiont és a kisvasutat – mondták, bár arra a kérdésre, hogy később miből fogják eltartani a két létesítményt, mindenki csak a vállát vonogatta. „Ez legalább most van” – szögezték le. Ugyanakkor Mészáros távozásától senki sem esett kétségbe a faluban. A többség szerint eddig sem azért épült-szépült a falu, mert Mészáros volt a polgármester, sőt a helyiek szerint a beruházások zömét, így a járdákat, az óvodát, a községházát akkor is felújítják, ha más vezeti a községet 2011 óta és az ezután is csak így lesz. Mert hiába vezette a települést Mészáros Lőrinc, Felcsút valójában Orbán Viktor faluja.

Fideszes politikus mondathatta le az Alföldi-előadást

Publikálás dátuma
2018.04.24. 22:16
Forrás: Átrium/Facebook Fotó: Lakatos Péter

Alföldi előadását nem a pécsi Zsolnay Kulturális Központ vezetője, Vincze Balázs akarta lemondani, hanem egy fideszes politikus szólította fel az ügyvezetőt, hogy tegye meg ezt a lépést. Vincze meg „elvitte a balhét” – értesült lapunk. Az ügy érdekessége, hogy március 11-én a Zsolnayban még játszhatott Alföldi Róbert, akkor a Gothár Péter által rendezett Vaknyugat című színművet adták elő a színész főszereplésével. Azt, hogy öt héttel később Alföldit kicenzúrázták Pécsről, a választás eredményével magyarázzák a baranyai megyeszékhelyen.

Mint arról írtunk, a pécsi Zsolnay Kulturális Központ vezetője, Vincze Balázs a múlt héten indoklás nélkül lemondta az Igenis, miniszterelnök úr! című komédia május 27-ére tervezett előadását. Ilyen lépés a nemzetközi hírű kulturális intézmény nyolcéves történetében még nem fordult elő. Mivel a jegyek java április közepén elfogyott, mindenki arra gyanakszik, hogy azért nem mutathatják be a komédiát a Fidesz irányította Pécsen, mert a főszerepek egyikét az ellenzékiségét nyíltan vállaló Alföldi Róbert játssza. Ezt a hipotézist eddig nem cáfolta se a Zsolnay, se a város vezetése, s az ügyben az illetékesek nem hajlandók nyilatkozni.

A befogadó teátrum 2012 óta 25 színházi műhely 84 produkcióját mutatott be. Az eladásokat a Zsolnay Színház egyik elindítója, Kiss Mónika válogatta és szervezte. Kedden a Zsolnay központnál művészeti munkatársként dolgozó Kiss Mónika bejelentette, hogy az általa szervezett Zsolnay Színház véget ért. Ezt a Facebookon keresztül osztotta meg ismerőseivel. Kiss Mónika, aki főképp arról ismert, hogy ő a Villány környékén nyaranta nagy sikerrel megrendezett Ördögkatlan Fesztivál egyik ötletgazdája, nem magyarázta visszavonulását.

Telefonon megkerestük Kiss Mónikát, és kérdésünkre válaszolva elismerte, hogy az Alföldi-előadás lemondása miatt döntött így. Neki nem volt szerepe a lemondásban, amikor ez történt, nem is volt Magyarországon. Arról, hogy mi lehetett Alföldiék kitiltásának oka, nem kívánt nyilatkozni, azt viszont megemlítette, hogy a Zsolnay Színház előadásai jól reprezentálták a magyar nyelvű színjátszás egészét, csakis a művészi érték játszott abban szerepet, ki kap ide meghívás, politikai és ideológiai szempontok semmiképp. Ennél többet Kiss Mónika nem mondott.

Szerző