Előfizetés

Fideszes politikus mondathatta le az Alföldi-előadást

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2018.04.24. 22:16

Alföldi előadását nem a pécsi Zsolnay Kulturális Központ vezetője, Vincze Balázs akarta lemondani, hanem egy fideszes politikus szólította fel az ügyvezetőt, hogy tegye meg ezt a lépést. Vincze meg „elvitte a balhét” – értesült lapunk. Az ügy érdekessége, hogy március 11-én a Zsolnayban még játszhatott Alföldi Róbert, akkor a Gothár Péter által rendezett Vaknyugat című színművet adták elő a színész főszereplésével. Azt, hogy öt héttel később Alföldit kicenzúrázták Pécsről, a választás eredményével magyarázzák a baranyai megyeszékhelyen.

Mint arról írtunk, a pécsi Zsolnay Kulturális Központ vezetője, Vincze Balázs a múlt héten indoklás nélkül lemondta az Igenis, miniszterelnök úr! című komédia május 27-ére tervezett előadását. Ilyen lépés a nemzetközi hírű kulturális intézmény nyolcéves történetében még nem fordult elő. Mivel a jegyek java április közepén elfogyott, mindenki arra gyanakszik, hogy azért nem mutathatják be a komédiát a Fidesz irányította Pécsen, mert a főszerepek egyikét az ellenzékiségét nyíltan vállaló Alföldi Róbert játssza. Ezt a hipotézist eddig nem cáfolta se a Zsolnay, se a város vezetése, s az ügyben az illetékesek nem hajlandók nyilatkozni.

A befogadó teátrum 2012 óta 25 színházi műhely 84 produkcióját mutatott be. Az eladásokat a Zsolnay Színház egyik elindítója, Kiss Mónika válogatta és szervezte. Kedden a Zsolnay központnál művészeti munkatársként dolgozó Kiss Mónika bejelentette, hogy az általa szervezett Zsolnay Színház véget ért. Ezt a Facebookon keresztül osztotta meg ismerőseivel. Kiss Mónika, aki főképp arról ismert, hogy ő a Villány környékén nyaranta nagy sikerrel megrendezett Ördögkatlan Fesztivál egyik ötletgazdája, nem magyarázta visszavonulását.

Telefonon megkerestük Kiss Mónikát, és kérdésünkre válaszolva elismerte, hogy az Alföldi-előadás lemondása miatt döntött így. Neki nem volt szerepe a lemondásban, amikor ez történt, nem is volt Magyarországon. Arról, hogy mi lehetett Alföldiék kitiltásának oka, nem kívánt nyilatkozni, azt viszont megemlítette, hogy a Zsolnay Színház előadásai jól reprezentálták a magyar nyelvű színjátszás egészét, csakis a művészi érték játszott abban szerepet, ki kap ide meghívás, politikai és ideológiai szempontok semmiképp. Ennél többet Kiss Mónika nem mondott.

Voksszállítás következmény nélkül

Publikálás dátuma
2018.04.24. 22:12

Törvénysértő volt az ukrán–magyar határ mentén a kettős állampolgárok szervezett szállítása a szavazásra – állapította meg a Kúria. A legfelsőbb bírósági ugyanakkor leszögezte azt is: A szavazás megismétlésének elrendeléséhez, a jogsértés tényét alátámasztó bizonyíték nem volt elegendő, mert abból a jogsértés mértékére, a szavazás eredményét befolyásoló jellegére semmilyen következtetést levonni nem lehetett. Másrészt önmagában az alapelvek sérelme nem lehet alapja a szavazás megismétlésének – írták. 

Visszatér az ORÖ hivatalvezetője

Publikálás dátuma
2018.04.24. 21:48

Újra a 70 éves Cserháti Tiborné irányítja az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hivatalát – posztolta Facebook-oldalán Hidvégi-Balogh Attila, a Romnet.hu felelős szerkesztője.

Cserhátinéról már két éve is úgy nyilatkozott lapunknak Vajda László, az ORÖ egyik képviselője, hogy az asszony támogatja "a sorozatos törvénytelenségeket", ezért vissza kívánják hívni a tisztségből. Ez végül csak idén március végén sikerült. Most Balogh János ORÖ-elnök mégis úgy döntött: megváltoztatja az alig három hetes véleményét és visszahívja Cserhátinét. Hidvégi szerint a háttérben Farkas Flórián miniszterelnöki biztos sejlik fel, akinek „nyugdíjas munkavállaló kell, diplomás, nyelvet beszélő fiatal cigányok helyett.”