Adrenalin és ejtőzés

Publikálás dátuma
2018.04.23. 07:15
Az állandó 10-12 fokos pincerendszer, a vulkanikus talaj, a sok napsütés, a késői szüret és a gondos gazdák mind tehetnek a vilá
Van, aki a hegyek szerelmese, másokat a széles síkság tágassága ejt rabul, vagy adrenalinnövelő próbákra vágyik, ráadásul a jóféle magyar borokat is kedveli, annak Tokaj tökéletes úti cél.

Hol a boldogság mostanában? Sokfelé. De Tokaj és a Zemplén tuti tipp. A legfinomabb borral a kezünkben, barátok társaságában a szőlőben ülni és a lankákat bámulni, friss, helyben termett nyersanyagokból készült ételeket enni, az érintetlen természetben történelmi emlékek között túrázni, adrenalinnövelő próbákat kiállni, vallások és fejedelmek nyomában bandukolni vagy csak éppen csendben lenni - bármelyiket választhatjuk Észak-Magyarországon.

Már a középkorban játszódó regényekben is találkozni Tokaj nevével. Vagyis az ottani boréval, amiért képesek voltak akár kétezer kilométerre is elkocsikázni, hogy európai királyi udvarok asztalára kerülhessen a magyar nedű. A csoda oka sokrétű: a vulkanikus talaj, a sok napsütés, a késői szüret, a masszívan 10-12 fokos pincerendszer mind tehet a világhírről.

Ez volt a világ első védett, zárt borvidéke - 1737-ben nyilvánította azzá egy királyi dekrétum. A 21. század eleje óta pedig kulturtájként a világörökség része, 27 településével és rengeteg pincéjével. A válogatott, túlérett szőlőszemekből készült Tokaji titka a nemesen rothadt aszúszemekben rejlik. Ezeket külön szüretelik és adják hozzá az alapborhoz, a musthoz vagy az erjedő musthoz. Minél többet, annál több puttonyos az aranyszínű aszúbor.

Barangolni a szőlővel beültetett lankákon, kiülni a szőlőbe és csodálni a tájat, miközben a világhírű bort kortyolgatjuk - tökéletes hétvégi program, minden évszakban. Na jó, télen talán nem annyira. Mádon több helyen is méltó környezetben mutatják be a borászok hitét az ásványoktól duzzadó talajban, a szigorú terméskorlátozásban, a kemény munkában és a baráti összefogásban. A borok mellett a régió alapanyagaiból készült ételeket is kóstolhatunk és dűlőtúrákon is részt vehetünk. Ezt pedig ne csak bóklászásként képzeljük el: 4 és 2 kerekű terepjárók, Mountain-bike-ok, e-bike-ok várják a vendégeket.

Az adrenalin megszállottjainak nyitották a Zempléni Kalandparkot. Sátoraljaújhely felett az ország leghosszabb libegője, leghosszabb bobpályája, első kabinos drótkötélpályája mellett mászófal-központban is próbára tehetik magukat. Az igazi bátorságpróba viszont a több mint 100 méteres mélység felett átívelő, két hegyet összekötő átcsúszó kötélpálya. A környékre tervezik, a Szárhegy és a Várhegy közé a 700 méter hosszú, legmagasabb pontján 80 méter magas üveghidat is - plexiből. Ez 200 méterrel lesz hosszabb a mostani kínai világrekordernél. Aki átsétál rajta, a talpa alatt is a természetet látja.

Ami azonban a legtöbb adrenalint termeli, az a Sólyom. A Magas-hegyről drótkötélen, ülő hevederben szabadon csúszhatunk át 152 méter magasan, óránként 80 kilométeres sebességre felgyorsulva a Szár-hegyre, másfél perc alatt.

Tengerszem - Az ország egyik legszebb természeti csodája a Megyer-hegyen

Tengerszem - Az ország egyik legszebb természeti csodája a Megyer-hegyen

Nemcsak extrém kalandokra - nyugodt történelmi kirándulásokra is várnak a Zemplén hegyei-völgyei. Csodás várakat ejthetünk útba. Itt van Füzér, Boldogkő, vagy az 1300 körül épült, belsőtornyos regéci vár - ittt töltötte gyermekkorának első éveit II. Rákóczi Ferenc fejedelem. A környék várainak királynője azonban kétségkívül a sárospataki Rákóczi-vár, az ország egyik legismertebb vára. Subrosa-erkély, Lórántffy-lodga, Vörös torony - irodalmi élményekből mindenkinek ismerős nevek.

A túrázókat várja a Tengerszem is Sárospatak mellett, a Megyer-hegyen, egy régi bánya helyén. A természetvédelmi területen lévő gyönyörű tó legmélyebb pontja 6 és fél méter, a vizet 70 méter magas sziklafalak ölelik. 2011-ben a Sárospatakról a piros jelzésű túraúton elérhető Tengerszemet választották meg az ország legszebb természeti csodájának.

Bacchus-kút - A bor és mámor megtestesítője a tokaji főtéren

Bacchus-kút - A bor és mámor megtestesítője a tokaji főtéren

Az emberpróbáló túrák mellett kényelmesen elérhető célpontok is hívogatják a történelemrajongókat Zemplénben. Sárospatak a vallások csomópontja. Az 1531-ben alapított, aztán 1671 és 1703 között üldöztetés miatt bujdokolni kényszerült híres Református Kollégiuma komoly történelmi szerepet töltött be. De a város jelentős, 8 ezer darabos római katolikus egyházi gyűjteményt is a magáénak mondhat. A gótikus vártemplom szomszédságában állt valamikor az Árpád-házi királynők udvarháza, ahol 1207-ben Szent Erzsébet született. A ház udvara ma a magyar szentek rózsakertjével, szabadtéri színpaddal, rózsalugasokkal és pihenőkkel várja a zarándokokat és látogatókat.

Vizsolyban, a regéci vár közelében nézhetjük meg az 1590-ben itt nyomtatott teljes magyar nyelvű Vizsolyi (Károlyi) Biblia egyik első kiadású példányát. A 13.-16. században épült református templom kertjében Bibliás Könyvesház és Nyomdatörténeti Múzeum is található.

A csendben megnyugvást keresőket éppen úgy várja Zemplén, mint az extrém élmények kalandorait. Csak éppen máshol. Kishuta és a környékbeli települések (Nagyhuta, Hollóháza) a nyugalom és a természet közelségét tekintik fő vonzerejüknek. Az ottani vendégházak egész évben nyitva állnak. Hollóháza a kulturális turizmus célpontja is: a porcelán fejlődését a Porcelánmúzeumban is megtekinthetik az érdeklődők.

Kultúra
Szezonban Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényhelyszíne a használaton kívüli, külszíni bányában kialakított fesztiválkatlan, melynek egyedi hangulatot ad a Bodrog folyó közelsége. A Nagyszínpadon koncertek, táncprodukciók, színházi előadások, önálló estek váltják egymást, előadás előtt alkalmanként borkóstolók is tartanak.
Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye a 26 éves Zempléni Fesztivál. Az augusztusi programsorozat egy héten át magas színvonalú komolyzenei koncerteket, színházi- és tánc előadásokat, dzsesszkoncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat kínál.

Szerző
Témák
bor Tokaj szőlő

Keménykedik a számvevőszék a kistelepülésekkel

Publikálás dátuma
2018.04.23. 07:01
Pest megye egyik legjobban fejlődő települése. FOTÓ: BOHANEK MIKLÓS
Befagyaszthatják három független vezetésű település: Veresegyház, Kiscsécs, és Mátraverebély állami támogatását. Felkészül Taktabáj, Bodrogkisfalud és Nyírmeggyes.

- Jézus Mária, akkor mi lesz velünk? - így jajdult fel a kiscsécsi óvoda dadusa, aki tőlünk hallott először arról, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) működésbeli hiányosságok miatt kezdeményezte az önkormányzat állami támogatásainak megvonását. A kicsik aludtak, s mint később megtudtuk, az is nagy szó, hogy ebben a kis borsodi faluban egyáltalán vannak még óvodások. A kétszáz kiscsécsi zöme középkorú vagy idősebb, kilencvenkilenc százalékuk roma, s hiába épült meg tíz éve az óvoda, sokig nem volt, aki igénybe vegye. Most tizennyolcan járnak ide, így felvehettek melléjük két óvónőt meg egy dadust. Ugyanebben az épületben van a községháza is, miután a régi polgármesteri hivatalt még az előző ciklusban egy tartozás fejében elárverezték: 2013-ban csődeljárás is indult a falu ellen. Most ilyenről nincs szó, a nagyjából százmilliós költségvetésű településen az utóbbi években már kordában tartották a pénzügyeket.

A kiscsécsiek nyolcvan százaléka a Fideszre szavazott, így a helyiek arra nem is gondolnak, hogy valamiféle büntetés vagy kormánypárti átok sújtja őket. Balogh Mihály független polgármester a dadushoz hasonlóan elcsodálkozott az ÁSZ-döntés hírére. Azt mondta, nem tud semmilyen vizsgálatról vagy átvilágításról, a döntés meglepte, azt sem tudja, mi a teendője. A falunak nincs saját hivatala, egy körjegyzőségben vannak Girinccsel és Kesznyétennel, utóbbi helyről jár ki a jegyző hetente egyszer. Önállóan nem dönthetnek semmilyen pénzügyben, azt is a körjegyzőséggel kell megbeszélniük, ha egy liter benzint akarnak venni a fűnyíróba. Kerestük Farkasné Molnár Mónika jegyzőt is, ám nem sikerült elérnünk. Így jártunk a mátraverebélyi polgármesterrel is, akinek felesége visszahívást ígért ugyan, ám később, többszöri próbálkozásunkra sem vették már fel a telefont.

Mátraverebélyt és Kiscsécset nem lehet összemosni, mindkettőnél más hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrzések során - mondta a Népszavának Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs osztályvezetője. Azon elcsodálkozott, hogy a kiscsécsi polgármester nem tudott ezekről a vizsgálatokról, szavai szerint ugyanis mind a jegyző, mind a polgármester aláírásával igazoltan átvette az erről szóló értesítéseket. Hozzátette: az állami támogatások felfüggesztése nem vonatkozik az önkormányzatok kötelező feladataira, nem érinti a közmunkások, közalkalmazottak bérét, minden más kiadást azonban igen.

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára korábban egy sajtótájékoztatón arról beszélt: azért kellett meghozniuk ezt az intézkedést, mert nem működött a belső ellenőrzés, megsértették a számviteli előírásokat.

A többség rendesen beállt a sorba
Az elmúlt időszakban 132 nagyközség gazdálkodását ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Többségük gazdálkodását rendben találták, három település esetében azonban kezdeményezték, hogy a Magyar Államkincstár ezektől az önkormányzatoktól rendkívüli intézkedéssel vonja meg az állami támogatásokat. Mátraverebély és Veresegyház az ellenőrök szerint nem hajtotta végre a saját intézkedési tervét a hiányosságok pótlására, Kiscsécs viszont sem gazdálkodási adatokat, sem intézkedési tervet nem küldött az ÁSZ-hoz. A hivatal múlt pénteki tájékoztatóján az is kiderült, hogy három további község, Taktabáj, Bodrogkisfalud és Nyírmeggyes is a veszélyeztettek listáján van, harminc napos haladékot kaptak a hiányosságok pótlására.

Mindhárom érintett települést független polgármester vezeti, s a Veresegyház élén 1965 óta álló Pásztor Bélát többször is kóstolgatta már a jelenlegi hatalom. 2013-ban felmentették a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól, de vélhetően nem javított a város fideszes megítélésén az sem, hogy elhatárolódott attól, ahogyan Tuzson Bence felhasználta egyik korábbi beszédét az idei választási kampányban. Mindezek ellenére Pest megye egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosának első embere érdeklődésünkre úgy fogalmazott, nem lát politikai üzenetet a számvevők döntésében.

Ugyanakkor hangsúlyozta: ma nincs mozgástér az önkormányzatoknál, az egész rendszer a bizalmatlanságra épül. Az ÁSZ épp egy éve kezdte vizsgálni a város 2016-os dokumentumai alapján, hogy megfelelően működik-e a polgármesteri hivatal belső kontrollrendszere, biztosított-e a felelős gazdálkodás, továbbá eleget tesznek-e a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségeiknek. Pásztor Béla három kifogásolt kérdést említett érdeklődésünkre. Az önkormányzat által fenntartott állatkertbe szerettek volna új példányokat beszerezni, a feladattal megbízott ember azonban nem járt sikerrel. Mivel igazoltan rengeteg munkát végzett, kifizették a megbízási díját, de az ÁSZ ellenőrzés kifogása után visszakérték és vissza is kapták a pénzt. Azt is szabálytalannak tartották az ellenőrök, hogy az új gimnázium építéséhez szükséges területen megvásárolt egyik ház korábbi tulajdonosának néhány hónapig megengedték, hogy bérleti díj fizetése nélkül maradhasson, hisz az üres épület sem hozott volna hasznot. Azóta a helyén a váci egyházmegye fenntartásában egy reál és egy humán osztállyal működik is az új iskola.

A harmadik kifogásolt tétel az ÁSZ jelentésében a polgármester elmondása szerint az volt, hogy azoknak a hivatali dolgozóknak, akik munkaidőn túl közösségi eseményeket szerveztek, kisebb összegeket fizettek. A számvevők rendőrségi nyomozással akarták tisztázni, hogy tényleg tettek-e valamit a pénzükért. - Tavaly év végén minden érintettet és engem is kihallgattak, mintha bűnözők lennénk, de végül lezárták a nyomozást, mert mindenki igazolta, hogy megdolgozott a kilencezer, néha húszezer forintjáért – sorolta Pásztor Béla a történteket. Azt elismerte, hogy a belső szabályzatukat nem írták újra, ezért kapták a büntetést, de azt mondta, ezt is megteszik a következő hetekben, ha a minden részletre kiterjedő szabályozási filozófia ezt követeli, bár ő más szemléletben vezeti a települést immár 53 éve. Úgy véli, sokkal többre lehet menni, ha szabadságot kapnak az önkormányzatok.

Veresegyház polgármesterét nem rendítette meg az ÁSZ szigora, mint mondta: adóbevételeik miatt eddig is alig kaptak állami támogatást.

Pártatlanul
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben tudatta, hogy elfogadta az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságok megszüntetésére, az LMP esetében kiegészítést kért, a Jobbik, a DK és a Párbeszéd azonban visszakapta a terveket, mert azok a számvevők szerint nem alkalmasak a hiányosságok megszüntetésére. Egy másik közleményben arra emlékeztették a Jobbik szóvivőjét, hogy a párt vizsgálatakor minden törvényt betartva állapítottak meg 663 millió forintos bírságot. A szervezet ezt azután hangsúlyozta, hogy Mirkóczki Ádám a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a múlt héten úgy fogalmazott: szeretnék, ha az ÁSZ tisztességes vizsgálatot folytatna és átvenné azokat a dokumentumokat, amelyekkel a párt bizonyítani tudja, hogy törvényesen gazdálkodott.

Szerző

Napos kezdet, záporos folytatás

Publikálás dátuma
2018.04.22. 21:58
FOTÓ: Shutterstock
Hétfőn a kezdeti napos időt délután erőteljes gomolyfelhő-képződés váltja és sokfelé záporok, zivatarok alakulhatnak ki, melyeket helyenként viharos széllökések és jégeső kísérhet. Hajnalban 9-15 fok körül alakulnak a minimumok, napközben a legmelegebb órákban 24-29 fokra van kilátás.

Keddre virradó éjszaka egy hidegfront vonul át további esővel, záporokkal, reggel még többfelé eshet. Napközben viszont északnyugat felől felszakadozik a felhőzet és sok lesz a napsütés, de délután főként északkeleten ismét kialakulhat zápor, zivatar. Feltámad az északnyugati szél, a hőmérséklet néhány fokot visszaesik, délután 20-25 fokot mérhetünk.

Ezt követően szerdán megélénkülő délnyugati áramlással ismét melegebb levegő érkezik térségünkbe, 23-27 fok valószínű. A túlnyomóan napos időben csak kis eséllyel alakulhatnak ki gyenge záporok, jellemzően az északi megyékben.

Csütörtökön kezdetben napos időre van kilátás, majd szeles, záporos, zivataros idő várható. Északnyugaton visszaesik a hőmérséklet, délkeleten még 28-29 fokos meleg lesz. Pénteken felhős, de száraz idő valószínű, 18-22 fok körüli maximumokkal.

Szerző