Egymásnak üzenget a PDSZ és a minisztérium

Publikálás dátuma
2018.04.22. 12:15
FOTÓ: Tóth Gergő

Az elmúlt politikai ciklus is azt igazolta, hogy a párbeszéd és a közös munka mellett a legjelentősebb - ám nem elégséges - oktatást pozitívan érintő korrekciót csak az utca nyomására, a 2015-16-os "tanárlázadás" hatására tette meg a hatalom - reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Megírtuk: a PDSZ pénteken utcai sajtótájékoztatót tartott Budapesten az Emmi épülete előtt, ahol Szűcs Tamás, a szervezet újonnan megválasztott ügyvezető elnöke bejelentette: az Emmi felszámolását és önálló oktatási minisztérium létrehozását követelik. Az Emmi ezt követően gunyoros hangvételű közleményben reagált, amelyben először megjegyezték, csak a sajtóból értesültek arról, hogy a PDSZ-nek új elnöke van. Majd hozzátették, bíznak abban, hogy lesz módjuk "nem csak az utcáról megismerni a PDSZ oktatásszakmai elképzeléseit".

"A PDSZ mostani nyilvános sajtótájékoztatójának egyetlen követelését, az önálló Oktatási Minisztérium létrehozását nemcsak az utcán, hanem évek óta számtalan fórumon hangoztattuk. A követelés aktualitását a kormányváltás adja" - replikázott a szakszervezet Országos Választmánya. Mint írták, a PDSZ a jövőben is fog közterületen, ha úgy tetszik "utcán" akciókat szervezni, hiszen ez egy demokráciában bevett gyakorlat. Továbbá sajnálják, hogy az Emmi csak a sajtóból értesült az elnökcseréről, de ezt nem tartják lényegi kérdésnek. "A megjegyzést besoroljuk az utóbbi évek csöppet sem szokatlan manipulatív megjegyzéseink sorába, hiszen alkalmas arra, hogy a lényegi tartalmi kérdésről elterelje a figyelmet" - írták.

- Az oktatásirányítás rendszerének átalakítása mellett a pedagógusok terhelésének csökkentése, a tananyag mennyiségének átstrukturálása is első helyen szerepel a követeléseink között. Utóbbi a diákok terhelését is nagyban érinti - nyilatkozta lapunknak Szűcs Tamás. A PDSZ ügyvezető elnöke hangsúlyozta: célja a szakszervezet megerősítése, új tagok toborzása, ennek érdekében már egy stratégiát is kidolgozott.

Arra a kérdésünkre, tervezi-e erősíteni az együttműködést a másik nagy tanári érdekképviselettel, a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ), úgy válaszolt: nagy lehetőség előtt állnak annak érdekében, hogy az együttműködés erősödjön, hiszen nyáron a PSZ-en belül is tisztújítás lesz.

- Én személy szerint eddig sok mindenben nem értettem egyet a PSZ vezetésével. Konkrét példát is mondok: decemberben a társ-szakszervezetek megkérdezése nélkül írtak alá 39 tankerületben olyan kollektív szerződéseket, amelyek szerintem nem minden munkavállaló érdekeinek feleltek meg. Egy kollektív szerződés aláírása a szakszervezeti világ egyik legfontosabb döntése, ezért is lett volna fontos az egyeztetés. Bízom abban, hogy lesz egy olyan arcújítás a PSZ-nél, ami lehetővé teszi majd a hatékonyabb együttműködést - fogalmazott Szűcs.

Érdeklődtünk arról is, számítanak-e az eddigi PDSZ-elnök, Mendrey László munkájára. Szűcs erre úgy felelt, "informálisan" meghallgatják Mendrey véleményét, tapasztalatait is, de "formális" módon nem számítanak a segítségére.

Szerző

Észak-Koreában építenek imaházat magyar baptisták

Publikálás dátuma
2018.04.22. 11:33
Kim Ir Szen emlékmű Észak-Korea fővárosában. FOTÓ: Shutterstock
Az észak-koreai vezetés egy phenjani imaház megépítésére kérte fel a magyarországi Baptista Szeretetszolgálatot - közölte a segélyszolgálat Washingtonban élő vezetője.

Szenczy Sándor baptista lelkész elmondta: Phenjanban - példa nélkül álló módon - prédikálhatott az ország egyetlen protestáns templomában, és az észak-koreai külügyminisztérium magas rangú tisztségviselője azt is felajánlotta, hogy építsenek baptista imaházat is a fővárosban. 

A kommunista, tehát alapvetően vallás- és egyházellenes ország fővárosában orosz támogatással már épülőben van egy ortodox templom is. Szenczy Sándor elmondta: a hagymakupolás épület már szerkezetkész állapotban van.

Szenczy Sándor és munkatársai több hivatalos találkozón vettek részt, amelyeken megállapodás született arról, hogy magyar módszerrel, a konduktív pedagógia bevezetésével fognak neki mozgássérült gyerekek rehabilitációjának. Erre azok után kerülhet majd sor, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető öt évvel ezelőtt elismerte: a korábbi állításokkal ellentétben Észak-Koreában is vannak fogyatékkal élő, sérült gyerekek.

A helyi konduktorokat magyar szakemberek képzik majd ki - mondta Szenczy Sándor.

Szerző

Ünnep - Ma van a Föld napja

Publikálás dátuma
2018.04.22. 11:08
FOTÓ: Shutterstock
Világszerte több mint 170 országban ma ünneplik a Föld Napját. Az idei év kiemelt témája a műanyag hulladékok elleni harc.

"Minden egyes ember számít, és minden egyes ember minden nap hatással van a bolygóra. És rajtunk áll, hogy milyen változást hozunk - üzente Jane Goodall világhírű főemlőskutató, természetvédő a nemzetközi Föld napja idei résztvevőinek. Az 1970-ben először csak az Amerikai Egyesült Államokban megtartott Föld napi programot ma már 175 országban rendezik meg április 22-én. Magyarország 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz, s mára az egyik legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált.

A Föld Napja minden évben egy-egy témakör köré szerveződik, a hagyományokhoz híven az idei év témájáról is szavazás döntött: a természetvédők a műanyag hulladékok okozta problémákra szeretnék felhívni a figyelmet. A Népszava már idén is több cikkben számolt be arról, miként veszélyezteti a műanyag szemét az élővilágot. Legutóbb a BBC News beszámolója alapján arról írtunk, hogy a műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány a világ tengereit veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségének csökkentése érdekében.

Az egyik legnagyobb problémát ugyanakkor a PET-palackok jelentik: 2006-ban még 300 milliárd PET-italospalack fogyott éves szinten világszerte, 2016-ban már 480 milliárd. Mára a PET-palackokból eredő plasztikszemét felhalmozódása a tengerekben legalább olyan súlyos környezeti problémává vált, mint a klímaváltozás. Ha nem változik a helyzet, előzetes becslések szerint 2050-re az óceánok súly szerint több műanyagot fognak tartalmazni, mint halat.

Korábbi tanulmányok a cetcápák és a barázdásbálnák szervezetében mutattak ki olyan mérgeket, amelyek a műanyagokból származhatnak. Egy Franciaországban partra vetődött és elpusztult bálna szervezetében 800 kilogramm műanyagot találtak. Egy Ausztráliában megdöglött bálnából 30 teljes műanyagszatyrot és hat négyzetméter műanyag fóliát szedtek ki. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) becslése szerint az óceáni műanyagszemét-szennyezés a tengeri élőlények százezreinek haláláért felelős minden évben.

A nemzetközi #BreakFreeFromPlastic mozgalom - amelyben több mint 1100 csoport vesz részt - kezdeményezésére most milliónyian mondtak nemet a műanyagáradatra. Az emberek világszerte petíciókhoz csatlakoztak, és fotókat tettek közzé a közösségi médiában a boltokban, éttermekben található elképesztően pazarló műanyag csomagolásokról, hogy olyan nagyvállalatokat bírjanak rá az eldobható műanyagok termelésének és használatának csökkentésére, és végső soron azok teljes kivezetésére, mint a Coca-Cola, a Pepsi, a Nestlé, az Unilever, a Procter & Gamble, a McDonald’s vagy a Starbucks - közölte a Greenpeace Magyarország.

A szervezet vegyianyag-szakértője, Simon Gergely kijelentette: az egyszer használatos eldobható műanyagok visszaszorítása érdekében a magyar kormánytól is intézkedéseket várnak. "Gazdasági és jogi eszközöket kell alkalmazni annak érdekében, hogy radikálisan visszaszorítsuk az eldobható műanyag italos palackok használatát, és megszabaduljunk a műanyag zacskóktól" - mondta.

Szerző