A "tej élet, erő, egészség” - Vagy mégsem?

Publikálás dátuma
2018.04.20. 15:13
Illusztráció: AFP
A "tej élet, erő, egészség” - tartották korábban, ma azonban egyre többet hallani, hogy a tejtermékek rossz hatással is lehetnek a szervezetre.

„Sokan csodálkoznak, hogy nem fogynak, pedig csak három tejeskávét isznak, és nem esznek semmit” - idézi Bocsi Viktória a hozzá fordulók nagy részét. A táplálkozási tanácsadó a Népszavának elmondta, a legtöbbünk hormonális rendszere is – többek között a sok kávétól és tejtől – olyan rossz állapotban van, hogy még ettől, a durva kalóriamegvonástól sem indul be a fogyás. Bizonyos hormondominancia esetén, merthogy az anyagcserénket és a hormontípusunkat illetően sem vagyunk egyformák, a kávé és a tejtermékek - külön-külön is, de kombinálva még inkább - olyan folyamatokat indítanak be, amelyek amellett, hogy gátolják a fogyást, még árthatnak is a szervezetnek.

A tehéntejben, mivel az a céja, hogy a borjú egészségesen fejlődjön, növekedési hormonok találhatók, amelyek a feldolgozás során sem tűnnek el. Azért, hogy a tehenek megfelelő mennyiségű tejet adjanak, a takarmányukhoz ráadásul egyéb hormonokat is tesznek, amelyek szintén bejutnak az emberi szervezetbe is.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Tejtermékek fogyasztása után az arra érzékenyeknél a nyelőcsőtől a bélrendszerig nyálka képződik, ami egyrészt kedvez a gyulladások kialakulásának, másrészt gátolhatja a hörgők és a légutak szabad áramlását is, aminek légúti panaszok, asztmaszerű tünetek lehetnek a következményei – sorolja a táplálkozási tanácsadó.

A tejfehérje a bélrendszer falát károsítva okozhat emésztőrendszeri és akár idegrendszeri panaszokat is. Okozhat áteresztő belet, allergiákat, ekcémát, intoleranciát, hosszú távon pedig akár súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet. Sok ember szervezete nem tudja feldolgozni a tejcukrot, vagyis laktózt sem. A tejnek- és tejtermékeknek irreálisan magas az inzulinigénye, ezért cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén sem javasolt a fogyasztásuk.

Ugyanezekből az okokból a gyerekek betegségeinek is táptalaja lehet a túlzott tejtermékfogyasztás. Természetesen ez is egyéni, de tapasztalatok szerint az emberek csupán 8-10 százalékának nem árt, ezért, ha egy gyerek sokat beteg, érdemes megpróbálni elhagyni vagy akár csak csökkenteni a tejtermékek fogyasztását, legalább otthon – javasolja Bocsi Viktória.

Laktózmentesen sem?
A laktózmentes tejtermék ugyan tejcukrot nem tartalmaz, de a sokkal agresszívebb allergént, a tejfehérjét igen.

Vitaminmatek

A hivatalos ajánlások szerint azonban még mindig sok tejterméket kellene fogyasztani, mert D-vitamin és kálciumforrásnak tartják. Az amerikai ajánlás szerint 600 NE (nemzetközi egység) a napi D-vitamin ajánlott adagja, miközben a szervezetnek napi 2000 NE-re lenne szüksége. Egy pohár, 280 kcal-tartalmazó tej természetes állapotában 3,6 NE D-vitamint tartalmaz, tehát 167 pohárral kellene meginni naponta, hogy elérjük az ajánlás mennyiségét, a 600 NE-t. Ha feldúsítják szintetikus D-vitaminnal, akkor egy pohár már 100 NE D-vitamint tartalmaz, így már „csak” 6 pohárra lenne szükség, ami viszont közel 1700 kalóriabevitelt jelentene. 2000 NE-hez így aztán 20 pohár tej kellene, ami rengeteg, 5600 kcal bevitelét jelentené.

Szerző

Orbánnak és Balog Zoltánnak üzent a PDSZ

Publikálás dátuma
2018.04.20. 14:53
Fotó: Tóth Gergő

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) megszüntetését, önálló Oktatási Minisztériumot követel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - jelentette be pénteken Szűcs Tamás, a szakszervezet újonnan megválasztott ügyvezető elnöke az Emmi épülete előtt tartott sajtótájékoztatón. Ezen kívül azt is szeretnék, hogy az oktatás mellett minden jelentősebb ágazatnak legyen önálló, a területet megfelelő erővel és szakértelemmel képviselő minisztere.

Ennek érdekében a kormányalakítás előtt álló Orbán Viktornak is levelet küldtek. "Kívánjuk, hogy a leendő kabinet felelősségteljesebb és hatékonyabb munkát végezzen minden eddigi elődjénél, s reméljük, hogy Önhöz, s az újonnan létrejövő kormány tagjaihoz sikeresen jutnak majd el a különféle szakszervezetek, civil szervezetek javaslatai" - írták.

- Az Emmi nem képes az egyes ágazati érdekeket megfelelően képviselni. Ez az épület, ami előtt állunk, az elmúlt nyolc évben a humán szféra kudarcát jelképezte - fogalmazott Szűcs Tamás. Balog Zoltánnak - aki eredeti hivatását tekintve református lelkész - azt üzente: a rábízott területeknek nem volt jó pásztora, azokat sokszor "átengedte a farkasoknak, akiket nem érdekelt más, csak a zsákmány". - Ha Balog Zoltán "emberi erőforrást" elmozdítják pozíciójából, nem fogjuk sajnálni - tette hozzá.

"Az oktatást a párbeszéd, a közös munka, nem az utcai akciók segítik" - reagált a PDSZ sajtótájékoztatójára az Emmi. Mint írták, a sajtóból értesültek arról, hogy a PDSZ-nek új vezetője van, aki bemutatkozás gyanánt az utcai demonstrációt választotta. "Bízunk abban, hogy a későbbiekben lesz mód nem csak az utcáról megismerni a PDSZ oktatásszakmai elképzeléseit".

Szerző
Témák
Emmi PDSZ

Majtényi: Nem elég kisétálni a Kossuth térre

Publikálás dátuma
2018.04.20. 14:17
Fotó: Molnár Ádám
Csodálom, hogy eddig maradtak. Kifejezetten ellenséges környezetben nem jó dolgozni – így reagált Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke a bejelentésre, hogy a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Intézet (OSI) alapítványainak irodája elhagyja Budapestet, és átköltözik Berlinbe.

Lenyűgözően szép fekvése és remek épületei, kultúrája révén Budapestnek jó esélye volt rá, hogy sokféle területen regionális központtá váljon. Majtényi szerint ennek pont az ellenkezője történik, a budapesti OSI-féle iroda bezárása pedig ezt a kedvezőtlen folyamatot csak erősíti. Az iroda regionális szervezeteként működött ugyanis, csak kis részben foglalkozott Magyarországgal. Elkötözése „meglehetősen rossz üzenet”, jól érzékelteti, milyen állapotok uralkodnak nálunk. „Kopik az ország, kopik a város” – jegyezte meg Majtényi László.

A Közép-Európai Egyetem (CEU) távozása nagy dráma lenne – folytatta. Az OSI helyzete ugyanakkor még kényesebb, mint az egyetemé, hisz a fideszes kormány által meghirdetett zárt illiberális állammal szemben vállaltan a „nyílt társadalom” eszményeinek képviseletét tekinti feladatának.

Majtényit a jobboldalon „Soros helytartójának” nevezték, amikor nemrégiben – az esélytelenek nyugalmával – ellenzéki felkérésére elindult államfő-jelöltként Áder Jánossal szemben. Elmondása szerint azonban az általa vezetett intézet csak szerény támogatásokat kapott a Soros Györgyhöz köthető intézményektől.

„Alapvetően magunkra számíthatunk. Egyik napról a másikra élünk. Többször szembesültem azzal, hogy fogalmam sincs, a következő hónapban miből fizetjük ki a munkatársak amúgy is nagyon szerény járandóságát. Ilyenkor nem egyszer az alkotmányosság értékeivel szimpatizáló néhány jómódú polgár segített ki bennünket” – számolt be az Eötvös Károly Intézet anyagi helyzetéről.

Majtényi László arra számít, hogy azok a magyar civil szervezetek és programok, amelyeket érzékenyen érintene az OSI-alapítványoktól jövő források kiesése, a későbbiekben is hozzájutnak a támogatáshoz: csak éppen erről nem feltétlenül Budapesten, hanem Berlinben döntenek majd.

Kérdésünkre, hogy várható-e valamilyen változás a kormány politikájában, Majtényi László elmondta: a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, a NER-t meglegyintette az országos vereség szellője. Orbán Viktor arra a következtetésre jutott, nem szabad megengedni, hogy még egyszer ilyen helyzet előálljon, ezért minden autonómiára ellenségként tekint.

Ettől éppen nem független tény az, hogy a kormány hadjáratot folytat a civil szervezetek ellen – állapította meg Majtényi László. Hangsúlyozta, hogy ezzel szemben csak a magyar társadalom tud sikeresen fellépni.

Múlt szombaton, a Fidesz kétharmados választási győzelme után az eddigi talán legnagyobb ellenzéki demonstrációt tartották Budapesten. „Még soha nem láttam ennyi embert az utcán, elképesztően nagy volt a tömeg” – idézte fel Majtényi László.

Szerinte azonban nem elég tüntetni, „nem elég kisétálni a Kossuth térre”. Száz- és százezrek szeretnének plurális demokráciában élni Magyarországon. Ahhoz, hogy ebből valóság legyen, legalább minimális áldozatot kell hozni.

Jó lenne, ha mindenki kiválasztana magának egy neki tetsző civil szervezet, és önkéntes munkával, vagy az anyagi lehetőségeitől függően havonta valamilyen összeggel, akár csak ezer forinttal is támogatná a működését – javasolta. Személyes anyagi hozzájárulásra van szükség a szabad sajtó maradékának megőrzéséhez is – tette hozzá.

Majtényi László elmondta: elérzékenyül, amikor látja, hogy az Eötvös Károly Intézet számláján teljesen ismeretlen emberek adományaként megjelennek egy-kétezer forintos utalások. Támogatásuk nem pusztán anyagi szempontból fontos, hanem erkölcsileg is: erőt ad ahhoz, hogy folytassák munkájukat.

Szerző