Szabadlábra kerülhet Rezesová

Úgy tűnik, nincs olyan ok, amely meggátolná, hogy hat év börtön után feltételesen szabadlábra helyezzék a szlovák Eva Rezesovát, aki 2012-ben ittasan vezetett és négy ember halálát okozta - közölte Borbély Zoltán büntetőjogász az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A büntetés-végrehajtási törvény lehetővé teszi, hogy az elítéltet a büntetés kétharmadának letöltése után feltételesen szabadlábra helyezzék, ha addig jól viselkedik, jutalmakat kap.

Mivel Eva Rezesovát kilenc év börtönre ítélték, idén, hat év letöltése után tehát feltételesen szabadon bocsáthatják.

Eva Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban ittasan vezetett, és az M3-as autópályán X5-ös BMW-jével mintegy 170 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy Fiat Puntóba. A vétlen jármű az ütközés után azonnal kigyulladt, és a benne ülő két házaspár meghalt.

Szerző

Kevés lesz a repceméz

Publikálás dátuma
2018.04.18. 19:05
Életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek - Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices együttes a III. kerü
Kevés repcemézre számítanak idén a méhészek, mert a márciusi hideg időjárás miatt megkésett a generációváltás a méheknél - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének szaktanácsadója szerdán az MTI-vel.

Molnár Ferenc elmondta: a hideg március után hirtelen nyáriasra fordult melegben hamar virágzásnak indultak a gyümölcsfák, a méhek fejlődésének üteme azonban nem ilyen gyors. A repce már virágzik, a méhek viszont még nincsenek megfelelő állapotban, nem elég népesek. Ideális körülmények mellett repcevirágzásra már ötvenezres egyedlétszámmal rendelkeznek a jobb családok, ezzel szemben most április közepén, a márciusi vegetálás miatt - amikor már majdnem teljesen megnyílt repcetáblák is vannak - ennek fele, azaz mintegy 25 ezer az egyedlétszám. Bár virágzik a repce, de amit gyűjtenek a méhek, fel is élik az utódok kineveléséhez. A pete lerakásától számított huszonegy nap alatt kelnek ki a dolgozó méhek, és ugyanennyi idő alatt válnak gyűjtőméhhé.

Életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek - Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices együttes a III. kerületi Mészkő parkban tartott akciójaFotó: MTI/Mohai Balázs

Életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek - Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices együttes a III. kerületi Mészkő parkban tartott akciója Fotó: MTI/Mohai Balázs

A szaktanácsadó szólt arról is, hogy a teleléssel nem volt gond idén és bár országos összesítés még nem készült, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a betelelt méhállomány mindössze tíz százaléka pusztult el. Számos méhészetben nem számítanak repcemézre, csak a többszáz méhcsaláddal rendelkezőknek lehet. Az akácvirágzás május 10-e körül várható, plusz-mínusz öt nap, addigra a remények szerint megerősödnek a méhek. Azért is bíznak ebben, mert az akácméztermés határozza meg a méhészetek éves bevételét. Mindez hatással lesz a mézárakra is, a felvásárlási árak majd az első repceméz pergetése után derülnek ki. Tavaly a repceméz kilónkénti induló felvásárlási ára 750 forint volt, a vegyes- és napraforgómézé 600 forint, míg az akácmézé 1250 forint.

Szerző

Tudományos játszótér nyílik az Andrássy úton

Publikálás dátuma
2018.04.18. 18:25
Future Park Kínában Illusztráció: AFP
A  világ legmodernebb tudományos játszótere nyílik a jövő hét végén a Párisi Nagyáruház épületében - írja a Világgazdaság.

Hamarosan benépesül a legutóbb könyvpalotaként üzemelő Párisi Nagyáruház épülete, ugyanis a földszintet és az első emeletet a TulipánTündér Produkció vette bérbe. A világszámokat befogadó Andrássy Élményközpontban egy Japánból vásárolt licencű kiállítás, az Európában elsőként Budapesten látható tudományos játszótér, a Future Park nyílik meg.

A vállalkozás nem ismeretlen az élménypiacon, a nevükhöz fűződik például a méreteivel és egyedi látványvilágával a Broadway előadásait idéző Játékkészítő című pop-show-musical, amelyet két év alatt nagyjából százezren láttak, a tavalyi Álomutazó című családi mesemusicalre pedig 50 ezer néző volt kíváncsi. A cég ügyvezető igazgatója, Illés Gabriella a lapnak elmondta, nagyon régóta keresték az élményközpont helyét, az eddigi négy interaktív kiállításukat a Millenáris Parkban rendezték meg. A Párisi Nagyáruház remek helyen van, ám kihívást jelentenek az épület adottságai, hiszen egészen más célra épült. 

Szerző