Összeállt a Cate Blanchett elnökölte cannes-i zsűri

Publikálás dátuma
2018.04.18. 17:08
A 2018-as Cannes-i filmfesztivál elnöke, Cate Blanchett ausztrál színésznő és zsűri tagja: a burundi énekes és zeneszerző Khadja

A Szárnyas fejvadász 2049 rendezője, Denis Villeneuve és az alkonyat trilógiából ismert 28 éves színésznő Kristen Stewart is tagja lesz a Cate Blanchett vezette cannes-i nemzetközi zsűrinek - informál az Euronews.

A szervezők bejelentése alapján két francia, egy kínai és egy orosz filmművész valamint egy burundi énekes-dalszerző vesz majd részt a testület munkájában. Közülük kiemelendő Andrej Zvjagincev, aki Leviatán című filmjének forgatókönyvéért 2014-ben megkapta a cannes-i mustra díját, tavaly pedig a zsűri kitüntetését vehette át a Szeretet nélkül című drámájáért.

Az ,,Egy bizonyos nézőpont" kategória zsűrijét az Oscar-díjas Benicio del Toro vezeti, a ,,Kritikusok Hete" válogatás fő ítésze pedig a norvég rendező Joachim Trier lesz. Ezutóbbiba kapott meghívást Szilágyi Zsófia első játékfilmje, az Egy nap című alkotás is.

A 2018-as Cannes-i filmfesztivál elnöke, Cate Blanchett ausztrál színésznő és zsűri tagja: a burundi énekes és zeneszerző Khadja Nin, a tajvani színész Chang Chen, az amerikai író-rendező Ava DuVernay, a kanadai rendező Denis Villeneuve, az orosz rendező Andrei Zvyagintsev, a francia színésznő Lea Seydoux, a francia rendező Robert Guediguian és az amerikai színésznő Kristen Stewart- Fotó: AFP

A 2018-as Cannes-i filmfesztivál elnöke, Cate Blanchett ausztrál színésznő és zsűri tagja: a burundi énekes és zeneszerző Khadja Nin, a tajvani színész Chang Chen, az amerikai író-rendező Ava DuVernay, a kanadai rendező Denis Villeneuve, az orosz rendező Andrei Zvyagintsev, a francia színésznő Lea Seydoux, a francia rendező Robert Guediguian és az amerikai színésznő Kristen Stewart- Fotó: AFP

A 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 8. és 19. között rendezik meg.

Szerző

Veiszer Alinda üzen - "Kedves Ti! Sajnos igazak a hírek..."

Publikálás dátuma
2018.04.18. 16:43

A HírTV bejelentette, hogy a menedzsment  „a jelenlegi médiapiaci körülmények között”, a „hosszú távú, hatékony működésének fenntartása érdekében” csoportos létszámleépítésről döntött.

A csoportos leépítés egyik áldozata, Veiszer Alinda a Facebookon búcsúzott a nézőitől: 

A 24.hu értesülése szerint távoznia kell még Szöllősi Györgyi műsorvezetőnek és D. Bányász Gergőnek, valamint M. Kiss Csabának, a Célpont szerkesztőjének is. Az oknyomozó műsor nem szűnik meg. Az Index úgy tudja, hogy Kálmán Olga műsora és a Szabadfogás is marad Dévényi Istvánnal.

Szerző

1070 év börtönre ítéltek két ETA-terroristát

Publikálás dátuma
2018.04.18. 16:09
A 2005-ös robbantás helyszíne. Fotó: Javier SORIANO / AFP
A spanyol legfelsőbb bíróság fejenként 535 év börtönbüntetésre ítélt szerdán két ETA-terroristát egy 2005-ben elkövetett madridi bombamerénylet miatt - írja az MTI. 45 embert sebesítettek meg a robbantással, köztük 14 rendőrt.

A bíróság megállapította, hogy a két férfi 2005 május 25-ére virradó éjjel Madridban ellopott egy furgont, amelybe nagy erejű, saját készítésű robbanóeszközt rejtett, majd azt leparkolta a spanyol főváros San Blas nevű kerületében egy forgalmas utca sarkán. A pokolgép másnap délelőtt robbant fel, és 45 embert, köztük 14 rendőrt megsebesített.

Egy névtelen telefonáló a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet nevében háromnegyed órával korábban figyelmeztette a készülő merényletre a Gara című baszk napilapot, pontosan megjelölve, hogy a robbanószerkezetet egy Renault kisteherautóban rejtették el. A bejelentés nyomán a rendőrségnek még a robbanás előtt sikerült a helyszínre érkeznie és lezárnia a megjelölt körzetet.

A merényletet nyolc nappal azután követték el, hogy a spanyol parlament felhatalmazta a kormányt, kezdjen béketárgyalásokat a szakadár terrorszervezettel, ha az lemond az erőszakról. A tárgyalási törekvések a nem szűnő merényletek miatt zsákutcába jutottak másfél évvel később.

A független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint 50 évig, véres merényletekkel harcoló szervezet 858 ember haláláért tehető felelőssé. Az ETA tavaly áprilisban egyoldalúan letette a fegyvert, bár már 2011-ben beszüntette a fegyveres harcot. Az elrejtett fegyverek lelőhelyeinek listáját a francia hatóságoknak juttatták el. Több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket foglaltak le múlt áprilisban Baszkföld francia részén.

A madridi konzervatív kormány viszont közölte, hogy a terroristák ennek ellenére nem reménykedhetnek kedvező elbánásban vagy büntetlenségben, az ETA-nak pedig bocsánatot kellene kérnie, és azonnal fel kellene oszlatnia magát. A Gara című baszk napilap február végén írt arról, hogy a terrorszervezetnek még ebben az évben szándékban áll beszüntetni működését.

Szerző