Alföldit Pécsen sem engedik fellépni, a színház hallgat

Publikálás dátuma
2018.04.17. 13:11
Fotó Facebook/Igenis, miniszterelnök úr!
Május 27-én játszották volna a Kultúrbrigád Igenis, miniszterelnök úr! című előadását Alföldi Róberttel az egyik főszerepben, de a pécsi Zsolnay Színház indoklás nélkül lefújta azt - írja az Azonnali.

"Pénteken vettük észre, hogy az Igenis, miniszterelnök úr! május 27-re tervezett pécsi vendégjátékának jegyértékesítését leállították" - olvasható az előadás Facebook-oldalán. Mint a produkciót létrehozó Kultúrbrigád írja, erről őket egyáltalán nem értesítették.

Ma, azaz szerdán már az a Kodály Központ is jelezte Facebookon, hogy az előadás elmarad, ahol azt elvileg játszották volna Pécsett. Mindezt nem új posztban, hanem az eredeti, március 27-ei posztot – amiben jelezték, hogy már kaphatóak a jegyek az előadásra – egész egyszerűen átírták.

Hivatalos indoklást a lemondás okairól továbbra sem kapott a produkció. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nem ők mondták le, ők készültek az előadásra. „Értetlenül állunk az eljárás előtt. Köszönjük az érdeklődőknek, és nagyon sajnáljuk” – írják.

Nem ez az első eset a közelmúltból, amikor Alföldi Róbertet lényegében „kitiltják” egy városból: a választásokat megelőzően Zalaegerszegen egy vele tartandó beszélgetést lehetetlenítettek el.

Szerző

Emlékezés a Zsilipben

Publikálás dátuma
2018.04.17. 07:49
Fotó: Demecs Zsolt

Emlékezz! (Zachor) címmel nyílt meg Benda Iván fotográfus kiállítása a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a ZSILIP – Roth Lenke és Simon Kulturális Központban (1137 Budapest, Újpesti rakpart 1.). A holokauszt témájú fotómontázsokból összeállított tárlat május 16-ig látogatható. Iskolai csoportok számára a kiállítás látogatása – regisztrációt követően – ingyenes.

Szerző

Megérett a pusztulásra?

Publikálás dátuma
2018.04.17. 07:48

Valószínűleg mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy milyennek is tűnünk kívülről. Mennyire összetett az emberi lét? És vajon egy kívülálló – esetünkben egy angyal – képes lenne-e megérteni mindezt? Lana Millan második regénye, a Raziel ebbe enged bepillantást.

A történet viszonylag egyszerű: Isten leküldi a Földre a tudás arkangyalát, Razielt, hogy szerezze vissza az emberiségtől a Tudás Könyvét. Azt a könyvet, amely felelős mindazért, ami a világban zajlik: a háborúkért, gyilkosságokért és minden rosszért, ami csak létezik.

A főhősnek ember képében kell megtalálnia és visszaszolgáltatnia Istennek a könyvet, még mielőtt Mihály arkangyal elpusztítaná a „pusztulásra megérett emberiséget”. Ám ahogy a cselekmény halad előre, Raziel úgy kezd el egyre emberibbé válni belsőleg is. A kezdeti bizonytalanságokat követően elkezd kötődni azokhoz az emberekhez, akiket az útjába sodor az élet. A barátság, a szerelem, a másikkal való törődés ugyan eltérítik az eredeti feladatától, de ezek mind szükségesek ahhoz, hogy a pusztulásra érdemes emberiséget megértse és végül a legnagyszerűbb élőlénynek ítélje meg földi tartózkodása során.

„… becsülöm őket. Életük első percétől fogva tudják, hogy halandóak, hogy Isten egyszer visszaköveteli a húst, amit hitelbe adott. Mégis élnek, dolgoznak, felnéznek az égre és nem puffantják fejbe magukat az első adandó alkalommal, mert hisznek.” … „Eddig azt hittem, nincs más árnyalat, csak a jó és a rossz, de az élet ennél sokkal bonyolultabb.”

Raziel útja a felismerésig komolynak hangzik és az is, ugyanakkor a szerző roppant gördülékeny stílusának és karaktereinek köszönhetően könnyed köntösbe csomagolja mindezt. Különösen az őt kísérő démonnal, Beladerrel folytatott, egész regényen átívelő évődései és civakodásai teszik igazán szórakoztatóvá a könyvet.

Infó: Lana Milan: Raziel. Egy angyal az élet küszöbén, Athenaeum, 300 oldal

Szerző