Juhász Péter: ezt nem is tudom elhinni, már ötezer ember segített rajtunk

Mintegy 190 millió forintot tesz ki az a költségvetésből származó kampánytámogatás, amit a választái kudarc után - az ellenzéki párt listás eredménye nem érte el az 1 százalékot – Juhászéknak vissza kell fizetniük. Írtuk két napja, amikor az Együtt elnöke már köszönte a segítséget, ám ma újabb videóval jelentkezett, amelyben jelezte: meglepte az a nagyon erőteljes a szolidaritás, amit megtapasztaltak: már több mint 52 ezer ember utalt, vagyis jelezte számukra, fontosnak tartják a munkájukat. Juhász Péter a videón azt is elmondja, hogy pártok is utaltak a számlájukra.

Szerző

Bűnbánó közmédiások - "Megteremtettük a félelem légkörét"

Publikálás dátuma
2018.04.13. 11:37
Forrás: Al-Jazeera videó
A politikai utasításra végrehajtott tudatos manipuláció eszközövé vált az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati média – ez derül ki a Guardian írásából, amint nemrég az Al-Jazeera döbbenetes riportjából is.

A brit Guardian az MTVA számos dolgozójával beszélt arról, hogyan működik a közpénzből működő közmédia-gépezete – számolt be a 24.hu, amelynek teljes cikkét átvesszük. Tanulságos olvasmány.

A brit lapnak több újságíró is beszélt arról, hogy a hálózat csak a menekültekről szóló negatív történetekre fókuszál, ezeket bűncselekményekhez és terrorizmushoz köti. Megemlítették azt is, hogy a választások előtti estén az M1 úgy számolt be a münsteri gázolásról, mintha az egy iszlamista terrorcselekmény lett volna, miközben rég tudni lehetett, hogy az elkövető egy 48 éves német férfi volt.

„Ilyet még az MTVA-nál sem tapasztaltam, ez nyilvánvalóan hazugság volt” – mondta egy névtelenségét kérő újságíró.

Hozzátette: „úgy gondolom, a félelem légkörét teremtettük meg. Pavlovi reflex alakult ki a veszély, a terrorizmus, a menekültek, az ellenzék, Soros és Brüsszel felé.”

Az újságíró elmondta, a menekültellenes üzenetek gyakran egyenesen a kormánytól érkeztek. Azok az emberek pedig, akik olyan anyagokon dolgoztak, amikben Orbán személyesen is érintett volt, egy listát kaptak a használandó kulcsszavakkal.

„Sokszor valaki telefonon diktált le egy történetet nekünk szóról szóra. Azt sem tudtuk, ki van a vonal másik végén” – közölte az MTVA egyik alkalmazottja.

A közvetlen kormányzati befolyást a Guardian által látott dokumentumok is megerősítették. Ezek szerint a miniszterelnök stábjában dolgozók azt is kiadták az újságíróknak, melyik kormánykritikus magyar állampolgárok ellen kell karaktergyilkosságot elkövetniük.

A lap által megkérdezett újságírók azt mondták, igazságérzetük miatt érezték úgy, hogy meg kell szólalniuk. Néhány televíziós alkalmazott elgondolkodott azon is, hogy a választási eredmények ismeretében felmond a munkahelyén.

Szörnyen érzem magam, mert látom, hogy befolyásoltuk az embereket. Sokan közölünk azt gondolták, senki nem néz minket, és nem számított, mit mondunk. Úgy tűnik, számított. Borzasztóan – jegyezte meg egy újságíró.

A portál kereste az MTVA-t is, de kérdéseire nem kapott választ.

Szerző

Szamizdattal jelentkezik a Magyar Nemzet szombaton

Publikálás dátuma
2018.04.13. 11:36
Fotó: Szalmás Péter

Szamizdatként jelenik meg szombaton a Magyar Nemzet: a kiadó támogatásával húszezer példányban megjelenő különszámot az újságírók maguk terjesztik, miután megkoszorúzzák a lapalapító Pethő Sándor emléktábláját, majd az Operánál csatlakoznak a civilek által szervezett tüntetéshez - mondta György Zsombor, a lap főszerkesztő-helyettese a Népszavának.

Mindez még sincs teljesen ingyen - teszi hozzá György már a Facebookon megjelent felhívásban. A nyomdaköltséghez 400 ezer forint még hiányzik, ezért mindenkinek a segítségét kéri, aki úgy érzi, rá tud szánni valamennyi pénzt a kiadványra.

A Magyar Nemzet újságírói együtt vannak - olvasható szintén a pénteki Népszavában -, tartják a kapcsolatot, és készülnek arra, hogy szombaton a Népszava Szép Szó mellékletének számukra felajánlott két oldalán is megjelenjenek..

Szerző