Előfizetés

Virágkavalkádot hozott a késői tavasz

Publikálás dátuma
2018.04.12. 15:33
Illusztráció: AFP

Az elhúzódó tél miatt a kora márciusi virágok egy hónap késéssel, az áprilisiakkal együtt nyílnak, ezért érdemes színes és illatos sétákat tennünk - ajánlja a Magyar Madártani Egyesület Facebook-oldalán. Teljes virágszőnyeget alkot az odvas keltike, a különböző meténg fajták, a salátaboglárka és az ibolya is, ezek illata ráadásul már messziről érezhető. Egyes gyümölcsfák is megkezdték már szirmaik kibontását: a som, a kökény, a különböző ringlófélék, a cseresznyék és a mandula is virágba borult már, színesítve az éppen zöldülő lombkoronát - írják a honlapjukon.

Elnézni az állatkínzást? - Az állatvédelmi főfelügyelő felmentését követelik

Publikálás dátuma
2018.04.12. 15:04
Shutterstock illusztráció
A Nébih országos állatvédelmi főfelügyelője, dr. Pallós László állatorvos felmentését kéri civil állatvédők panaszai alapján a Magyar Állatjólléti Alapítvány. Közleményük szerint Pallós több mint egy évtizede egyik legfőbb akadályozója a civil szervezeti jogok érvényesülésének a hazai állatvédelemben.

Tavaly ősszel Pallós tudott arról, hogy magyarországi cirkuszokban fél szemére vak indiai elefánt szerepel, továbbá, hogy az elefánt tartási körülményeinek vizsgálatát indítványozták, mégsem intézkedett a civilek kérelmére az ügyben. Az intézkedés elmaradásának nemzetközi visszhangja is van.

Pallós ezen felül kerékkötője az állatok tartós kikötése megszűnésének, szerinte nem az a közvetlen, azonnali cél, hogy minden kutya végleg lekerüljön a láncról. Ennek a hatósági állatorvosi szemléletnek is betudható, hogy tavaly nyáron Jászberényben két láncra vert kutya is elpusztult a tűző napon, továbbá, hogy a gencsapáti gyepmester az állatnak egészségkárosodást okozva tartott egy németjuhász kutyát láncon.

A Pallós-féle kormányzati állatvédelem fenntartása a jövőben még komolyabb károkat okozhat az élővilág védelemben, az egészséges környezethez való alkotmányos jog érvényesítésében, ezért a Nébih határozott intézkedését, dr. Pallós László menesztését indítványozzuk - zárul a dokumentum. 

Helló, kis jövevény! - Különleges tevebébinek örülnek Németországban

Publikálás dátuma
2018.04.11. 11:36
Fotó: JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / AFP
A képeken Jens Kohlhaus, a Sternberger Burg-i tevefarm üzemeltetője láható, aki üdvözli a fehér bébit. A fiatal jószág múlt csütörtökön jött a világra, és azért különleges, mert a fehér szőrzet nagyon ritka a tevéknél. (A budapesti - és a nyíregyházi állatparkban is született már vakítóan fehérszőrű tevecsikó)

A gondozóknak ilyenkor fokozott figyelemmel kell lenniük, ugyanis előfordult, hogy a barna színű mama nem fogadta el, és nem kezdte szoptatni fehér szőrű csemetéjét. Ilyen hírek a németországi tevefarmról nem érkeztek.