Előfizetés

Dés Lászlóval ad koncertet a Szent Efrém Férfikar

Publikálás dátuma
2018.04.12. 10:34
Fotó: Németh András Péter
Az ortodox húsvét alkalmából szombaton a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban ad koncertet a Szent Efrém Férfikar Dés Lászlóval közösen.

A Szent Efrém Férfikar az Orientale Lumen 2018 sorozat koncertjén a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban Dés László szaxofon improvizációi reflektálnak a férfikar által előadott ősi és kortárs dallamokra, amelyeket a nagyböjti és a húsvéti időszak keleti és nyugati egyházzenéjéből válogattak - közölték a szervezők az MTI-vel. 

A grúz, görög, szír-maronita és arámi énekek és Dés László szaxofon improvizációi mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán szerző a hegyi beszéd szövegére komponált műve is. Grigory Lvovszkij orosz zeneszerző virtuóz motettája szintén elhangzik a koncerten Liszt Ferencnek a 72. zsoltár versére írt motettájával együtt, majd Ilja Csavcsavadze grúz költő művét, a Miatyánk szövegének átdolgozását hallhatja a közönség. A vers sorai között Dés László zenei reflexiókat mutat be szaxofonon.

A koncert második részében Bubnó Tamás, Márk és Lőrinc a húsvétkor újra megszólaló harangok "ujjongását" érzékelteti egy harang-imában, majd a húsvét ünnepének főéneke, a Feltámadt Krisztus hangzik el magyarul, görögül és ószlávul Bubnó Tamás kompozíciójában. A koncerten Dukay Barnabás három női szólóhangra komponált húsvéti tematikájú művének ősbemutatóját is hallhatja a közönség.

Elhangzik a Miatyánk imádság arámi nyelven, helyenként nyolc szólamban Dés László közreműködésével, majd az előadók négy mediterrán paraliturgikus éneket fűznek össze. A hagyományhoz híven a közönség és az előadók közös énekléssel zárják a koncertet.

A számos díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikart a Liszt- és Magyarország Érdemes művésze díjas Bubnó Tamás alapította 2002-ben. A kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, fő céljuk a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány ápolása.

Lemosták a Váralagutat és a Lánchidat

Publikálás dátuma
2018.04.12. 10:21
MTI Fotó: Mohai Balázs
Tavaszi nagytakarítás: a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai speciális munkagéppel tisztították meg mára virradóra a budai Váralagút falát, és a Lánchidat.

Három választás

Axióma, hogy a pártoknak úgy kell(ene) politizálniuk, ahogy a választáskor a választóktól felhatalmazást kaptak. A 2010-es választáson a Fidesz, a Jobbik és az LMP valamennyien a regnáló kormány elleni politikára kaptak felhatalmazást. Mint tudjuk, ez a Fidesz túlnyeréséhez vezetett. 2014-ig tehát nem foghattak össze az általuk leváltott szocialistákkal, az LMP sem. A 2014-es választás után megváltozott a helyzet, itt már a Fidesz túlhatalma ellen kellett összefogniuk. De a merőben ellentétes programot és ideológiát valló pártok bajosan indulhattak volna még nagyobb együttműködéssel.

A Jobbikot így is a balliberálisoknak való behódolással vádolták, holott egyetlen helyen sem lépett vissza. (Ha az utolsó pillanatban két-három helyen megteszi, talán nincs meg a kétharmad.) A pártok tehát a túlélésüket elérték, viszont még a kétharmadot sem tudták leváltani. Így persze – a teljhatalom birtokában – fennáll a többpártrendszer kiüresedésének, esetleg megszűnésének veszélye. Mindenesetre legalább belharcok ne tépázzák az ellenzéki pártokat!