Mészáros Lőrinc tovább terjeszkedik

Publikálás dátuma
2018.04.11. 16:53
Fotó: Népszava

Tovább terjeszkedik - ezúttal üzemeltetőként - Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor kormányfő közeli barátja szállodabirodalma. Lezárult ugyanis a nyíregyházi önkormányzat és a Sóstó Gyógyfürdő Zrt. közös közbeszerzési eljárása, amelyet a tervek szerint novemberben nyíló Sóstó Resort Spa & Conference Hotel üzemeltetésére írtak ki. A város és a nyíregyházi élményfürdőt üzemeltető önkormányzati vállalat közös beruházásában összesen 4 milliárd forintból épülő, superior besorolású szálloda, 10+5 évre szóló üzemeltetési jogát a Hunguest Hotel Zrt. nyerte el, tette közzé a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. 

A 9 ezer négyzetméter alapterületű, 122 szobás hotel Nyíregyháza legkomplexebb szolgáltatást nyújtó szállodája lesz. Az épületben 195 férőhelyes, teraszos étterem és 200 fő befogadóképességű konferenciaterem lesz. A már megkezdett beruházás részeként kerékpártárolót, 90 férőhelyes mélygarázst és 63 felszíni parkolót is kialakítanak. Előzetes számítások szerint a wellness szálloda éves szinten 50 ezer vendégéjszakával járul majd hozzá a szállodalánc, illetve Nyíregyháza turisztikai bevételeihez. 

Szerző

Korlátlan nemzetközi hívást vezet be az egyik szolgáltató az uniós számokra

Korlátlan nemzetközi hívást vezet be a Vodafone Magyarország, az új díjcsomagokkal korlátlanul lehet EU-s számokat hívni belföldről, a EU 27-ek mellett Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába, Svájcba, Monacóba és Törökországba lehet így telefonálni - jelentette be Amanda Nelson, a társaság vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten. Kiemelte: Magyarországon a Vodafone az első szolgáltató, amely az EU-n belüli a nemzetközi hívások lehetőségét korlátlanul, a havidíjba beépítve teszi lehetővé. Ezzel biztosítják mintegy 500 millió európai ember korlátlan elérését. (MTI)

Szerző

Távozik az országos főrabbi

Publikálás dátuma
2018.04.11. 15:10
Népszava fotó

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közösségi oldalán nyilvánosan hozzáférhető Frölich Róbert 2018 április 11-i levele, amelyet eredetileg zárt körben a saját oldalán tett közzé.


„Országos főrabbiként, éppúgy, mint az elmúlt majd’ harminc esztendő rabbinikus pályája során a neológ vallásos zsidóságot képviseltem.

Nem csupán a rituálé vagy a gyakorlat szintjén, de a neológ szellemiség, a zsidó morál és erkölcs hirdetésével és megélésével. Ezért sem érhetett célba az évekkel ezelőtt ellenem indított nemtelen támadás.

Az elmúlt esztendőkben a Mazsihisz olyan irányba mozdult el, nem kis mértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit képviseltem és képviselni szándékozom a jövőben is. Olyan eszközök kerültek bevetésre, melyekkel már nem tudok, és nem is akarok közösséget vállalni. Amennyiben ez az út és ezek a módszerek a Mazsihisz jövője, úgy abban én nem kívánok felelős poszton lévő passzív szemlélője vagy aktív gátja lenni, ezért az országos főrabbi posztról a mai nappal lemondtam.”

Azon túl, ami a levélben szerepel, Frölich Róbert nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Más forrásból származó információnk szerint döntése nem politikai, hanem kifejezetten vallási kérdésekkel, és nem a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) folytatott vitákkal, hanem a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) „belső folyamataival” függ össze. Értesülésünket Frölich Róbert sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

A BZSH oldalán olvasható ismertetés szerint a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetőjét, Frölich Róbertet 2015. július 27-én nevezték ki országos főrabbinak. Az azóta eltelt időszakban nem csupán a Dohány utcában teljesített szent szolgálatot, de az egész ország zsidóságát képviselte valamennyi zsinagógában, állami, hitközségi rendezvényen, ahol megjelent.

Frölich Róbert továbbra is marad a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője.

Szerző