Előfizetés

Mindenképp Budapest marad a CEU központja

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.04.10. 16:01
Fotó: Népszava
Valóban lesz osztrák kampusz, de a CEU otthona Magyarország marad - a kormány azonban még mindig adós egy aláírással.

Továbbra is Budapest marad a Közép-európai Egyetem (CEU) központja - mondta a Népszavának Enyedi Zsolt rektorhelyettes azokra a sajtóhírekre reagálva, melyek szerint a Soros György által alapított egyetem Bécsbe költözik át. Enyedi emlékeztetett, már március elején is hírt adtak arról, hogy egy új kampusz megnyitását tervezik az osztrák fővárosban, és már akkor is hangsúlyozták: a CEU otthona Budapest marad. A helyzet azóta csak annyiban változott, hogy a bécsi kampuszlétesítésről szóló egyetértési megállapodást alá is írták.

- A budapesti működést garantáló államközi szerződés aláírása ugyan még várat magára, de reméljük, az új kormány felállása után arra minél hamarabb sor kerül. Mi minden feltételt teljesítettünk, amivel megfelelünk az új törvényi előírásoknak, semmilyen okot nem látok a működési engedélyünk elutasítására - tette hozzá a rektorhelyettes. Megírtuk: a CEU székhelyállamában, New York államban is létrehozott egy kampuszt, januártól megkezdte napi működését. A felsőoktatási törvény tavaly áprilisban elfogadott módosítása ugyanis előírja, Magyarországon csak olyan külföldi székhelyű egyetem működhet, ami az anyaországban is folytat oktatási tevékenységet (a CEU-nak eddig csak Budapesten voltak képzései).

Enyedi elmondása szerint a Magyarország és New York állam közötti megállapodás aláírásra várva az asztalon hever. Úgy tudja, a magyar delegáltaknak semmi kifogásuk ellene, sőt kifejezetten jónak tartják a dokumentumot. Ennek ellenére a magyar kormány eddig tartózkodott az aláírástól. Igaz, a feltételek teljesítéséhez szükséges határidőt 2019. januárjáig kitolták, így az is elképzelhető, ameddig csak tudják, bizonytalan helyzetben tartják a "Soros-egyetemet". Enyedi szerint lehetséges, hogy a magyar kormány delegáltjai személyesen akarják látni, hogyan zajlik az oktatás New Yorkban, korábban volt is szó ilyen látogatásról, ám egyelőre még ez is várat magára. A tanulni vágyókat azonban ez sem tántorítja el: a rektorhelyettes lapunknak elmondta, a jelentkezők száma egyáltalán nem csökkent.

- Azzal, hogy a CEU három kampuszú egyetemmé válik, még több diákot tudunk majd elérni. A tervek szerint a végleges bécsi kampusz 2022-től nyílik meg - közölte Enyedi. Arra a kérdésünkre, Bécs tekinthető-e mégis "menekülési útvonalnak" arra az esetre, ha a magyar kormány elutasítja a megállapodást, a rektorhelyettes úgy felelt: a bécsi campus alkalmas lenne a teljes egyetem befogadására, de jelenleg csak kiegészítő szerepet szánnak neki. Hangsúlyozta: 25 éve Budapest az otthonuk, nem áll szándékukban távozni.

A kétharmad miatt zár be a Nemzet - Ungár Péter tárgyal a megvételéről

Publikálás dátuma
2018.04.10. 15:34
Fotó: Vajda József
Előzetesen több forgatókönyv is létezett, Simicska Lajos tulajdonos a választási eredményt látva csukta be a Magyar Nemzetet.

A Magyar Nemzet bezárásáról Puskár Anett, Simicska Lajos kommunikációs tanácsadója – azon túl, ami a hivatalos közleményekben megjelent – nem kívánt nyilatkozni. Másokat is kerestünk: névvel egyelőre senki nem szeretett volna megszólalni. De a háttérinformációk szerint a Magyar Nemzet esetében több forgatókönyv is létezett.

A feltételezést, hogy Simicska végül a választási eredmény ismeretében, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét látva döntött a lap bezárása mellett, kérdésünkre megerősítették. Fontos szempont volt, hogy a munkatársak megkapják a végkielégítésüket.

Míg a Heti Válasz haladékot kapott, és van némi ideje új befektetőt keresni, a Magyar Nemzet (és a lap online oldala) esetében Simicska az azonnali bezárást választotta. Valószínűsíthetően ennek anyagi okai vannak. Kérdés, hogy kinek a tulajdonába kerül a kiadási és névhasználati jog, marad-e legalább elvi lehetőség rá, hogy a rapid lépés után a napilap újra elinduljon.

Nem véletlen, hogy a hivatalos közlemény erre nem tér ki, hanem a tartalomszolgáltatás beszüntetéséről beszél – értesültünk Simicska Lajos környezetéből. Nem véletlen tehát, hogy a közlemény nem a lap „végleges és örökös bezárásáról” rendelkezik. A „brand” megmarad.

Az esetleges új befektetőkről terjedő híreket Simicska környezetében érdemben nem kommentálták. Ám Ungár Péter lapunknak megerősítette, valóban tett vételi ajánlatot a Magyar Nemzetre, és még a mai nap folyamán beszél a tulajdonosi körrel a részletekről.

Megszűnik a Magyar Nemzet

Publikálás dátuma
2018.04.10. 12:10
Fotó: AFP
Szerdán megszűnik a Magyar Nemzet, olvasható a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. közleményében.

A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu.

A 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg.