Előfizetés

Sokan ellógják, pedig bemelegítve az edzés hatékonyabb

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.04.10. 17:15
Illusztráció: pexels.com
Tízből kilenc hobbisportoló ellógja a bemelegítést, pedig fontos lenne, már csak azért is, mert sokkal jobban terhelhető, hatékonyabb munkavégzésre képes a test, ha nem hirtelen csap bele a mozgásba.

A bemelegítés felkészíti a testet és az idegrendszert, a mozdulatokat vezérlő agyat a terhelésre – mondta Bogdán-Molnár Virág jógaoktató a Népszavának. Ideális esetben van általános és sportágspecifikus eleme. Utóbbi az várható edzés gyakorlatait vezeti be, labdarúgás esetén ez például néhány perces passzolgatást vagy rugdosást jelent.

Akkor hatékony a bemelegítés, ha keringésfokozó, nyújtó és erősítő fázisa is van. Jó, ha kocogással kezdünk például futni, de meg is kellene állni, és finom előrehajlításokkal, vádlinyújtással, vagy edzettebbek akár négyütemű fekvőtámaszokkal kellene teljessé tenni a bemelegítés folyamatát.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A mindössze négy-öt perces művelet amellett, hogy felkészíti, kevesebb energiabefektetéssel nagyobb teljesítményre ösztönzi a testet, ezáltal hatékonyabbá teszi az edzést, ráadásul csökkenti a sérülésveszélyt is – foglalta össze Bogdán-Molnár Virág. A jógaoktató elmondta, gyakorlott sportolók megérzik a hiányát, és azt is, mennyivel jobban esik utána a mozgás.

És, ahogy megírtuk, nem kevesen vannak, akik a megdolgoztatott izmok megnyújtását is hanyagolják, pedig az is hozzájárul az erősebbé, hajlékonyabbá tételükhöz.

Davis Kupa - A csehekkel kell megküzdeni a világcsoportért

Korom Milán
Publikálás dátuma
2018.04.10. 13:44
A magyar Davis Kupa csapat (balról jobbra: Piros Zsombor, Balázs Attila, Valkusz Máté, Köves Gábor, a csapatkapitány, Borsos Gáb
A cseh csapattal vív osztályozót a magyar férfi teniszválogatott a Davis Kupa világcsoportjában maradásért - írta az MTI.

A párharcra hazai környezetben kerül sor, hiszen a nemzeti csapat szeptember 14-e és 16-a között Magyarországon mérkőzik meg Csehországgal. A tét a világcsoportban maradás.

Köves Gábor szövetségi kapitány a sorsolást követően lapunknak elmondta, a magyar csapat nehéz ellenfelet kapott, de nem lehetetlen a győzelem.

"Nem vagyunk reménytelen helyzetben, hasonlóan nehéz ellenfelek ellen sikerült már győzni kétszer, ez önbizalmat adhat. Meglátjuk, hogy kikkel állnak ki a csehet. Jirí Vesely biztosan játszani fog, nagyon tehetséges fiú. Általában jól is játszik a Davis-kupában, de már nincs a csapatukban Thomas Berdych, aki visszamondta a válogatottságot, illetve Radek Stepanek, aki kiöregedett."

Köves meglátása szerint jöhetett volna könnyebb vagy nehezebb ellenfél is, ugyanakkor Fucsovics Mártonék Budapesten játszhatnak, ez pedig sokat segíthet.

"Itthon játszunk, ranglistahelyezés alapján hasonló esélyeink vannak. Nagyon sok függ majd attól, a párosban sikerül-e pontot szerezni. Nem reménytelen a helyzetünk, remélhetőleg sokan biztatnak majd bennünket és visszavágunk azért a csehországi vereségért, amikor még én játszottam" – utalt az 1996-os mérkőzésre a kapitány, amikor Plzenben kapott ki 5-0-ra a Köves Gáborral felálló csapat. A két nemzet korábban háromszor találkozott a Davis-kupában, a magyarok egyszer nyertek.

A kapitány szerint korai az esélyeket latolgatni, lévén szeptember még nagyon távoli, s úgyis a napi, heti forma dönt. Ugyanakkor annak örül, hogy a magyar játékosok az elmúlt hetekben szép eredményeket értek el.

"Balázs Attila egészséges, újra előre lépeget a világranglistán és nem hátra. Piros Zsombor is fejlődött, most egy Challenger-tornán jutott főtáblára a selejtezőből, Valkusz Máté egy Future-tornát nyert, Nagy Péter is viszonylag jól játszott. Fejlődik minden játékos. Hogy szeptemberig meddig tudnak előrelépni a fiatalok, az jó kérdés. A realitás egyelőre azt mutatja, hogy továbbra is Fucsovics Marci és Balázs Attila fogja alkotni a csapat gerincét, de ettől függetlenül jó lenne, ha lenne olyan játékos, aki a vállukról le tudná venni a nagy terhet. Majd meglátjuk, hogy realitás-e vagy sem. Reménykedem benne, hogy legalább még hárman be tudnak jutni a legjobb háromszázba, esetleg a kétszázon belülre" – mondta a Népszava érdeklődésére a kapitány.

Köves végezetül arra is szót ejtett, mennyi idejük lesz közösen készülni a szeptemberi meccsre.

"Amikor a fiúk egy-egy verseny között itthon vannak, akkor van rá példa, hogy én is lemegyek ezekre az edzésekre, van amikor én is tartom ezeket a tréningeket. Fucsovics Marci a Davis Kupa előtt a US Openen fog játszani, hogy milyen sokáig jut el, ezt nem lehet megmondani, sok függ a játékától, a sorsolástól és a szerencsétől is. Ha hazajön a Davis Kupa előtti héten, akkor biztosan többet fog játszani a többiekkel. Ez versenyprogram függő. De ezzel sose volt gond, mindig rendesen felkészültek."

Ha a 21 év után az élvonalba visszakerült magyar csapat megnyeri az osztályozót, akkor bennmarad a világcsoportban. Amennyiben kikap, akkor jövőre eggyel lejjebb, az euro-afrikai zóna I-es csoportjában folytatja szereplését.

A várható összeállítások:
(A jelenlegi világranglista helyezések alapján)

Magyarország:  Fucsovics Márton (61.), Balázs Attila (175.), Nagy Péter (451.), Piros Zsombor (483.), Valkusz Máté (614.).

Csehország: Jirí Vesely (65.), Adam Pavlasek (208.), Lucas Rosol (247.) Vaclav Safranek (255.).

Az osztályozó párosítása:
Magyarország-Csehország
Argentína-Kolumbia
Nagy-Britannia - Üzbegisztán
Ausztria-Ausztrália
Svájc-Svédország
Szerbia-India
Kanada-Hollandia
Japán - Bosznia-Hercegovina

Elnézést kértek a női játékvezetőtől

Elnézést kért a Borussia Mönnchengladbach Bibiana Steinhaus női futballbírótól, aki szombaton a Hertha BSC elleni bajnoki mérkőzést vezette. A Mönchengladbach 2-1-es sikerével végződött találkozón a csapat drukkereinek egy csoportja többször is kórusban szidta a sípmestert, többek között prostituáltnak nevezve a játékvezetőt.

"Az egész klub nevében bocsánatot kell kérnem Bibiana Steinhaustól, akit nagyon jó játékvezetőnek tartok - mondta Max Eberl sportigazgató. - Szurkolóink megengedhetetlenül viselkedtek, amire nincs ésszerű magyarázat, a gyalázkodó rigmusoknak nincs semmi keresni valójuk a stadionokban."

"Az elmúlt hetekben nehéz helyzeteket kellett megoldanunk, minden problémával együtt, közösen küzdöttünk meg - jelentette ki Dieter Hecking, a Mönchengladbach vezetőedzője. - A csapat nagyon komoly tartásról tett tanúbizonyságot, de óriási segítséget jelentettek a szurkolók is, akik mellettünk álltak. Továbbra is számítunk a drukkereink támogatására, buzdítására, de az ellenfél vagy a játékvezető szidalmazása nem visz előrébb minket, erre nincs szükségünk, ettől mindannyian elhatárolódunk."

A Német Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága vizsgálatot indított a csapat szurkolóinak gyalázkodó rigmusai miatt.