Előfizetés

ENSZ: Magyarország lépjen fel a politikusi gyűlöletbeszéd ellen

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága csütörtökön felszólította Magyarországot, hogy lépjen fel a politikusi gyűlöletbeszéd ellen, melynek célkeresztjében a kisebbségek, a többi között a romák és a muszlimok állnak.

A bizottság felszólította Magyarországot arra is, hogy vonja vissza azt a törvényt, amely lehetővé teszi a rendőrségnek az illegális határátlépők kitoloncolását anélkül, hogy menedékkérelmet nyújthatnának be. Emellett a testület szorgalmazza, hogy a kormány utasítsa el az úgynevezett Stop Soros törvénytervezetet, amely felhatalmazná a belügyminisztert, hogy nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva betiltson migránsokat segítő civil szervezeteket.

A bizottság aggodalmát fogalmazta meg amiatt, hogy romák, muzulmánok, migránsok és menekültek elleni gyűlöletbeszéd hatja át a politikai vitákat Magyarországon a médiában, az interneten és egyebek közt kormány által pénzelt kampányokban is.

Az ENSZ-testület nemzetközi egyezménybe ütköző, határozatlan idejű fogvatartásnak minősíti, hogy a menedékkérőket egy tavalyi törvény alapján a tranzitzónákban gyűjtik össze, ahonnan nem jöhetnek ki. Az emberi jogi bizottság szerint a menedékkérelmeket egyenként kell megvizsgálni, és a menedékkérők mozgását nem szabadna korlátozni.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága 18 szakértőből áll, és fő feladata azoknak az 5 évente elkészített jelentéseknek az ellenőrzése, melyeket a tagállamok készítenek arról, hogy hogyan hajtják végre és érvényesítik a politikai és polgári jogok nemzetközi egységokmányában lefektetett emberi jogokat. A testület azt követően tette közzé állásfoglalását, hogy független szakértői megvizsgálták a polgári és politikai jogok érvényesülését Magyarországon.

A nap elől nem elbújni kell

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.04.05. 16:14
Illusztráció: pexels.com
A hétvégére napos időt ígérnek a meteorológusok, a meteogyógyász szerint bár már most négyes szintű az UV-sugárzás mértéke, ajánlott megkezdeni a szervezet naphoz szoktatását.

Már most négyes szintű, azaz a szeptember elejivel megegyező az UV-sugárzás mértéke – mondta a Népszavának Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója. Ennek semmi köze a hőmérséklethez, az UV-sugárzás alapvetően a Nap magasságával van összefüggésben. Nyár végén azonban legtöbbünk kellő barnasággal, azaz védelemmel rendelkezik, ezért a mostani időszak a veszélyesebb, ezért nagyobb körültekintésre van szükség. Viszont fontos, hogy napozzunk és beszerezzük a D-vitamin termeléshez szükséges sugárzásmennyiséget. A létfontosságú anyagnak a mérsékelt övben általános a hiánya, télen szinte kötelező a pótlása, most azonban természetes úton szerezhetjük be.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Nem kell elbújni

A pénteki hidegfront után hétvégére sok napsütést és kellemes hőmérséklet várható, nyugodtan lehet, sőt a fokozatos barnulás érdekében ajánlott is napozni. Már, aki erre képes, vannak ugyanis, akik nem tudnak lebarnulni, számukra, a kisgyerekeknek pedig mindenképpen a megfelelő készítmények használata „marad”. A déli erős napsugárzás ellen napernyővel, megfelelő öltözékkel is célszerű védekezni, bár jó tudni, hogy a nap sugarai a nagyon vékony szöveten képesek áthatolni, ezért „nincs mese: kenniük kell magukat.” A szemünk, a retinánk védelméről is gondoskodni kell, fontos a megfelelő napszemüveg használata. Sokan nem tudják, de hűvös időben ugyanúgy le lehet égni, amit viszont feltétlenül el kell kerülni. A túlzásba vitt napozás ráadásul öregíti is a bőrt, ahogy a szolárium is. Annak UV-A sugarai mélyen behatolnak a bőrbe. A káros hatások összegződnek, és növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az UV-B sugaraktól egyrészt lebarnulunk, másrészt melanin pigment termelődik, és ezek megfelelő természetes védelmet nyújtanak a sötétebb bőrűek számára.

Kilenc munkás megfulladt a folyóba esett furgonban

A Beszterce folyóba esett csütörtök hajnalban egy munkásokat szállító furgon a romániai Piatra Neamt közelében. A jármű tíz utasa közül kilencen meghaltak, egynek sikerült kimenekülnie - írta az MTI.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint az áruszállításra gyártott és személyszállítására törvénytelenül átalakított járműben egy Arad megyei erdőkitermelés munkásait szállították haza Moldvába az ortodox húsvéti ünnepekre. Piatra Neamt közelében a gépkocsi - feltételezhetően egy durrdefekt következtében - lesodródott az útról, átszakította a korlátot és egy csatornába zuhant, amelyikben a Beszterce folyó vize folyik két víztározó között.

A jármű egyetlen utasának sikerült kiszabadulnia, és a partra jutnia. Hét személy holttestét a partra emelt furgonban találták meg, két holttestet pedig a csatorna több méter mély vizében. A munkások feltehetőleg azért nem tudtak kimenekülni a vízbe esett járműből, mert a furgonnak nem voltak ablakai.

Az egyetlen túlélő, a 21 éves Ionuţ Vîrlan könnyebb fejsérülést szenvedett és jelenleg a sebészeten ápolják, írja a Transindex.ro. Mint Vîrlan elmondta, társaival együtt facsemetéket voltak ültetni Arad megyében, és onnan tartottak haza, mikor a baleset történt. A fiatal fiú éppen aludt, mikor a csatornába esett a jármű, és arra ébredt, hogy az elkezdett feltelni vízzel. A baleset során megrepedt a szélvédő, így azt sikerült kirúgnia, és így kiúszhatott a folyó partjára.