Előfizetés

Nem fizetnek az albánok

Publikálás dátuma
2018.04.05. 07:40
Fotó: AFP

Albániában gyakorlatilag szétverték a fizetős autópálya-kapukat. Az albán lakosságot, valamint a szomszédos Koszovó kamionsofőreit az dühítette fel, hogy fizetőssé akarták tenni az autópályákat. Ezek viszont rossz minőségű, kétszer kétsávos utak. A tömeg a húsvéti ünnepek alatt rohamozta meg és tette tönkre a méregdrága rendszert. Az albán kormányfő közölte, keményen megbüntetik az erőszakot. Edi Rama ugyanakkor megígérte, hogy a díjakat felülvizsgálják.

Megműtötték Fülöp herceget

Publikálás dátuma
2018.04.05. 07:39
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Csípőműtétet hajtottak végre az edinburghi hercegen. A brit uralkodó 97. évében járó férjét már régóta akadályozta a mozgásban a probléma, emiatt csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt is. Nem vett részt a királyi házaspár hagyományos húsvéti templomi látogatásán, és a sok évszázadra visszanyúló hagyományos nagycsütörtöki ezüstpénzosztáson sem, amikor II. Erzsébet királynő életéveivel megegyező számú - vagyis az idén 92 - kiválasztott alattvalót ajándékoz meg. Fülöp herceg tavaly ősszel hivatalosan is visszavonult a közszerepléstől, bár előtte nagyon aktív volt. Nem mellesleg 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja, és azokkal a jövőben is kapcsolatban marad.

Zuckerberg bekeményített

V. P.
Publikálás dátuma
2018.04.05. 07:38
Fotó: AFP/Kay Nietfeld

A Facebook elnöke közölte, hogy hamis orosz felhasználói oldalak százait törölték, mert kapcsolatba hozhatók egy „trollgyárral”. Az utóbbit amerikai ügyészek megtévesztő politikai posztok közzétételével vádolják, amivel beavatkoztak a 2016-os választási kampányba. Mark Zuckerberg a Reuters hírügynökségnek elmondta, a törölt cikkek és oldalak közül sok az oroszországi Szövetségi Hírügynökségtől (FAN) származott, és a Facebook biztonsági csoportja arra következtetésre jutott, hogy ez szervezetileg és technológiailag összefonódott a szentpétervári Internetkutató Ügynökséggel (IRA). Az IRA ügynökség egyike volt annak a három cégnek, amelyet - 13 orosz személlyel együtt - februárban megvádoltak azzal, hogy hozzájárultak Donald Trump elnökké választásához, miután rossz színben tüntették fel a demokrata elnökjelöltet, Hilary Clintont. Zuckerberg szerint „az ügynökség sorozatosan megtévesztette az embereket, és világszerte manipulálta őket". Hozzátette, nem akarják, hogy jelen legyenek a Facebookon.

Az eltávolított oldalak főként oroszok, de többségüknek csak csekély politikai jelentőségük volt. Az orosz RBC média társaság azt jelentette, a FAN és az IRA egy időben ugyanazon az utcai címen voltak megtalálhatók, és más kapcsolataik is voltak. Moszkva kezdettől fogva tagadja a beavatkozást, de a Facebook már szeptemberben jelezte, az oroszok arra használták a szociális médiát, hogy hamis posztokon keresztül beavatkozzanak az amerikai politikába hónapokkal a 2016-os választások előtt és után is. A vállalatnál elhatározták, olyan mértékben kitörlik az IRA-t, amennyire csak lehet, de az orosz internetszabályozók feltehetően nem hagyják ezt válasz nélkül.