Előfizetés

Márki-Zay átnézte a közbeszerzéseket, és megtette az első feljelentést

Publikálás dátuma
2018.04.04. 15:49
Márki-Zay Péter. Fotó: Molnár Ádám
Az LMP társelnökével, Hadházy Ákossal közös sajtótájékoztatón jelentette be Márki-Zay Péter, a korábban Hadházy által pedzegetett közbeszerzések ügyében feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt - írja az Index.hu. Az irányítottnak tűnő eljárásokban 300 millió körüli összeg lehetett a tender-nyertes Kupola 2000 Kft. haszna, amelyből 230 millió az uniós kohéziós alap és a magyar állam kára, a maradék pedig a hódmezővásárhelyi önkormányzaté.

A feljelentés a Kupola 2000 Kft. Márki-Zayék szerint gyanús közbeszerzési győzelmeit érinti. A cég, melynek tulajdonosa Paragi István, két olyan hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati pályázatot is megnyert, amelyre tapasztalatai alapján nem sok eséllyel jelentkezett volna. Ezért a polgármester és Hadházy Ákos irányított közbeszerzést gyanítanak a háttérben.

A Kupola 2000 hódmezővásárhelyi cég, főtevékenysége mérnöki feladatok ellátása és műszaki tanácsadás. A városnak értékbecsléseket, kisajátításhoz kapcsolódó munkákat is végzett, kiviteli terveket készített, illetve egy alkalommal kondicionálógépeket szállított a városi strandfürdőbe. A cég árbevétele kicsivel évi 7 millió forint alatt alakult. 2015 nyarán mégis úgy érezte, hogy van keresnivalója egy profiljába egyáltalán nem vágó, hulladékgazdálkodás korszerűsítésére kiírt, közel egymilliárdos tenderen.

A gyanú szerint eleve rá szabott tendert  meg is nyerte a Kupola 2000 - igaz, ehhez azt kétszer is ki kellett írni. Hadházy és a polgármester még egy, szintén hulladékgazdálkodási közbeszerzést is megemlít a feljelentésben, ahol a Kupola 2000 - szintén egyetlen indulóként - egy 231 millió forintos közbeszerzést nyert el. A korábbi esethez hasonlóan azok a cégek, amelyek a potenciális beszállítói lehettek a Kupola 2000 Kft.-nek, a szerződésben csak tanácsadóként, „célgépek üzembe helyezőjeként” (Pappas Auto Mo. Kft.) és a hulladékgyűjtő edények „telepítőjeként” (SIEX Kft.) lettek megjelölve, holott akár önállóan is tehettek volna ajánlatot termékskálájuk alapján.

Márki-Zay úgy számol, az irányítottnak tűnő közbeszerzési eljárásokban 300 millió forint körüli összeg lehetett a Kupola 2000 haszna, amelyből mintegy 230 millió az uniós kohéziós alap és a magyar állam kára, a maradék pedig a hódmezővásárhelyi önkormányzaté. Ennek alapján szerdán megtette a feljelentést ismeretlen tettes ellen, különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés ügyében.

A beadványban Márki-Zay azt is külön megemlíti Paragi Isván helyi beágyazottságának alátámasztására, hogy a vállalkozó annak a szintén hódmezővásárhelyi illetőségű Építészmester Zrt.-nek a vezére, amely cég évek óta "gyakorlatilag igazi versenytársak nélkül nyeri a város építőipari tárgyú közbeszerzéseit".

Pávát keresték a becsapott ex-zsolnaysok

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2018.04.04. 15:31
Fotó: Németh András Péter

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra tíz, volt alkalmazottja szerda reggel találkozni szeretett volna a baranyai megyeszékhely fideszes polgármesterével, Páva Zsolttal, hogy megtudják, a városvezetés hajlandó-e végre segíteni az általuk becsapott és súlyos költségekbe vert dolgozókon.

Emlékezetes, hogy 2016-ban egy, a Fidesszel jó kapcsolatban lévő gazdasági kör ingyen meg akarta szerezni a patinás, de adósságai miatt nehéz helyzetben lévő porcelánmanufaktúrát, mivel a cég több tízmilliárdos – az unió által finanszírozott - állami megrendelésekre számíthatott. A tervet a pécsi városvezetés azzal segítette, hogy az önkormányzat létrehozott egy „ellengyárat”, a Ledina Kft.-t, és oda átcsalták a 145 embert foglalkoztató Zsolnay 118 alkalmazottját. Így a Zsolnay átmenetileg ellehetetlenült. Az einstand azonban bedőlt: a Zsolnay rendezte adósságát, pótolta a kilépőket, új megrendeléseket kapott, viszont a Ledina – amit közben a város eladott - azóta se talál magának elegendő helyet a piacon. Utóbbi cég már leépítette alkalmazottai felét, ráadásul a volt Zsolnay-dolgozók rendkívüli felmondását a bíróság jogalap nélkülinek ítélte, ezért ők 2-300 ezer forintos kártérítést kell fizessenek korábbi munkáltatójuknak. A fizetés határideje április 6-án lejár, azt követően a végrehajtó bármikor csengethet a kevés keresetű vagy munka nélkül tengődő embereknél.

Ezért kereste fel szerdán a polgármestert a volt zsolnaysok küldöttsége. Páva Zsolt nem volt bent a hivatalában, ezért a küldöttség egy levelet adott át a polgármester kabinetfőnökének. A levélben – többek között - ez áll: „2016 júniusában többször szóban és írásban Pécs város vezetői arra buzdítottak bennünket, hogy egy nap alatt hagyjuk ott munkahelyünket, azt mondták, hogy ez a város, a kormány érdeke, s csak így tudjuk megtartani állásunkat végkielégítési jogosultságunkat. Öntől, mint polgármestertől levelet kaptunk melyben megköszönte helytállásunkat, biztosított segítéségről támogatásáról… Munkaügyi perünket elvesztettünk, s most fizetnünk kell. Ígéretük ellenére semmit se tettek értünk… elvették a munkahelyünket, munkánkat, megélhetésünket, végkielégítésünket és jelentős költséget okoztak, amiről most hallani se akarnak, holott vállalták, minden költséget állnak helyettünk. Becsaptak 118 pécsi embert, s most menekülnek a probléma elől. Ha maradt még egy csekély becsület Önben és társaiban, akkor most nyilvánosság elé áll, és vállalja a következményeket. Elmondja milyen módon leszünk kártalanítva, vagy nyíltan kimondja, át lettünk vágva, és magunkra lettünk hagyva, oldjuk meg, ahogy tudjuk saját erőnkből…”

Keserü Tibor, a dolgozók küldöttsége nevében lapunknak elmondta, hogy péntekig várnak választ a levélre. Egyrészt a lejáró fizetési határidő miatt siettetnék a választ, másrészt azért, mert úgy gondolják, hogy a választás után már biztosan nem foglalkozik velük a fideszes városvezetés. Ha a Fidesz nyer a választáson, akkor már nem kell félniük a választóktól, vélte Keserü, ha viszont veszít a Fidesz, akkor a mostani kormány már nem dönthet a kártalanítás átvállalásáról.

A városvezetés később ígért választ az ügyben. Tegyük hozzá, hogy Pécs önkormányzata nem vállalhatja át a kártérítést, hisz arra – a városvezetés ígérete ellenére – nincs semmilyen jogalap, az eladósodott Ledina pedig azért nem fizethet, mert akkor kijátszaná a hitelezőit. A bajba jutott dolgozók helyett legfeljebb az őket becsapó politikusok fizethetnék ki a 23 millió forintra rúgó kártérítést, saját vagyonukból. Ennek azonban egyelőre semmi jele sincs.

45 milliós "oktatóbázis" az államtitkár vejének

Publikálás dátuma
2018.04.04. 13:56
Czerván György államtitkár. Fotó: Németh András Péter
Kizárólag Czerván György fideszes képviselő-államtitkár veje használja azt az állami és uniós támogatásból felhúzott tápiószentmártoni lovasközpontot, amit - elvileg - iskolások és lovas szakemberek képzésére építették, írja a hvg.hu. Személyesen Czerván adta át a lovasközpontot, Fazekas Sándor miniszterrel - a lap váratlanul beállító riporterét mégsem engedték be megnézni a közpénzből épült, több mint 45 milliós beruházást.

A módszer ugyanaz, mint ahogy az izsáki polgármester - egyben a Magyar Lovas Szövetség egyik vezetője - Mondok József beköltözött a vadászházba, amit 35 millió forint uniós támogatással építettek papíron szálláshelynek, vagy amikor Becsó Zsolt fideszes politikus uniós pénzből épített vendégháza gyakorlatilag elérhetetlen az állampolgárok számára, írják. A Darányi Ignác Terv egyik pályázatán keresztül kértek és kaptak 2014-15-ben közpénzt egy térségi egyesületen keresztül a helyben régóta istállóként működő, állami tulajdonban lévő ingatlan felújítására.

A több mint 45 millió forintból kibővített „lovas oktatóbázist” eredetileg szakmai továbbképző centrumnak, valamint arra szántak, hogy majd általános iskolások sportolhassanak és ismerkedhessenek a magyar lovaskultúrával a "nemzeti kerettantervvel összhangban". A hvg.hu sem iskolásokat, sem képzésen részt vevő lovassportolókat nem talált. Csak egy meglepett alkalmazottat, aki többször elismételte, hogy ne őt kérdezzék, hanem a "főnököt", a nem sokkal később terepjáróval érkező ifjabb Galbács Ferenc fogathajtót. Vele volt felesége, Czerván György államtitkár lánya is.

Bár helyi források szerint kizárólagosan ő használja - napi szinten - az ingatlant, Galbács azt állította, hogy csak egy sima bértartó, vagyis rendszeres díjért cserébe tartja itt a lovait. Miután a lap munkatársa szembesítette őt azzal, hogy a lovak nem a sajátjai, sőt azok is a közvagyon részét képezik, végül elismerte, hogy valóban mindegyik a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság tulajdonában van. Ezeket tartja és használja a ménesgazdasághoz tartozó, közpénzből felújított „képző központban”.

Galbács nem engedte meg, hogy az újságírók bemenjenek a közel ötvenmillióért felújított „bázisra” megnézni, hogyan zajlik ott a „lovaskultúra-oktatás” beindítása. Sőt: az épülethez – aminek udvarára láthatóan otthonosan parkolt be – neki nincs is kulcsa, mondta. Ezt egyébként határozottan cáfolta a lapnak az a Bozsik József - a fogathajtók egykori szövetségi kapitánya -, akit korábban "maffiamódszerrel" támadott le Czerván, mert nem megfelelő módon nyilatkozott Mészáros Lőrinc egy lovas beruházásáról. Mint Bozsik mondta, Galbács maga cseréltetett zárat, hogy őt távol tartsa. Czerván gazdászként dolgozó vejéről egyébként már korábban is születtek cikkek, amikor a környéken öt trafikra is koncessziót nyert.

Megkereste a HVG Czerván György államtitkárt is, részletesen felsorolva a tisztázandó pontokat a lovas központtal, illetve családtagjainak közreműködésével kapcsolatban, azonban érdemi válasz helyett a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztályán keresztül egyetlen mondatban reagált. „Czerván György államtitkár úr megkér minden újságírót arra, hogy amennyiben törvénytelenség jut a tudomásukra, azzal kapcsolatban tegyék meg a szükséges jogi lépéseket!” – közölték.

A teljes cikk, benne a hvg.hu Galabács Ferenccel készített interjúja és az ügy számtalan további részlete, itt olvasható.