Előfizetés

Hivatalos: Mészáros újabb három szállodája

Publikálás dátuma
2018.04.04. 13:15
Mészáros Lőrinc. Kép: Népszava
Mészáros Lőrinc vállalata, a rendkívül dinamikusan bővülő Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. (Konzum Nyrt.) négycsillagos hotelekkel bővíti portfólióját, írja az MTI. A társaság szerdán az Egerszalóki Hotel Saliris Resortot, valamint két kreischbergi síközpontban fekvő szállodát, az Alpenblick Hotelt, valamint a Hotel Relax Resortot vásárolta meg.

„Volt egy vevőm, de érdekes módon amikor az ajánlat megszületett, és kvázi az elfogadás megtörtént, akkor valamilyen, nem tudjuk, milyen kéz, erő belenyúlt, és eltűnt az eladóm, a tulajdonos" - nyilatkozta korábban az Alpenblick Hotelt értékesítő ingatlanos arról, hogyan jelent meg a Mészároshoz köthető cégcsoport a szálloda körül.

A társaság a szállodák megszerzésével valósítja meg a 2017. decemberében bejelentett, és előzetesen 30 milliárd forintra becsült tőkeemelés második lépését, olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szereplő közleményükben. A tavaly év végén bejelentett tranzakció-sorozat eredményeként 18 belföldi és 5 külföldi szálloda kerül a Konzum tulajdonába. Az előzetes számítások szerint a többlépcsős tőkeemelés végén a Konzum Nyrt. saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot.

A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a részvények legmagasabb árfolyama 3789 forint, a keddi kereskedést 2885 forinton zárták.

A Konzum szárnyalásának kezdeteiről bővebben: Na, melyik gázszerelőből lett szállodapiaci guru?

Életeket menthet az új rendszer

Publikálás dátuma
2018.04.04. 07:15
Fotó: Shutterstock

Egy európai uniós rendelet szerint az áprilistól uniós piacra kerülő gépjárművek csak akkor kapnak típusbizonyítványt, s lehet azokat forgalomba helyezni, ha bennük van az eCall rendszerhez szükséges fedélzeti egység. A segélyhívó a meglévő - rendőrség által működtetett - 112-es egységes segélyhívó rendszerhez kapcsolódik.

Minden gépjárműben van egy fedélzeti egység, amely vészhelyzet esetén működésbe lép, ilyen például a légzsák kinyílása. Ekkor a fedélzeti egység automatikusan előállít egy úgynevezett MSD-csomagot (adatcsomagot), amely tartalmazza a gépjármű adatait, pontos helyzetét, GDS koordinátáit, továbbá hangkapcsolatot is indít a segélyhívó operátora felé. Ezzel együtt továbbítja az adatokat a 112-es segélyhívó kezelőjének. Emellett manuálisan, a járműben ülők az eCall gomb megnyomásával is tudják tárcsázni a 112-őt.

A rendszer révén sokkal gyorsabban jutnak el az információk az érintett szerveknek, s az így megspórolt idő "életeket ment".

A rendszer magyarországi felelőse a Magyar Autóklub. Hozzájuk futnak be elsőként az adatok, így a téves riasztásokat is kiszűrik majd. Ha az operátoruk megbizonyosodott arról, hogy jogos a hívás, továbbítják az adatokat a 112-nek.

Ha a három készenléti szerv - a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem abban állapodott meg, hogyha nem sikerül hangkapcsolatot felvenni a gépjárműben ülőkkel, akkor mindannyian a helyszínre küldik egységüket.

A már forgalomban lévő autókba 30 ezer forint körüli áron lehet beszerelni a rendszert, az üzemeltetése ingyenes. (MTI)

Vizsgálatot sürgetnek Tállai fociklubjánál

Vizsgálatot kellene indítani az adóhatóságnak a 24.hu felvételei alapján, amelyeken az látható, hogy a NAV-elnök focicsapata, a Mezőkövesd Zsóry FC stadionjában nem adtak számlát – mondta Angyal József okleveles adószakértő a Hír TV-nek. A 24.hu hétfőn számolt be arról, hogy a helyszínre látogató újságírók a Tállai András elnökölte csapat stadionjában az étteremben és a büfében sem kaptak számlát a vásárlás után. A klub közölte, rágalmazás miatt perelnek majd, mert az egyik helyen adtak blokkot, a másik büfénél pedig a 24.hu manipulálta a felvételt.